Още рецепти » Как да облекчите крампите

 Как да облекчите крампите

Внезапно схващане на някой мускул, силна болка – крампите са твърде неприятно страдание, което ще ви спохожда по-рядко и ще отшумява по-бързо, стига да вземете мерки.
Хидратирайте се, особено ако спортувате активно. Водата помага на организма да изхвърли токсините и най-вече млечната киселина, натрупваща се в мускулите по време на големи физически усилия.
Яжте повече храни, богати на магнезий, калций и калий. Ще намерите тези минерали в пресните и сушените плодове, шоколада и млечните продукти. Калият отпуска мускулите, а магнезият и калцият отговарят за доброто състояние на нервните окончания.
Спазвайте правилен ритъм на сън и почивка – преумората е един от факторите, предизвикващи крампи.
Не злоупотребявайте с възбуждащи психиката напитки като чай, кафе, алкохол. Те допринасят за изхвърлянето с урината на полезни за тялото минерали, което създава по-голямо напрежение в мускулите.
Сменете обувките си. Ако са неудобни, вие ще ходите така, че ще натоварвате прекалено мускулите и гръбначния си стълб.
Протягайте се по-често. Най-вече сутрин на ставане от леглото. При положение че някой мускул ви се схване, опънете максимално засегнатия крайник в противоположна посока. Така например щом имате крампа в прасеца, хванете пръстите на крака си и ги издърпайте в контрашпиц към вас.
Консултирайте се с лекар, когато крампите ви спохождат прекалено често, придържате се към орална контрацепция или сте бременна.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Аспиринът предпазва от диабетни усложнения

Диабетът е самостоятелен рисков фактор за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Но има възможност да се направи профилактика на типичните диабетни усложнения, които увеличават многократно инвалид...

Подберете подходящи растения за офиса

Затворените пространства на съвременните офис-сгради, в които прекарваме по-голямата част от деня, прекъсват връзката ни с природата и влияят неблагоприятно върху психиката и комфорта на човека. Затов...

Червеното вино укрепва сърцето

Много изследвания потвърждават изключително полезното влияние на виното върху сърдечно-съдовата система. Статистиката е красноречива: северните народи и населението на САЩ, Австралия и Шотандия уми...

Салати в буркани

Ловджийска салата Прoдукти: 4 кг зеле, 2 кг чушки, 2 кг моркови; зa маринатата: 1 ч.ч. сол, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 1 глава целина, черен пипер на зърна Нaчин на приготвяне: Почистеното з...

Начало