Още рецепти » За някои неразположения през бременността

 За някои неразположения през бременността

Гинеколозите смятат, че бъдещите майки не бива да драматизират различните неприятни усещания, спохождащи ги през деветте месеца на бременността, тъй като те нямат отрицателни последствия върху здравето им и могат да бъдат преодолени или поне ограничени. То се проявява най-често след третия месец. Дължи се на излишъка от женски хормони, забавящи храносмилането, вследствие на което стомашните сокове се застояват и даже се качват нагоре. За да не се стига дотам, бременните трябва да избягват прекалено мазните ястия и киселите храни. Не им се препоръчва и да се излягат непосредствено след ставане от масата.


Запек

Често срещано явление, то съпътства очакването на наследниците още от първия месец след зачеването им. Запекът също е резултат от хормоналните промени, които правят по-ленива храносмилателната система. За да се избавите от него, всяка сутрин изпивайте на гладно голяма чаша топла вода и отдавайте предпочитанията си на храни, богати на фибри - плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб. Чудесно ще ви подейства едно „бабешко" лекарство, препоръчвано горещо от лекарите - вечер накисвайте в чаша вода две сушени сливи, а на сутринта ги изяждайте. Не вземайте слабителни, без да се консултирате със специалист.

По-чести посещения в тоалетната

Позивите за често пишкане са характерни за началото на бременността, после отшумяват и отново се появяват в края й. Причинява ги натискът, упражняван от матката върху пикочния мехур, от значение е и отпускането на тъканите под въздействието на про-гестерона. Най-голямата грешка, която можете да допуснете, е да пиете по-малко от 1,5 вода дневно, тъй като ще се стигне до инфекции в пикочните канали. Колкото и да е неприятно, бъдете готови и за неволно подмокряне през третото тримесечие на бременността. В този случай много добре действа едно просто упражнение - докато пишкате, спирайте съзнателно струята урина, стягайки мускулите си, после отново продължавайте. Така ще ограничите до минимум нежелателните инциденти.

Болки в гърба

Килограмите в повече са огромен товар за бременните с крехък гръбначен стълб, които започват да усещат сериозни болки в кръста и да ходят по особен начин. Точно затова те не бива да наддават повече от 12 кг, да не се навеждат, а да клякат, когато искат да вдигнат нещо от пода, да правят лека гимнастика, подходяща за състоянието им, и да изминават пеша поне три километра дневно.

Подути крака

Някои жени са генетично предразположени към проблеми с кръвообращението в крайниците и когато заченат, положението им се усложнява. Под въздействието на хормоните и на теглото на плода венозното кръвообращение при тях се забавя, краката се подуват и се покриват с разширени вени. Изход има и той е в специалните кремове и гелове. Можете да си помогнете и като повдигнете долната част на леглото си, ходите повече пеша и избягвате да стоите прави. Щом имате разширени вени, носете специални чорапогащи, а ако краката ви са подути още от сутринта или пък изпитвате болка, съчетана със зачервяване в единия от тях, веднага идете на лекар.

Пигментни петна

Т. нар. маска на бременността се състои от тъмни петна, разположени около устата, по бузите, брадичката, челото. Веднъж появили се, те изчезват трудно, затова бъдещите майки не бива да се излагат на слънце, особено ако кожата им е мургава или вече имат подобни петна, дължащи се на оралната контрацепция. Спасението е в депигментира-щите кремове, а при по-сериозни случаи и в дер-мабразията, химическия пилинг, лазера.

Позиви за повръщане

Всяка втора жена страда от тях до третия месец. Особено чести са сутрин след събуждане, появяват се и при вдишване на определени миризми. Най-добре за бременните е да закусват в леглото си и никога да не стават от него на празен стомах. Лекарите им препоръчват да се откажат и от кафето с мляко, тъй като комбинацията затруднява храносмилането.

Смущения в съня

През първите три месеца желанието за сън е непреодолимо, затова не му се съпротивлявайте, а спете на воля и нещата постепенно ще се нормализират. В края на бременността пък, когато коремът ви достигне максималните си размери, няма начин сънят ви да не стане неспокоен, понеже ще ви е трудно да намерите удобната поза - такава май няма.

„Не" на самолечението

Ограничете до минимум приема на медикаменти и никога не вземайте каквото и да било по своя собствена инициатива. Лекарствата преминават през плацентата и могат да повлияят върху развитието на плода. Това важи с най-голяма сила за първите три месеца, период, през който органите на бъдещото ви бебе все още не са оформени. Винаги се допитвайте до специалист и четете внимателно упътванията, търсейки противопоказания, дори когато лекарството се продава без рецепта.

Автор: д-р Емилия Велева, гинеколог

Представяме Ви:

Защо да се грижим за скалпа си?

Много просто - за да избегнем пърхота, косопада, себореята... и за да имаме хубава, здрава коса. Скалпът, съставен от три отделни слоя - епидермис, дерма и хиподерма, много точно, дори по-добре от кос...

ЛЕЧЕНИЕ С ЛИМОНИ

От древни времена са търсели помощта на лимона при дифтерит, болести на черния дроб, скорбут, жълтеница, отоци, ревматизъм, камъни в пикочния мехур, подагра, простуда, атеросклероза, авитаминоза и т....

Биопсия при безплодие?

Кога се налага хирургична биопсия за изследване на безплодието? Това става, когато е установена пълна липса на сперматозоиди в спермата. По принцип изследванията зависят от причините за стерилитета....

Барбeкю в градината

Барбекю е понятие, идващо от английския език, с което се обозначават няколко неща - начин на приготвяне на храна; уредът, който се използва за тази цел; приготвената по този начин храна. Разбирано ка...

Начало