Градина » Зеленчукова градина

Градина:

От много дъжд почвата се вкислява

Ot-mnogo-dazhd-pochvata-se-vkislyava

Повечето зеленчукови растения и полезните микроорганизми се развиват при слабокисела или неутрална реакция на почвата – рН да е в границите 6.5-7.0. Киселата среда е по-благоприятна за гъбите, слабо киселата, неутралната и слабо алкалната – за почвените бактерии. В неутралната по...

От прекалена влага салатите заболяват

Ot-prekalena-vlaga-salatite-zabolyavat

Салатите, които все още са навън или са засети в оранжериите, могат да се разболеят от бактериоза. Причинява я бактерия, която се намира в почвата или в оборския тор. Има две форми на проявление. При едната листата и стъблата увяхват и загиват. При другата - върху жилките на лист...

Отгледайте сами разсад за домати

Otgledajte-sami-razsad-za-domati

Домати на открито се отглеждат с предварително произведен непикиран разсад или чрез директна сеитба на семената (безразсадно) на много добре подготвени за целта площи. Разсадът се произвежда в неотопляеми стоманено-стъклени и полиетиленови оранжерии с вътрешни тунели, а в по-то...

Отгледайте сами разсад за пипер

Otgledajte-sami-razsad-za-piper

През февруари опитните градинари сеят разсада за ран пипер. Подходящи сортове за отглеждане на ран пипер на открито са Албена, Амфора, Златен медал, Сиврия 600, Хебър (Бяла капия), Слонско ухо, Джулюнска шипка, Бяла шипка и др. Разсадът за ранния пипер се отглежда като гъст...

Отгледайте си воден лук

Otgledajte-si-voden-luk-

Водният лук се отглежда след рано прибиращи се зеленчуци – спанак, салати, репички. Семената за разсада се засяват през март на открити лехи с ширина 1 м, които се правят високи при по-тежки почви и ниски при по-леки. Ако не сте направили това, можете да си купите готов разсад. Т...

Отгледайте си джинджифил

Otgledajte-si-dzhindzhifil

Родината на джинджифила е Югоизточна Азия - Хималаите и Непал. На открито се отглежда в тропическия пояс, а у нас само като саксийно растение, при това много лесно. Той е бил известен още на древните гърци и римляните, които са го използвали освен като подправка и като лекарст...

Отгледайте си див чесън

Otgledajte-si-div-chesan

Дивият чесън е многогодишно луковично тревисто растение от семейство Liliacea-Лилиецветни. Известен е още със синонимите левурда,мечи лук. У нас се среща по високите части на нашите планини, по влажните места на горите с надморска височина над 1000метра. Отглежда се предимно з...

Отгледайте си мечи лук

Otgledajte-si-mechi-luk

Левурдата (Allium ursinum) е позната у нас и като мечи лук или див чесън. Това е многогодишно луковично растение от сем. Лукови. В почвата образуват тясна около 1 см, но висока 5-6 см луковица. От нея всяка пролет излиза триръбесто изправено стъбло, което достига от 15 до 40 см ...

Отгледайте си пресни домати за Коледа

Otgledajte-si-presni-domati-za-Koleda

Ранните оранжерийни домати се засаждат от края на септември. Почвата предварително трябва да се полее. След като изпръхне, се набраздява. Растенията се засаждат обикновено на разстояние 40-45 см едно от друго. Вегетацията на доматите протича при различни климатични условия, затов...

Отгледайте си разсад от краставици за оранжерията

Otgledajte-si-razsad-ot-krastavici-za-oranzheriyata

Отглеждането на краставици в стоманено-стъклени оранжерии може да се осъществява почти през цялата година. Времето на отглеждане зависи от периода, през който трябва да започне плододаването. Производството може да се осъществи като ранно зимно-пролетно и като есенно производство...

Отгледайте си сладки картофи

Otgledajte-si-sladki-kartofi

Бататът (Ipomea Batatas L.), известен у нас още под името сладък картоф, произхожда от тропическите райони на Америка. У нас се отглежда ограничено в Ивайловградско, Петричко, Санданско. Това е многогодишно растение, което образува силно надебелени грудки. Богати са на въглехидра...

Отгледайте си японска ряпа

Otgledajte-si-yaponska-ryapa

Дайконът, или японската ряпа, е едно- или двугодишно кореноплодно растение от семейството на зелевите. Образува кръгъл, цилиндричен или вретеновиден кореноплод с бяла или червено-розова повърхност, зеленикава към челото. Месестата му част е снежнобяла, сочна, плътна, с хубав, осв...

