05.12.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  2608  |   0  
Как се размножава фисташката
Фисташката, известна още като шам-фъстък, е сухоустойчиво растение и се развива добре в райони с годишна сума на валежите от 200 до 400 мм. Изисква топло лято с температури до 40° С и средни температури през вегетационния период 24-25°С. Сортовете от Средна Азия издържат през зимата до минус 30°С, а Средиземноморските измръзват при минус 10-12°С. Растенията имат големи изисквания към светлината. Не понасят засенчване и кисели почви. Тези биологични особености на фисташката позволяват да се отглежда на места с оскъдни валежи, да заема сухи, песъчливи до каменисти, полупланински, слабо плодородни почви.

Размножаване и засяване

Фисташката се размножава по семенен и вегетативен начин. Размножаването със семена се използва широко в практиката, но те изисква предварителна подготовка. За ускоряване на покълването им се поставят за 12-15 часа в топла вода, след което се държат в топло помещение (20-25°С), постоянно навлажнени. След покълването се засяват на постоянно място, в семенилище или в найлонови торби от края на април до началото на май. Предварително се подготвят гнезда с добре угнил оборски тор, супер фосфат и при необходимост при кисели почви – сатурачна вар. Засяват се по 5-6 покълнали семена в гнездо, кръгово, на дълбочина 5-6 см.
Засяването на семената на постоянно място може да се извършва и есенно време без предпосевна подготовка в черни полиетиленови торби с надупчено дъно. С настъпване на благоприятния момент за засаждане на открито торбичките се изнасят с образувалите 2-3 същински листа растения и се засаждат в гнезда, без да се поврежда кореновата им система.
При размножаване на ценни форми и сортове се извършва присаждане на пъпка, когато подложките достигнат дебелина на стеблото над 6 мм. Най–благоприятният месец за тази операция е август, а на калем под кора се извършва през април и май, когато има сухо движение.

Условията

Подготовката на площите за отглеждане на фисташката се извършва по общо приетите технологични изисквания. Разстоянията на засаждане са 6х6 м или 8х8 м. Бавният растеж на фисташката позволява междуредията да се заемат с бобови или други окопни култури.
Фисташката не понася силна резитба особено в млада възраст. Стремежът е да се формира стъбло с височина 100-110 см. След встъпване в плододаване се премахват силно сгъстяващи короната клони – счупени, болни и засъхнали. Плодните клончета са разположени във връхните части.
Растенията, получени от семена, живеят 300-400 години и започват да плододават на 8-10 година. Присадените растения имат по-кратък живот и плододават още на 3-4 година.
30.08.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021