Това интересно растение произхожда от областите на Големите езера в Северна Америка. Познати са 15 вида, но като културни растения се използват само два: Монарда дидима е с високи до 80 см разклоняващи се четириръбести стъбла. Листата са удължено яйцевидни със заострен връх. Бл...
Топлите гнезда са култивационни съоръжения, които дават възможност да се отгледат ранни зеленчуци в сроковете, които бихте го постигнали, ако използвате полутопъл парник, но при значително по-малко производствени разходи. Как се прави Топло гнездо се приготвя като се и...
Сега, през есента, салатата идва като предкултура в пластмасовата оранжерия. Растението обича умерените температури, студоустойчиво е и се развива бързо при условията на по-късия есенен ден. Може да използвате сортове маруля, главеста салата и листна салата. Марулята Жълта красав...
Краставиците, засети в парници в края на януари, сега са образували 3-4 същински листа. Време е за разсаждането им. За тази цел парникът се зарежда със затоплен оборски тор на дебелина 0,5 м. Насипва се 25 см парникова пръст. Краставицата обича структурни, рохкави и богати на ор...
През целият месец май ще има много работа в зеленчуковата градина. Отгледали сте хубави разсади, сега е времето да ги настаните на открито. Трябва да сте много внимателни, за да не провалите реколтата си. Особено важно е разсадът да се закали преди изнасянето. Поливките се ограни...
Зеленчуците, които се отглеждат като втори култури изискват подходящо торене, което да бъде съобразено със специфичните климатични условия на летния сезон. Високите температури, голямото изпарение, ниската атмосферна влажност оказват влияние върху минералното хранене на растеният...
Доматите се подхранват на няколко пъти. Първият път е когато се оформят първите плодове, вторият – двадесетина дни по късно, а третият е след прещипването на върховете. Този момент за ранните домати настъпва през юни и не бива да се пропуска. По това време плодовете от първото съ...
При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към почвата и хранителния режим, поради което реагира добре на торене с минерални ...
Всяко стопанство у нас отглежда кокошки. А знаете ли, че черупките на кокошите яйца са ценен калциев тор и се добавят за намаляване на почвената киселинност и за подобряване на структурата й? Как става това? Използвайте черупките на неварени яйца. Измивате черупките. Изсушавате...
Главестото зеле е взискателно към почвата и обича да е торено с минерални и органични торове. Тези претенции се обясняват с факта, че за сравнително кратък период културата образува голяма растителна маса-5000-7000кг /дка зелки и листа. Нуждата от хранителни вещества през веге...
Картофите, поради ценните си хранителни качества са си извоювали почетно място на нашата трапеза и са нелипсваща част от менюто ни. За получаване на качествени добиви освен засаждането им по познатите ни схеми и срокове са необходими и съответните грижи през вегетацията. Грижите ...
Беритбата в точния момент стимулира растежа, образуват се повече нови завръзи. Ако се забавите хранителните вещества ще отидат към семената. За да се определи правилно времето на прибиране трябва да се знае, кога е беритбената зрялост на отделните зеленчуци. При доматите върху ...
Цветното зеле е взискателно към условията за отглеждане. Най-добре се развива при температура 14-18 градуса от началния растеж до образуване на главите. При настъпване на горещините (28-30 градуса) главите нарастват бързо, но стават рехави и твърди. При температура под 8 градуса ...
Карфиолът е взискателен към условията за отглеждане. Най-добре се развива при температура 14-18 градуса от началния растеж до образуване на главите. При настъпване на горещините (28-30 градуса) главите нарастват бързо, но стават рехави и твърди. При температура под 8 градуса не р...
Обраните патладжани бързо се повреждат от гниене. В необработен вид те не могат да се съхраняват дълго време, за няколко дни може да ги приберете в хладилника в полиетиленов пакет. При замразяване те стават воднисти, безвкусни. Можете да приготвите различни консерви с патладжа...
Ако не закалите предварително разсада, после има голяма опасност растенията да загинат. Когато купувате готов разсад от пазара питайте продавача къде и как го е произвел. Не слушайте уверенията му, че много добре ще се прихване и не го засаждайте веднага под слънчево осветление. ...
През август доматите, пиперът, и каквито и да било други зеленчуци, отглеждани в полиетиленовата оранжерия, са обрани и за мнозина грижите за нея остават някак си на заден план. Не бива да е така. Тъкмо сега е моментът за някои неща, от които много ще зависи успехът ви през иднат...
Всеки стопанин знае кога да засади картофите в своя район. Обикновено обаче градинарите не обръщат внимание на семето за картофи, както и мястото за отглеждане. Когато си харесаме един сорт, често той единствено присъства в градината ни в продължение на много години и то на едно ...
Ако някой ви каже, че трябва да засадите чесъна за консумация в зелено състояние по-късно, за да не го напада чесновата муха, не му вярвайте. Мухата ще го нападне напролет при първа възможност, без да се интересува кога е саден. А за да иззимуват растенията успешно, трябва до нас...
Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето. Заради високото съдържание в стъблоплодите на аскорбиновата киселина това зеле ...
Всяка година на много стопани се случва да загине разсадът от домати, пипер, зеле, салата. Стъблото на растенията които загиват около почвата потъмнява и стръковете полягат. Как може да се излекува такъв разсад? Описаната болест е „черно краче". Тя не се лекува, но растеният...
Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на клубените, се определя от две причини: преминаването на част от натрупаните ве...
Всеки стопанин знае кога да засади картофите в своя район. Обикновено обаче градинарите не обръщат внимание на семето за картофи, както и мястото за отглеждане. Когато си харесаме един сорт, често той единствено присъства в градината ни в продължение на много години и то на едно ...
Ако рано напролет сте си засели семена, за да получите арпаджик, избрали сте сравнително по-лека песъчливо-глинеста или глинесто-песъчлива плодородна, богата на органични вещества и чиста от плевели почва и сте спазили всички агротехнически изисквания, в края на юли ще имате гото...