17.08.2022 година
1564339898.swf
Д
екоративни храсти
  5013  |   0  
Хортензия (хидрангея)
Hydrangea
Не е чудно, че хидрангеите са толкова популярни! Едрите съцветия се появяват в края на лятото, когато храстовият бордюр е почти гол. Те може да са толкова многобройни, че да покрият целия храст. По-разпространени са хидрангеите от групата Mophead - с големи топчести съцветия. Хидрангеите от групата Lacecap са по-различни - всяко плоско съцветие има външен пръстен от големи цветове, който огражда централна група от много по-малки цветчета. Хидрангеите не са капризни, но изискват добра почва, много вода и някаква защита от студа.
Сортове: Повечето видове произлизат от Н. macrophylla - цветове от юли до септември на храсти, които обикновено са с размери 1,5 х 1,5 м. Хидрангеите Mophead (или хортензиите) са в бяло, розово, червено и синьо. Сини цветове се получават само при кисела почва - за да „посините" хидрангеи в алкална почва, трябва да добавяте синка на всеки 7-14 дни. Хидрангеите Lacecap са по-грациозни - популярни сортове са Н. Blue Wave, H. Mariesii и Н. Lanarth White.
Не всички градински хидрангеи принадлежат към Н. macrophylla. H. paniculata Grandiflora е висок храст, цъфти с бели конусовидни класове през август и септември. Н. villosa се смята за един от най-красивите цъфтящи през август храсти. Н. serrata Bluebird е подходяща за по-малка градина.
Място и почва: Богата почва с добри дренажни свойства - добавете торф при засаждане. Предпочита лека сянка.
Подкастряне: Отстранете мъртвите съцветия на сортовете Mop head през март, а не наесен. Махнете и всички слаби клонки. От силно подкастряне се нуждае само Н. paniculata Grandiflora.
Размножаване: Лесно - заложете 10-сантиметрови зелени резници в сандъче през лятото.
18.11.2011 г. / Ангелина Костова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022