Още рецепти » Как да облекчите крампите

 Как да облекчите крампите

Внезапно схващане на някой мускул, силна болка – крампите са твърде неприятно страдание, което ще ви спохожда по-рядко и ще отшумява по-бързо, стига да вземете мерки.
Хидратирайте се, особено ако спортувате активно. Водата помага на организма да изхвърли токсините и най-вече млечната киселина, натрупваща се в мускулите по време на големи физически усилия.
Яжте повече храни, богати на магнезий, калций и калий. Ще намерите тези минерали в пресните и сушените плодове, шоколада и млечните продукти. Калият отпуска мускулите, а магнезият и калцият отговарят за доброто състояние на нервните окончания.
Спазвайте правилен ритъм на сън и почивка – преумората е един от факторите, предизвикващи крампи.
Не злоупотребявайте с възбуждащи психиката напитки като чай, кафе, алкохол. Те допринасят за изхвърлянето с урината на полезни за тялото минерали, което създава по-голямо напрежение в мускулите.
Сменете обувките си. Ако са неудобни, вие ще ходите така, че ще натоварвате прекалено мускулите и гръбначния си стълб.
Протягайте се по-често. Най-вече сутрин на ставане от леглото. При положение че някой мускул ви се схване, опънете максимално засегнатия крайник в противоположна посока. Така например щом имате крампа в прасеца, хванете пръстите на крака си и ги издърпайте в контрашпиц към вас.
Консултирайте се с лекар, когато крампите ви спохождат прекалено често, придържате се към орална контрацепция или сте бременна.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Плетената мебел

От какво ли вече не се правят плетени мебели? От ратан, палмови листа, морска трева, върба... Вариантите са многобройни, както традиционни, създадени по мотиви на древни народни занаяти, така и най-съ...

Шенонсо – Женският замък

Шенонсо се намира на 30 км източно от град Тур на брега на р. Шер. През петвековното му съществуване в него са живели 6 знаменити френски дами – Катрин Брюсон, Диана Поатие, Катерина Медичи, Луиза Лот...

Агнешко печено

Агнешко с ориз на фурна Прoдукти: 1 кг обезкостено агнешко месо /цяло парче/, 3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 2-3 стръкчета пресен девисил, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряваме цялото пар...

Домашни халви и локуми

Бяла халва Прoдукти: 1 кг захар, 500 г гликоза, 200 мл вода, 5 белтъка, 2 ч.ч. смлени орехи Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от захарта, гликозата и водата, така че капната част от ...

Начало