Използван широко в страните от Западна Европа, напоследък този метод намира все по-широко приложение в практиката на овощните разсадници и у нас. Много е интересен и за любителите овощари. По същество представлява присаждане на пъпка (окулиране), но интересното е, че с еднакъв успех може да се използва както през лятото (сезонът на окулирането), така и в края на зимата и в ранна пролет, когато няма активно сокодвижение. Названието му идва от английския език, защото представлява присаждане на тресчица с пъпка. Едва ли ще сбъркаме, ако на български го наречем присаждане в изрез, но това е друга тема.
Ето как се постъпва:
Първата ни работа е да подготвим леглото на пъпката. За целта за целта на избраното място на подложката с гладка повърхност правим напречно кос зарез под ъгъл 15-20 градуса. Над него на около 2,5-3 см с едно изтегляне на ножчето изрязваме тресчица с кора и дървесина, която изхвърляме. Правилно направеният изрез трябва да има формата на латинската буква U обърната надолу. От калема изрязваме еднакво по форма щитче с пъпка. Това правим като държим калема с основата му към себе си (обратно на вземането на пъпка при Т-образния срез), под пъпката правим зарез също под ъгъл 15-20 градуса и с едно изтегляне на ножчето отделяме щитчето с пъпката (тресчицата). Кората на подложката и на присадката трябва да съвпадат и затова щитчето се изрязва малко по-тясно. Поставяме го в приготвеното легло и привързваме с PVC лентичка.
Болестите на вината са разделени на две групи: аеробни и анаеробни. От първата най-често се срещат цветясването и вкисването. Анаеробни заболявания са манит, повдигане, вгорчаване, провлачване и други...
Ако жълтеенето започва от най-старите листа, една от причините е недостиг на азот. Пожълтява ли върхът и най-младите листа, това е признак за неинфекциозна хлороза. При по-силно развитие на хлорозата ...
Готварските тиквички не са особено претенциозни и са много подходящи за форсаж. За тази цел се нуждаят само от полиетиленово покритие под формата на тунел. За такова ранно производство семената за пол...
Повечето ябълкови сортове не плододават всяка година. Това е т. нар. алтернативно плододаване, което е трудно преодолимо. В годината, когато дърветата са заложили много плодове, цветообразуването е сл...