09.12.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 4827 |  0 
Компютърът - как да предпазим очите си?
Няма човек, който след три часа работа пред екрана на компютъра да не е усетил парене в зачервените си очи. За щастие явлението не е неизбежно.

Сядайте както трябва

Разстоянието между очите и екрана трябва да е равно на една протегната ръка, а вие в никакъв случай не бива да седите на ръба на стола и без да се облягате. Разположете екрана така, че той да е на височината на погледа ви или малко по-ниско, но не и по-високо,

Почивайте на всеки два часа

Спрете работа в момента, в който усетите първите признаци на умора. Ако нямате време, за да направите няколко крачки из помещението, поне поседете една-две минути със спокойно отпуснати ръце, след това повдигнете десетина пъти рамене към ушите си и завъртете шия по посока и обратно на часовниковата стрелка. Няма да е зле и ако накрая се наведете напред със заоблен гръб и спусната надолу глава.

Светкавичен релакс

Блокирането на горните клепачи е едно от неизбежните следствия на работата с екрана. Ще ги накарате да се отпуснат на момента, стига да погледнете встрани и после да премигнете многократно, отваряйки и затваряйки широко очи.

Активизирайте слъзните жлези

Честото мигане подтиква слъзните жлези да овлажняват по-добре роговицата, която се изсушава при продължително фиксиране на екрана. Прозявките също са в състояние да ни просълзят.

Накарайте очната си мускулатура да работи

Когато сме пред екрана, очите ни се адаптират към него, но ако след известно време се вторачим напред, всичко изглежда някак замъглено. В този случай трябва да насочим няколко пъти погледа си надясно, наляво, нагоре и надолу. Много полезно е и следното упражнение: протегнете ръка на 30 см от очите, вдишайте, като я фиксирате, и издишайте, поглеждайки далеч напред. Главата ви трябва да остане абсолютно изправена.

Доверете се на акупунктурата

Седнете, подпрете лакти на бюрото си, поставете палците малко под слепоочията, а другите пръсти „подредете" по дължината на веждите. Вдишайте дълбоко и натиснете.

Дишайте с... очите

Поставете лакти върху коленете си и наведете глава надолу. Дишайте равномерно, със затворени очи и само през носа, броейки до три за вдишването и до пет за издишването. Трябва да си представите как въздухът достига до очите и мозъка, зареждайки ви с енергия и жизненост.

Не правете грешки

Когато човек е уморен, той обикновено търка очи или ги натиска с длани. Нещо, което не бива да допускате.

Признаците на умората

• тежест в очните ябълки
• сърбеж
• парене
• сълзене или обратното - усещане за тотално изсушаване на роговицата
• трепкане като мушици пред погледа
• фотофобия
• главоболие
• трудно съсредоточаване

Те се появяват, когато престоят ви пред екрана надвишава 3-4 часа. Дори да не сте ги установили у себе си, ако компютърът е неделима част от деловото ви всекидневие, трябва да се преглеждате при офталмолог веднъж годишно и непременно да носите очила, щом той реши, че са ви необходими.
20.09.2010 г. / Димитрина Даневска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022