Кулинарни рецепти » Домашна боза

 Домашна боза

Продукти:

• 5 л вода
• 2 ч.ч. брашно
• 2 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. специално приготвена закваска

За закваската:

• 1-2 с.л. препечено брашно
• 1 ч.ч. хладка вода
• 1 с.л. захар

Начин на приготвяне:

Приготвяме закваската като размиваме брашното във водата. Прибавяме захарта и оставяме на топло 2-3 дни да шупне, като от време на време леко разбъркваме.

Препичаме брашното до бледорозово, като внимаваме да не прегори (бъркаме по време на печенето). Размиваме го в малко хладка вода. Така получената смес изсипваме в съда с останалото количество вода и слагаме на огъня.

Добавяме захарта и бъркаме докато заври. След завирането продължаваме да бъркаме в продължение на 5-6 минути. Оттегляме от огъня, охлаждаме и след това досипваме 1 ч.ч. от предварително приготвената закваска.

Държим съда 2-3 дни на топло, за да ферментира бозата, след което наливаме в бутилки и съхраняваме в хладилник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Свинско по тракийски

Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...

Апетитка с чорбаджийски чушки

Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...

Печени свински джоланчета

Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...

Желирана пъстърва

Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...

Начало