Градина » Погрижете се за почвата около фиданките

 Погрижете се за почвата около фиданките

Грижите за овощните култури продължават и след прибиране на плодовата реколта. Отглеждани в продължение на по-дълъг период от време на едно и също място, овощните видове ежегодно трябва да се подхранват, напояват и да се обработва почвата, с което се поддържа нормалният им растеж и развитие. Плевелите са един от основните фактори, ограничаващи растежа и развитието на дръвчетата. Те ги конкурират по отношение на вода, светлина и хранителни вещества. Затова е от основно значение избора на метод за борба с тях.

Черна угар

Черната угар е основна система за поддържане на почвата. Тя е подходяща за млади овощни градини, създадени без възможност за напояване. При нея почвата целогодишно се поддържа в рохкаво състояние чрез периодични плитки пролетно- летни обработки на дълбочина 7- 10 см и есенна оран в междуредията на дълбочина 14- 16 см веднъж на 3 г. Есенната обработка се прави преди листопада. Така наранените корени могат да зараснат. Есенната оран може да извършите с плуг с обращателна дъска или култиватор. Чрез нея се разрушава почвената кора, като по този начин подобрявате водния и въздушен режим. С есенната оран може да внесете и торовете за подхранване на дърветата.

Затревяване

Културното затревяване (чимо-мулчирна система) е подходяща във влажни райони или на площи с осигурено напояване. При нея цялата площ или междуредия се засяват със смески от многогодишни житни и бобови треви – райграс, тимотейка, ливадна власатка и др. Желателно е да не използвате люцерна и експерзета. Не е желателно да се оставя почвата на естествено затревяване. Ако е осигурено напояване, затревяването може да се извърши още в годината на засаждане на дръвчетата. С цел предотвратяване на конкуренцията между тревите и дърветата е добре създаването на чима да стане през втората и третата година, когато се развие по- дълбока коренова система. Тревата е добре да е окосявате периодично при височина 10- 12 см. Затревяване се извършва само на овощни градини, встъпили в плододаване. Прасковата, кайсията, череша, ягодоплодни и донякъде крушата не понасят затревяване.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Защо кората на овошките се пука?

С нарастването на ствола на овощните дървета при много от тях кората се напуква. Това е неизбежно. Напуканата кора е убежище на много неприятели. Там те запазват зимните си форми и напролет се разпрос...

От много дъжд почвата се вкислява

Повечето зеленчукови растения и полезните микроорганизми се развиват при слабокисела или неутрална реакция на почвата – рН да е в границите 6.5-7.0. Киселата среда е по-благоприятна за гъбите, слабо к...

Как да откриете акарите

Да се открият акарите е много трудно и е необходима оптическа система - лупа, микроскопи и др. По-лесно се откриват причинените от акари повреди върху растенията, но за съжаление това е възможно, кога...

Гаурата иска много слънце и малко вода

Все още малко са щастливците у нас, които могат да се похвалят с цъфтяща в алпинеума им гаура. Видът Gaura lindheimeri от сем. Онаграцеа е тревисто растение, от което естествени находища се срещат в ...

Начало