Градина » Лесен начин за размножаване на лимона

 Лесен начин за размножаване на лимона

Читателят на Вестник за градината - Георги Бойчев споделя свой ефективен и лесен метод за размножаване на лимона.

След като сте си избрали сорт плододаващ лимон, рано напролет, щом започне активното сокодвижение в растението, изберете клонка над присадката, не по-голяма от 15 см. Изрежете в кората на клонката лента широка 5 мм. Вземете една кофичка от кисело мляко и на дъното й изрежете малък отвор. После срежете кофичката, за да може да се отваря. Напълнете я с мъх от влажна ливада и внимателно я прикрепеге към обелената клонка, така че мъхът да я обвива. Завържете кофичката към дебело и яко съседно клонче, което да я придържа. Поливайте мъха в кофичката цяло лято, а наесен отрежете клонката под дъното на самата кофичка. Разтворете мъха, почистете внимателно и ще откриете богата коренова система. Отстранете най-горните росни коренчета, а останалите скъсете около 1/3 от дължината им. Засадете в малко по-голяма саксия в богата почва и не след дълго лимончето ще започне своя самостоятелен растеж. След 2-3 години ще се радвате на първите цветове и плодове.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Време е да подстрижите зокума

Възрастните зокуми (Nerium L - олеандър) добре понасят резитбата. Обикновено това се прави на 3 години, през пролетта. Резитбата стимулира образуването на нови клонки, особено в ниската част на растен...

Защо крадените цветя се хващат по-лесно?

Сигурно сте чували този съвет от времето на нашите баби и прабаби. Цветето, за да расте добре, трябва да е крадено. Вярно, че те в никакъв случай не са имали предвид криминално деяние, просто магазини...

Зеленчуците различно понасят студа

Зимата скоро ще ни споходи със снегове и ниски температури. В зависимост от вида, сорта и физиологичното състояние растенията понасят различно големия студ. Някои загиват изцяло, на други - само опред...

Една маслодайна роза ще парфюмира цяла градина

Маслодайната роза е нашата гордост. Българският аромат на гюл все още е ненадминат. В миналото розовото масло неслучайно е наричано течното злато на България. За получаването му е необходимо розата да...

Начало