Много красота и уют създава асмата в двора. А когато увиснат кехлибарените гроздове, идва и надеждата за вкусен плод, а защо не и приятно питие. Но всичките надежди ще отидат напразно, ако гледате на асмата само като на подслон в горещините. Още щом се появят ресите, а леторастите достигнат дължина 25 см, трябва да премахнете излишните. Оставете само тези, които ще използвате при следващата резитба, за да се попълнят някои оголени места - рамена или стрелки. По чеповете и по плодните пръчки се премахват безплодните леторасти, но ако ще се използват през следващата година, когато се прави резитбата, се запазват. В случай че са израсли по два летораста от око, то по-слабият също се премахва. Много внимателно трябва да се филизят и привързват леторастите на младите лози. На двегодишните се запазва само един летораст, който редовно се привързва на единична подпора и се колтучи. На тригодишните се премахват всички леторасти по вертикалната част на пръчката (стъблото), а онези, които се намират по хоризонталната част (кордона) върху конструкцията, се прореждат през един. През май започват пръсканията срещу маната. Не забравяйте и за много опасния оидиум. Младите листа на някои от десертните сортове са чувствителни към бордолезовия разтвор, от него получават изгаряния, затова го избягвайте. До цъфтежа да се използват купроцин , ридомил плюс и други препарати срещу маната. Добре е борбата срещу двете болести да е комбинирана. Но ако е имало акари предната година, към комбинирания разтвор добавете и акарицид. Появи се вече и първото поколение на шарения гроздов молец. Ако има опасност от силно нападение, напръскайте с подходящ инсектицид.
Бактерийният пригор напада основно костилковите овощни видове, особено кайсията, черешата и вишната. Признаците на болестта се появяват върху всички растителни органи. Част от инфектираните листни и ц...
Измръзванията на овощните растения през зимата и особено в началото на пролетта са доста често явление. Това се отразява чувствително на реколтата, а в някои случаи може и напълно да я похабява. Измр...
Готварските тиквички не са особено претенциозни и са много подходящи за форсаж. За тази цел се нуждаят само от полиетиленово покритие под формата на тунел. За такова ранно производство семената за пол...
Репичките имат много къс вегетационен период, стават готови само за 30-35 дни. Затова се отглеждат най-често преди или след основната култура. Възможно е да се засеят през първата половина на февруари...