31.01.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 5318 |  0 
Енергията на цветята
Винаги ще имаме нужда от стайни растения и цветя около себе си - и вкъщи, и в офиса. Освен че са много красиви, те притежават и лечебни свойства, стига да се поставят на подходящото място.
Ароматотерапията се практикува още от древността, но съвременните проучвания доказват, че с уханието си цветята въздействат не само на настроението, но и на работоспособността и възможностите ни за концентрация. Грешките, допускани от компютърни специалисти например, намаляват с 20%, когато в стаята мирише на лавандула, с 35% - ако ароматът е на жасмин, и с 54% - на лимон. Нещо повече - вместо да изпитват обичайната умора и стрес в края на деня, служителите се чувстват спокойни и уравновесени, ако офисът ухае на лавандула, и дори изпадат в лека еуфория, когато мирише на жасмин или лимон. Ароматът на окосено сено пък е подходящ за художници и хора на ръчния труд, но е неоправдано „ленив” за банковите служители. Мирисът на лимон или офика действа тонизиращо на шивачите и на часовникарите, които извършват прецизна еднообразна работа, изискваща пълно съсредоточаване. С подобен ефект са и уханията на лилия и орхидея.
Защо ароматите имат такова голямо влияние над организма ни? „Виновни” са етеричните масла, които под формата на изпарения проникват в главния мозък и възбуждат или успокояват нервната система. Растенията, съдържащи по-големи количества масла (теменужка, бръшлян, мента, жасмин, мирта, момина сълза), миришат значително по-силно от останалите. И докато леките и нежни ухания действат успокояващо, силните възбуждат. Затова, ако не сте запознати с въздействието на растенията от втората група, по-добре не експериментирайте - нито вкъщи, нито на работа.

Фитотерапия

Мирисът на рози възбужда и възстановява силите, лавърът и евкалиптът премахват умората, а лимонът понижава кръвното налягане и намалява честотата на пулса. На хипертониците например се препоръчва да се грижат за саксии с лавандула, валери-ан, маточина. Мушкатото, здравецът и ментата пък премахват безсънието и нормализират кръвното налягане, затова е добре да се отглеждат в спалнята.
Същия ефект имат и поставените под възглавницата изсушени трепетлика, папрат или лавандула. Розмаринът стимулира паметта, а люлякът премахва главоболието, затова мястото им е до работното бюро.

Силата на зелените листа

Известно е, че в непроветрените или пренаселени стаи и офиси повишеното съдържание на въглероден двуокис предизвиква главоболие и сънливост. Именно в такива случаи на помощ идват зелените растения. Те „се хранят” с вредния газ, отделяйки свеж кислород. Така например 1,5-метров фикус поглъща за денонощие около 10 л въглероден двуокис, а отделя 2-3 пъти повече кислород. Това означава, че в стая със средни размери (20 кв. м) е достатъчно да присъства само едно подобно растение, за да оздрави въздуха, който дишат обитателите й. На всичко отгоре тези „чистачи”, както и почвата в саксиите им, поглъщат отровните вещества, съдържащи се във въздуха - никотин от цигарите и формалдехид, отделящ се от мебелите и боите. Ефикасни филтри на мръсния въздух са и бръшлянът, алоето, циперусът, кактусът. Светещите екрани на компютрите в офиса (особено когато са няколко в помещение) изсушават въздуха и привличат частиците прах. Подобно действие имат и радиаторите на парното отопление през зимата. В резултат самочувствието ни се понижава, кръвоносните съдове в мозъка се свиват, появяват се сухота в гърлото и алергичен ринит. Точно затова в стаите ни задължително трябва да присъстват растения, които овлажняват въздуха с изпаренията си - драцена, фикус, столетник. Не бива да забравяме, че те също имат нужда от грижи - не само да се поливат редовно, но и често да се пръскат с вода. Само тогава по-голямата част от прахта няма да отиде в дробовете ни.

Полезно и приятно

Повечето хора отглеждат стайни цветя, защото са красиви, радват душата и повдигат настроението. Офталмолозите пък уверяват, че дори разсеяният поглед към зелените растения снема напрежението в очите, особено ако човек работи на компютър. Плавните очертания на листата оказват общо благотворно влияние върху нервната система, а видът на цветовете премахва страховете и тревожните мисли. Затова, ако във вашия офис или кабинет има
дори само едно скромно растение, не забравяйте да му отделите малко внимание. То е живо същество, което се радва и на ласкавите думи, и на нежното докосване. А когато се отнасяте към него с любов, то непременно ще ви се отплати.

Ползата от стайните растения

* Създават уют и вътрешен комфорт.
* Филтрират частиците прах.
* През лятото охлаждат въздуха с изпаренията си, а през зимата нормализират влажността му.
* Понижават съдържанието на въглероден двуокис и повишават количеството на кислорода.
* Пречистват въздуха от формалдехид и тютюнев дим.
* Успокояват нервната система, понижават напрежението.
* „Заздравяват” микроклимата в колектива.
03.01.2014 г. / Димитрина Даневска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023