05.12.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 5059 |  0 
Отслабване без глад, добър секс...
МНОГО СМЯХ И ВИНО С МЯРКА
Д-р Кристиан Барнард - първият хирург, присадил успешно човешко сърце, дава с голямо удоволствие уроци за дълъг живот със здраво сърце.Балансираното хранене – художник на фигурата

Преди всичко, съветва той, да свалим излишните килограми, без да гладуваме. Внимателно с диетите. Не пресмятайте калориите. Бъдете искрени. Не си правете илюзии. Отслабването иска време. Модна фигура за две седмици съществува само в списанията. Не яжте всичко, което е поставено в чинията ви. Сигурно близките ще ви посъветват да си хапвате, но не всеки техен съвет трябва да се следва.
Надхитрете вашия стомах. Отначало изяжте доматена или гъбена супа, след което от второто ще изядете по-малко. Яжте често. Ако гладувате 12 часа, а после опустушите хладилника – това няма да ви помогне да отслабнете. Нищо обаче не си забранявайте. Ако обичате сладолед – позволете си го, но не всеки ден. Минете без радикални промени. Няма как да настроите изведнъж своята машина от дизелово гориво на бензин.

Сексът – любов, здраве, дълголетие

Помнете също, че сексът е източник на младост. Той е здраве, а най-новите изследвания показват: сексуално активните живеят по-дълго. Сексът е източник на идеи – ако творчески подхождате към него, и в други области на живота ще успеете. Сексът е тренинг – знаете ли по-приятно упражнение за сърцето и кръвообръщението? Но сексът и изпит. Може би ще ме сметнете за старомоден, изповяда се д-р Барнард, но мисля, че мъжът тряабва да се опита да бъде верен.

Смехът – кислородната маска на организма

Защо винаги трябва да се смееете? Защото, който е радостен, по-добре се справя със стреса по време на работа. Той подобрява физическото състояние. Порция смях – равна на ефекта при бягане или плуване. Смехът стимулира имунната система и е своеобразна защита на организма, неговата истинска кислородна маска. Смехът означава и повече приятели. Ненапразно се говори, че смехът е заразителен. Той ще ви спести и пари, защото чрез него ще спестите от скъпа психотерапия. И не на последно място – смехът е радост и здраве. Научно е е доказано: болестта може да бъде “разсмяна”.

Силата на виното – за сила на организма

Но и тук д-р Кристиян Барнард препоръчва да се съблюдават правила. Спазвайте мярката, съветва големият хирург. Две чаши с червено вино на ден са достатъчни, всичко над тях е нездравословно. Най-лошият вариант е: пет дни без капка вино, а на шестия – алкохолен запой – това е убийство за сърцето. Не ви ли е приятен алкохолът, не пийте. Няма смисъл да насилвате организма си. Избирайте висококачествено червено вино.
Помнете, че виното е ваш приятел: подобрява атмосферата в компания, разкрепостява ви и ви помага да заспите. Но виното е и ваш враг – бързо “отнася” вашите проблеми, а след това – и вас самият. Не се заблуждавайте също, че виното е панацяя – то не може да намали последстията от пушенето и липсата на физическо натоварване.
31.08.2010 г. / Димитрина Даневска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022