08.05.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2839  |   0  
Не оставяйте без грижи слънчевата оранжерия
През август доматите, пиперът, и каквито и да било други зеленчуци, отглеждани в полиетиленовата оранжерия, са обрани и за мнозина грижите за нея остават някак си на заден план. Не бива да е така. Тъкмо сега е моментът за някои неща, от които много ще зависи успехът ви през идната година, че дори и тази есен. Всичко, което трябва да се направи сега, се свежда до подготовката на почвата, която ще осигури изхранването на бъдеща добра реколта.
Първа грижа на добрия стопанин е да снеме пластмасовото покритие и да се справи с всички растителни остатъци от отглежданите зеленчуци. Колкото по-дълго време остават, толкова повече оцеляват причинителите на болестите и насекомните вредители. Затова стъблата трябва да се изтръгнат заедно с корените, да се съберат разпилените и гниещи плодове и всичко това да се изгори или да се превърне в компост. Унищожават се и никнещите плевели. Отложи ли се тази работа, някои от тях може да разпръснат семената си.
Август, и то началото му, е моментът за дълбока обработка на почвата, не късната есен. За дворната оранжерия подходящ инструмент е правата лопата. С нея се постига дълбочина 25-30 сантиметра. Накъртената на буци почва не се наситнява. Това може да направите по-късно, когато ще я подготвяте за засяване или засаждане. С тази обработка се заравят и по 5-6 кг на квадратен метър напълно разложен оборски тор или компост. На бедни почви количеството на тора може и да е по-голямо. Добре е към органичните торове, особено при недостиг, да се добавят и минерални – фосфорни и калиеви. По 60-80 г гранулиран суперфосфат и по 30-40 г калиев сулфат на 10 кв. метра ще е добра доза.
До засаждането на топлолюбивите зеленчуци като домати, краставици и пипер през пролетта, оранжерията може да се използва за отглеждането на спанак, салати, лук, репички и др. Те се засяват и засаждат от септември нататък.
04.08.2013 г. / Тодор Хърсев

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021