09.12.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 6091 |  0 
Как да преодолеем намаления слух
Намаленият слух създава сериозни проблеми на страдащите в ежедневните им социални контакти и на трудоспособността им независимо от професията.
Причините за намаляването на слуха са многобройни. Представени схематично, това са остри и хронични отити или травми на средното ухо, наследствена предразположеност (отосклероза), неврит на слуховия нерв (възпалителен, професионален, медикаментозен), възрастови физиологични промени (пресбиакузис).
В слуховия орган са заложени звукопроводна и звукоприемна компоненти, които са взаимосвързани. Там, където завършва звукопроводната система – тъпанче, слухови костици, евстахиева тръба, прозорчета, започва звукоприемната система – сетивни клетки, звуков нерв, мозъчно представителство. Увреждането на едната или другата система определя намалението на слуха на звукопроводно, звукоприемно или смесено. Степента и характерът на намаления слух се определят с аудиометрично изследване от лекар специалист. Той определя и провежда лечението.
Медикаментозната терапия е определяща при възпалителните заболявания. Всяко гноетечение от ухото трябва бързо да се прецизира и лекува с подходящ антибиотик след микробиологично изследване и с времетраене, определено от лекуващия лекар. Правилно проведеното лечение на острия и особено на хроничния отит може да завърши без особени слухови проблеми.
Слухът все повече отслабва с възрастта. Това е физиологично обусловено, но то може да бъде отложено във времето с компетентно проведено профилактично лечение.
Оперативното лечение се препоръчва при всеки случай, когато медикаментозната консервативна терапия не е дала резултат. Това са всички случаи на отити – остри, хронични, серозни и отосклероза. Сега хирургията на ухото се превърна в реконструктивно-функционална. Освен отстраняването на болните участъци анатомично се възстановява средното ухо и трайно се подобрява слухът. Операцията не крие риск за живота и отказът от оперативно лечение на някои болни е абсолютно неоправдан.
Слуховият апарат е спасението, когато са изчерпани терапевтичните способи. Когато намалението на слуха е от звукоприемен тип, по принцип оперативното лечение доскоро беше неприложимо. (Сега вече при малки глухи деца се имплантират чипове във вътрешното ухо – една деликатна и много скъпа операция). Затова слухопротезирането със слухов апарат по въздушен или костен път е единственото решение. Слуховият апарат се предписва само от специализиран аудиологичен кабинет. Добре е на всеки 5 години тези апарати да бъдат подменяни.
02.03.2013 г. / д-р Венцислав Димов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022