Колцуването по лозата е дейност, позната отдавна. То се състои в отнемане на пръстен, широк около 5 мм, от кората на плодната пръчка, зеления летораст или рамото на лозата. С това се спира движението на веществата от листата към корените и те се натрупват в гроздовете и в леторастите над колцуваното място. В следствие на по-доброто хранене зърната стават по-едри и гроздето узрява по-рано.
Колцуването се прави със специален инструмент – колцувач. В извитата си част той има две успоредни пластинки – режеща част. С тях се захваща плодната пръчка, натиска се леко и целият колцувач се завърта около пръчката. Натискът се регулира така, че да се прерязва само кората, която се отделя като пръстен. Дървесината не трябва да се наранява.
Успехът на колцуването зависи от няколко важни условия. Преди всичко то трябва да се извършва навреме – от 7 до 10 дни след прецъфтяването на лозите. Всяко закъснение води до отслабване на ефекта. Колцуването няма да даде резултати, ако се направи при прошарване на гроздето.
При лози с извършена резитба Гюйо колцуването се прилага върху плодната пръчка, като над отреза да останат не повече от 3-4 грозда. С тази дейност се цели да се ускори узряването само на една част от гроздето. Ако пръстенът е изрязан около извивката на плодната пръчка, над него остава почти цялото грозде на лозата и резултатите са незадоволителни.
Не бива всички лози да се колцуват. При слабите то не дава никакъв ефект.
Резултатите ще бъдат още по-добри, когато колцуването се комбинира с прореждане на зърната в гроздовете. Върху едни и същи лози то трябва да се извършва през 1-2 години. Уместно е лозите да се разделят на три части и да се колцуват последователно.
Много внимателно трябва да избирате растенията, които ще засаждате между овошките. От т.нар. подкултури бобовите са най-подходящи да растат под дърветата. Освен че бързо освобождават мястото, те обога...
Златната момина сълза или оранжевата сандерсония (Sandersonia aurantiaca) е растение от семейство Liliaceae. В своята топла родина, Южна Африка, през периода на летните дъждове, сандерсонията цъфти об...
Кротонът (Codiaeum variegatum) се отглежда трудно. Красотата му се поддържа, като му се осигурява постоянна температура през цялата година около 18-20 градуса и висока въздушна влажност. Не бива да се...
Най-често от зеления фасул се правят консерви в буркани. Но понякога се оказва, че нещо не е както трябва и зимнината вместо в тенджерата отива в боклука. Фризерът е другият по-удобен начин за съхране...