Градина » Зеленчукова градина

Градина:

Време е да сеете фасула

Vreme-e-da-seete-fasula

При нашите климатични условия, сеитбата на фасула започва през април и продължава до средата на юли, когато може да се отглежда като втора култура. Благоприятният срок за засяването му настъпва през първата половина на април в Южна България, а през втората - на север от Балкана. ...

Време е за краставиците

Vreme-e-za-krastavicite

Краставицата е топлолюбиво растение и семената започват да поникват при температура 15-20 градуса. Затова сеитбата може да се извърши, когато температурата на почвата на дълбочина 15 см, трайно се е покачила до 13-14 градуса и не се очакват слани. Най-често такива условия, за рай...

Време е за пролетно торене

Vreme-e-za-proletno-torene

Ако сте пропуснали да наторите градината с основната обработка на почвата през есента с фосфорен тор, това може да сторите и през пролетта. У нас са известни два вида минерални фосфорни торове – суперфосфат и амофос. Първият се внася през есента преди основната обработка на по...

Време е за сеитба на арпаджика

Vreme-e-za-seitba-na-arpadzhika

В периода около средата на октомври до първата половина на ноември може да се засади на открито едър арпаджик (попска, балучка) за ранно пролетно производството на зелен лук. Използват се главичките с размери над 22 мм (25-35 мм), като същевременно се оползотворяват и по-едрите и...

Време е за сеитба на ранните домати

Vreme-e-za-seitba-na-rannite-domati

И за опитния градинар определянето на точния момент за сеитба на разсада за ранни домати често е задача с повишена трудност, а какво ли остава за любителя, още повече ако е начинаещ. Въпросителните са много. Едната е, да речем, дали пролетта няма да избърза или пък ще закъснее? А...

Време му вече и на градинския фасул

Vreme-mu-veche-i-na-gradinskiya-fasul

Благоприятният срок за засяването му настъпва през първата половина на април в Южна България, а през втората - и на север от Балкана. По важното указание е температурата на почвата. Тя трябва да се е затоплила до 8-10 градуса, а прогнозите да не предсказват застудяване. До този м...

Времето се стопли, сейте бамята

Vremeto-se-stopli-sejte-bamyata

Най-късно от всички пролетни зеленчуци бамята отива в градината. Това се обяснява с нейното категорично предпочитание към високите температури и горещото време. Семената ще поникнат, когато почвата се затопли над 15-16°С. По-добри резултати получават градинарите в топлите райони ...

Все още може да сеете моркови

Vse-oste-mozhe-da-seete-morkovi

Рано напролет кореноплодите на засетите предзимно моркови ще ви дарят с ценни за човешкия организъм вещества: каротин (провитамин А), витамини В, и В2 и минерални соли - желязо, калий, калций. Когато в храната липсва каротин, се получава възпаление на очите, кокоша слепота, кости...

Все още можете да засадите картофи

Vse-oste-mozhete-da-zasadite-kartofi

През месец юли все още можете да си засадите картофи. Те освен че ще дадат добър добив, но и ще оставят почвата рохкава и чиста от плевели. Задължително обаче трябва да ги поливате, защото те ще се развиват в топлите летни дни. Но ако им осигурите вода, ще останете наистина довол...

Все още можете да засеете моркови

Vse-oste-mozhete-da-zaseete-morkovi

От пролетта до късна есен може да получаваме от морковите богатството на каротин (6-11%), въглехидрати, протеин, витамин Си други ценни съставки, полезни особено за децата. А в градината зеленчукът се засява от началото на март до средата на юни. Така че ако след ранните култури ...

Все още можете да садите зимен лук

Vse-oste-mozhete-da-sadite-zimen--luk

В периода от средата на октомври до средата на ноември може да се засади едър арпаджик (попска, балучка) за производството на зелен лук много рано през пролетта. От по-дребните луковици, реколтата се получава малко по-късно. Срокът на засаждане зависи от конкретните метеорологичн...

Всяко растение има нужда от собствена територия

Vsyako-rastenie-ima-nuzhda-ot-sobstvena-teritoriya

Хранителната площ на едно растение е онова пространство, от което то има нужда, за да се развива и да расте нормално. Определя се от произведението между вътрешноредовото и междуредовото разстояние. Например ранното главесто зеле се отглеждат обикновено при 60 см разстояние между...

