24.03.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3038  |   0  
Не присаждайте ябълка върху саморасла подложка
В овощарската практика е прието ябълковите сортове да се облагородяват на семенни подложки, както и върху клоновите вегетативни подложки, районирани за страната.
Семеначетата се получават от семена на киселици и от умерено растящите сортове - Златна превъзходна, Златна пармена и по-ограничено от Кандиле и Червена превъзходна. Нормално плодовете трябва да имат минимум 7 добре развити семена.
Избягвайте да присаждате ябълки върху саморасли подложки, защото те са с неизвестен произход и трудно би могло да се предвиди как ще се развива, расте и плододава присаденият културен сорт.
Известно е също, че ябълката върху саморасла подложка започва късно да плододава, но за сметка на добрата коренова система на дивачката има много по-дълъг живот.
Начините на облагородяване на самораслата подложка зависят от нейната дебелина - подложката или клоните с диаметър от 0,7 до 2 см може да се присадят на спяща или будна пъпка. А над тези размери - чрез калеми, които се събират през зимния период и се съхраняват до началото на пролетното сокодвижение. Успешно може да се приложи и присаждането по метода „чип бъдинг".
07.03.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023