31.05.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  4111  |   0  
Несъвместимост между подложка и присадник
Овощните дръвчета се получават след присаждане на желания сорт върху подходяща подложка. Най-важното изискване при подбора на подложката е да има същата растежна сила, както и сортът. В противен случай се наблюдава несъвместимост, която може да се прояви на различни етапи, включително и няколко години след засаждане на дърветата на постоянно място.
Несъвместимостта между подложката и присадника е характерна неинфекциозна повреда за някои комбинаци на подложката ММ 106 и клонове на ябълковия сорт Червена превъзходна. Несъвместимост между присадник и подложка се наблюдава често и при крушовите сортове Вилямова масловка, Боскова масловка, Пас Красан, Клапов любимец и други, присадени върху дюлева подложка от тип А.
Върху надземната част на растенията външните признаци се проявяват като общо закържавяване вследствие редукция на растежа. Листата издребняват, първоначално добиват хлоротичен вид, а по-късно потъмняват и некротират, но остават по дърветата. Върху стъблото, в областта на присаждането, тъканите надебеляват неравномерно, като се образуват т.нар. буци. При обелване на кората в този участък често се наблюдава черна некротична линия. Вследствие на недоброто срастване при силен вятър присадникът може да се пречупи. В някои случаи подложката продуцира голям брой издънки.

Как да преодолеем проблема?

Препоръчва се присаждане само на добре съвместими комбинации от подложка и присадник. В случаите на несъвместимост се прилага присаждане чрез междинник, който има добра съвместимост с използваната подложка. При крушовите сортово-подложкови комбинации като междинник най-често се използва сортът Попска круша.
25.04.2017 г. / проф. Йорданка Станчева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023