Отглеждане на метла

Otglezhdane-na-metla

Обикновената метла е известна още и като летен кипарис. Тези едногодишни обемни растения са разпространени в цялата страна до 1000 м н. в. Застъпени са видовете K. trichophyla и K.scoparia, който е с местен произход. Стъблото е мощно, силно разклоняващо се. Обикновено е с пирами...

Отделете място и за лобода

Otdelete-myasto-i-za-loboda

За храна се използват листата, младите разклонения и върховете на стъблото. Тя е богата на витамин С (93,6 мг%), белтъчини и минерални соли. Известна е и като лечебно средство срещу някои стомашни заболявания. Отглежда се лесно, защото не е взискателна към почвата. Засява се се...

Отделете си картофи за посев

Otdelete-si-kartofi-za-posev

Ранните сортове картофи се прибират през август-началото на септември. От прибраната реколта трябва да заделите клубени за посев през следващата година. Извадете ги от почвата предпазливо, тъй като кожицата им се бели много лесно. Сортирайте ги добре, като подберете леко просуше...

Отделете си картофи за семе

Otdelete-si-kartofi-za-seme

Картофите са трудоемка култура, а събирането им е една от най-трудните задачи. Всички клубени се складират на едно място, а след това се пробират средните по размер. Така се работи в елитните стопанства но в частните градини поразените от вируси растения осигуряват на стопаните к...

Пазете доматите от затлъстяване

Pazete-domatite-ot-zatlastyavane

Гледате доматеното растение нараства бързо, хабитусът му е мощен, стъблата са дебели. Листата му са тъмнозелени, едри, сочни, на върха му обаче са постоянно завити. Опитните градинари никак не се радват от тоя иначе добър външен вид. Казват, че растението е "затлъстяло". От него ...

Патладжаните стават и на балкона

Patladzhanite-stavat-i-na-balkona

Интересни биха изглеждали терасата или балконът, ако между разноцветните багри на цветята се мъдрят тъмновиолетовите плодове на патладжана. И защо да не си позволите да си отгледате поне един храст от този зеленчук. Хем разнообразно, хем полезно, особено ако живеете в блок и няма...

Патладжанът иска да му е топло

Patladzhanat-iska-da-mu-e-toplo

Топлолюбивият зеленчук най-добре се развива и расте при 22-28 градуса. Ако температурата е под 15°С, цветовете и завръзите окапват. При силно захлаждане се появява антоцианово оцветяване на всички зелени части. Затова застудее ли, съобщят ли синоптиците за възможни слани, патладж...

Патладжанът първо живее в сандъчето

Patladzhanat-parvo-zhivee-v-sandacheto

В градината не може да няма място и за патладжана. Традиционният гювеч и имамбаялдъ, както и много други ястия, не минават без този зеленчук. Патладжанът обича обилната светлина и богатите на хранителни вещества рохкави почви, не понася тежките, глинестите. Добре вирее на дълбоко...

Патлажанът отива в парника

Patlazhanat-otiva-v-parnika

Искате ли да си отгледате средноран патладжан, засейте семената за разсад през първата десетдневка на март в полутопли парници. Пресният оборски тор в парника трябва да е с дебелина 30 см и почвата върху него да е 18 см. Засяват се 5 - 6 г семена на парникова рамка. Растението е ...

Пикирайте доматите

Pikirajte-domatite

Пикирането на доматения разсад се прави, за да се увеличат хранителната площ и обемът на въздуха, необходими за по-нататъшния растеж и развитие на растенията. Те се пикират при наличие на първа двойка същински листа и зачатъци на втора двойка. Вечерта преди пикирането почвата в с...

Побързайте - закъснявате с ранния пипер!

Pobarzajte---zakasnyavate-s-ranniya-piper

Кога да засеете семената на пипера, зависи от района, в който живеете. Определящ е моментът, когато ще можете да изнесете растенията на открито. Това става, след като е преминала опасността от късни пролетни слани. За производството на пикиран разсад от пипер са необходими 60-6...

Побързайте да засадите патладжана

Pobarzajte-da-zasadite-patladzhana

Искате ли да отглеждате патладжани, още при обработката на местото за засаждане трябва да се съобразите с кореновата му система, която достига до 90 см. Затова не бива да се пропуска есенната дълбока оран на 25-30 см. Напролет мястото се прекопава плитко на 12-16 см. Ранните па...

назаднапред
Начало