27.01.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 1792 |  0 
Как да отстраним лошия дъх
Колкото и да избягваме тази неприятна тема, лошият дъх може да ни създаде трайни комплекси и да се превърне в сериозна пречка за нормално общуване с околните. За щастие съществуват множество прости и ефикасни средства, които ще ни помогнат да се избавим от проблема.
Съставен от въглероден двуокис, азот, водна пара и малко кислород, въздухът, който издишваме, не би трябвало да мирише на нищо. За жалост всички ние по едно или друго време ставаме жертва на халитозата - научното наименование на лошия дъх. Обикновено не подозираме за страданието си, докато най-близките не ни информират за него с повече или с по-малко такт. Дали да им повярваме, ще разберем, като намокрим със слюнка вътрешната част на китката си, изчакаме да изсъхне мястото и го подушим. Усетите ли неприятна миризма, не разчитайте, че ще я прикриете с дъвки или ментови бонбони, а потърсете причината и намерете начин да я отстраните.

Мийте пo-често зъбите си

В 40% от случаите виновник за халитозата е лошата хигиена на устната кухина. Зъбите трябва да се мият поне три пъти на ден, минимум за по три минути, при това с четка, сменяна на всеки два месеца. Само така ще сте сигурни, че сте отстранили отлагащите се между зъбите и върху езика остатъци от храна. Именно от тях живеят постоянно присъстващите в устата ни бактерии. Хранят се, като ги разграждат, при което се освобождават не особено благоуханни летливи съединения на базата на серен двуокис. Колкото повече са бактериите, толкова по-силна е миризмата. Затова най-важното е да ограничим размножаването им:
* След всяко хранене четкайте зъбите си не само от външната, но и от вътрешната им страна.
* „Обработете” с мека четка за зъби и езика си - неговата грапава повърхност задържа трайно невидими с просто око хранителни остатъци.
* Създайте си навика да използвате специални конци за почистване на пространството между зъбите, които се предлагат в аптеките.

Може би ви липсва слюнка

Понякога лошият дъх се дължи на факта, че слюнката - естествено средство за изплакване на устната кухина, не се произвежда в достатъчно количество от организма. Така например слюнчените жлези са по-малко активни през нощта, отколкото през деня. Това позволява на бактериите спокойно да се „развихрят” и обяснява обложения ни език сутрин, Стресът също ограничава секрецията на слюнка - спомнете си пресъхналата си уста преди изпит или важен служебен разговор. Вредни са и алкохолът, приет на гладно, както и цигарите, защото изсушават лигавицата на устата и създават условия за производство на серни газове в нея.
* Ако устата ви неочаквано пресъхне, изпийте чаша вода или дъвчете дъвка без захар, за да активизирате производството на слюнка.
* Щом проблемът е постоянен, консултирайте се с домашния си лекар. Някои медикаменти - антидепресанти, антиепилептици и успокоителни може да са го предизвикали.

Час при зъболекаря

Когато редовното и съвестно четкане на зъбите не помага срещу лошия дъх, непременно си определете час при зъболекар. Нищо чудно по време на прегледа той да установи, че причината е в дефектна стара амалгама, в някой кариес или във възпалените ви венци. Най-честият виновник обаче се оказва отложеният върху емайла зъбен камък, предпочитана хранителна среда за развитие на бактериите. Той трябва да се почиства веднъж годишно от специалист.

Погледнете в чинията си

Противно на общоприетото мнение лошото храносмилане невинаги обяснява неприятния дъх. Някои храни - подправки, сирена, чесън, лук, също могат да се окажат отговорни за него. Освен че изсушават устната кухина, съставките им имат свойството бързо да преминават в кръвта, „парфюмирайки” клетките на тялото и дори въздуха в белите дробове. В този случай и дъвката, и ароматизираните бонбони са безсилни.
* Ако установите, че имате лош дъх, след като сте яли нещо сготвено със зеле, откажете се от него. Известно е, че зелето се задържа прекалено дълго в червата и така благоприятства образуването на лоши миризми.
* При пълен глад или строги диети за отслабване в устата се появява дъх на ацетон. Той ще изчезне, ако редовно пиете прясно изцедени плодови сокове или сутрин на гладно изяждате една ябълка.

A ако са виновни хормоните?

В различните фази на хормонални промени в организма - бременност, менопауза, овулация, месечен цикъл, лигавиците увеличават обема си. Това естествено води до умножаване на бактериите в тях. Като резултат дъхът ни не е това, което бихме искали да бъде.

Органични смущения

Зъбите ви са съвършено чисти, не ядете лук и чесън, редовно ходите на зъболекар и въпреки това имате оплаквания. Не се отчайвайте, а с помощта на лекаря си потърсете причината за халитозата другаде.
* Всяка инфекция, дори и най-невинната, може да предизвика лош дъх в устата. Халитозата понякога е знак за проблеми с бъбреците и черния дроб, за наличие на вътрешни тумори.
* Виновни могат да бъдат и най-невинната хрема, хроничният синузит, възпалените сливици. Не се отнасяйте пренебрежително и към паренето в стомаха, а потърсете компетентна консултация със специалист.

4 начина да се освежите

1. Сутрин, ако в устата ви има неприятен вкус, изпийте на гладно чаша вода със сока от един лимон или две чаши чай от мента. Той, освен че освежава, противодейства на процесите на ферментация в устната кухина.
2. Когато сте яли салата с лук или сготвено с чесън, сдъвчете стръкче магданоз или изяжте половин лимон - те ще стимулират секрецията на слюнка и съответно ще ограничат производството на серни газове от бактериите.
3. Преди да вземете аперитив, хапнете нещо. В противен случай алкохолът ще ви опияни нежелателно бързо и ще направи дъха ви тежък, особено в комбинация с цигарен дим.
4. Когато след хранене нямате възможност да измиете зъбите си, дъвчете дъвка без захар, но не прекалявайте, за да не си създадете впоследствие проблеми със стомаха и челюстните мускули.
08.07.2015 г. / д-р Елена Стоянова, стоматолог

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022