29.01.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3098  |   0  
Време е да оберете облепихата
Дочакахме узряването и на облепихата. Събирането на тези плодове не е толкова сложно, стига да имате време, да владеете правилната техника, да съумеете да ги транспортирате и, разбира се, да съхраните реколтата.
Облепихата се събира, когато плодовете придобият жълта или оранжево-червена (в зависимост от сорта) окраска, но трябва да съхранят свойствената им еластичност и твърдост. Ако се забавите с прибирането на плодовете, те ще загубят еластичността си и при събирането им ще разпукват. При брането на облепихата имайте предвид, че храстът е покрит с шипове. Не чупете клоните, защото така унищожавате растението. Можете само да отстранявате лакомците и тези, които растат вътре в короната.
Плодовете на облепихата се слагат в дървени съдове, на тънък слой, за да не се травмират. Съхраняват се за няколко седмици в тези дървени съдове или в торби от плат на прохладно място.
От плодовете на облепихата се получават прекрасни мармелади, сладка, компоти, а на тяхна основа могат да се приготвят и по-сложни блюда, като сосове, кремове, сладолед и др.
17.09.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023