08.05.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  1268  |   0  
Екологични зеленчуци от вашата градина
За да отгледате вкусни и екологично чисти зеленчуци във вашата градинка, трябва да трябва да спазвате няколко сравнително прости правила.
Изберете място, което се огрява от слънцето поне 6 часа на ден. Подгответе богата на соли почва. Ако тази, която имате в своята градина е бедна, трябва да я смесите с органична тор.
Подбирайте внимателно растенията, които ще засадите. Някои видове, като доматите, например, са по-податливи на болести и вредители, затова избирайте по-устойчиви сортове – така ще намалите опасността от заболявания.
Сменяйте всяка година местата на зеленчуците. Ако засаждате едни и същи зеленчуци на едно и също място всяка година, на тези участъци могат да се заселят болестни организми, които да нападнат растенията.
Тъй като много растения, които са засадени много близко едни до други, могат да прихванат и да се заразят от същото заболяване, избягвайте да ги засаждате там, където преди една-две години са били техните предшественици и роднини. Съобразявайте се с принципа, че колкото повече се различават ботаническите видовете, толкова е по-малък рискът от пренос на болести и вредители.
Садете предкултури. Предкултура с дълбоко проникваща коренова система подобрява структурата и на долните почвени слоеве.
Дайте малко въздух на насажденията в градината. Избягвайте засаждането на вашите зеленчуци прекалено близо едни до други. Добрият въздушен поток между растенията може да помогне за предотвратяване на много видове гъбични заболявания.
Поливайте разумно. Мокрите листа на растенията, особено в следобедните или вечерните часове, могат да привлекат заболяване. Избягвайте поливането на растенията с пръскачка. Вместо това, използвайте маркуч, за да доставите вода директно към корените.

Торене

Подхранвайте зеленчуците по естествен начин. За повечето почви наторяването не е необходимо, но това ще им помогне културите да растат по-бързо и да дадат по-добри култури. Имайте в предвид, че изгнила животинска тор от растителноядни животни – зайци, коне, овце, пилета е най-добрият източник на хранителни вещества за посевите.
Изполвайте също така компостирани продукти, както и разрешените за биологично производство торове.

Растителна защита

Поддържайте чистота във вашата градина. Много болести се разпространяват бързо чрез изсъхналата, паднала зеленина. Редовно – веднъж седмично или повече, ако имате време, си направете една разходка из градината и съберете падналата шума. Ако попаднете на заболели листа ги хвърлете в кошчето за отпадъци, а не в купчината тор. По този начин може да предотвратите разпространяването на заболяването из цялата градина.
Отстранявайте редовно плевелите. Те не само ще се конкурират с вашите растения за вода и хранителни вещества, но също така могат да привлекат вредители-насекоми. А много болести се разпространяват чрез насекомите, които хранейки се преминават от едно растение на друго и пренасят заразите.
Един пласт мулч над почвата не само, че ще спомогне за намаляването на плевелите, но също така ще издигне бариера за гъбичните болестни спори, за да не се разпръснат по листата на растенията. В повечето случаи, един слой мулч от 2 до 5 сантиметра дебелина е най-добре. Един допълнителен бонус – използвайте мулч, направен от органичен материал, който ще се разложи (като какаови шушулки или плевелите без слама). Както се разложи, той добавя органичен материал в почвата.
Засадете и малко цветя в градината. Те не само ще помогнат на вашата зеленчукова градина да изглежда по-красива, но също така могат да привлекат полезните буболечки. Те атакуват вредителите в градината като листни въшки, например.
Ако все пак болести и вредители нападнат растенията, третирайте засегнатите участъци с билкови настойки и отвари. Можете да използвате и разрешените за органичното зеленчукопроизводство биопрепарати.
09.03.2019 г. / Вестник за градината

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021