Във всяка градина има място за джоджен

Vav-vsyaka-gradina-ima-myasto-za-dzhodzhen

По влажните и сенчести места на страната ни джодженът се среща в диво състояние, а като зеленчук - почти във всяка градина или двор. Многогодишното растение е средно високо, с ланцетовидни листа, цветовете са събрани на върха на стъблата в класовидни съцветия. Предпочита немного ...

Глухарчето – плевел, билка или подправка?

Gluharcheto--plevel-bilka-ili-podpravka

Глухарчето (Tаraxacum officinale) е многогодишно растение. Листата образуват розетка, линейни или ланцетни, назъбени, на дялове. Цветовете са събрани в съцветие кошничка. Плодовете са дребни, на върха с хвърчилка. Цялото растение изпуска бял, млечен сок. Цъфти от април до август...

Готварските тиквички отиват в градината

Gotvarskite-tikvichki-otivat-v-gradinata

Тиквичките се отглеждат чрез засяване направо на постоянното им място или чрез предварително производство на разсад. Трябва да се има предвид, че младите растения са силно чувствителни към ниски температури и пролетни слани. За това сеитба направо на открито може да се направи, ...

Градинската лобода се сее сега

Gradinskata-loboda-se-see-sega

Може да сте чули, видели или прочели, че градинската лобода се засява в ранна пролет. Вярно е. Но е също вярно, че в градините никнат самозасели се семена от предната година. Това е достатъчно да ви убеди, че лободата може да се засява в късна есен, а в ползата от такава сеитба н...

Градинските домати се сеят през февруари

Gradinskite-domati-se-seyat-prez-fevruari

Най-благоприятния срок за сеитба на домати за ранно полско производство е втората десетдневка на февруари. За Южна България се практикува изтегляне с около 7 до 10 дни по-рано. За тази цел се използват полутопли парници, с дебелина на биотопливото около 30 см. Насипаната отгоре ...

Грахът се бере преди да е узрял

Grahat-se-bere-predi-da-e-uzryal

Ако сте избрали за градината от ранните сортове грах, които имат вегетационен период 50-60 дни - те вече зреят. Средноранните стават готови за по-дълго време - 62-70 дни. Така че грах започва да се бере от юни в зависимост от сорта. Беритбата се извършва в техническа зрелост...

Грахът се бере преди да е узрял

Grahat-se-bere-predi-da-e-uzryal

Ако сте избрали за градината от ранните сортове грах, които имат вегетационен период 50-60 дни - те вече зреят. Средноранните стават готови за по-дълго време - 62-70 дни. Така че грах започва да се бере от юни в зависимост от сорта. Беритбата се извършва в техническа зрелост, к...

Грижите за праза започват веднага след засаждането

Grizhite-za-praza-zapochvat-vednaga-sled-zasazhdaneto

Празът се засажда обикновено чрез предварително произведен разсад на фитарии на разстояние 20 х 15 см и на дълбочна 3-4 см. Веднага се полива. Няколко дни след засаждането посевът се преглежда и ако има пропаднали или неприхванали се растения, те се подменят от резервния разсад...

Дините се засяват до края на март

Dinite-se-zasyavat-do-kraya-na-mart

Динята е топлолюбиво, светлолюбиво и сухоустойчиво растение. Оптималната температура за растежа и развитието й е около 25°С. При температури под 12°С и над 40°С хранителният баланс силно се нарушава и растенията страдат. У нас се отглеждат предимно като средно ранно производство....

Динката има вкус на копър

Dinkata-ima-vkus-na-kopar

Динката (Sanguisorba) е растение, което се използва не само за украса, но и на места, където почвата задържа влага. От рода са познати само няколко вида, но са разпилени по целия свят. Видът S. canadensis произхожда от Америка. На височина растинията достигат над 1 м. Съцветия...

Добре е да знаете

Dobre-e-da-znaete

Зеленчуковите култури поначало имат мощна коренова система, защото тя трябва да извлича от почвата много хранителни вещества. Все пак има култури с по-дълбоки и с по-плитки корени. В първата група са доматите, градинският грах, тиквите, дините, пъпешите, картофите, зелето, бамя...

Доведете краставичната трева в кухнята

Dovedete-krastavichnata-treva-v-kuhnyata

Борагото (Borago), известно още като краставична трева, се отглежда предимно в Западна Европа като зеленчуково (младите листа на растението се използват за салата), медоносно и декоративно растение. Растението се среща в диво състояние в много региони на Европа и Азия. Прекрасно ...

назаднапред
Начало