Още рецепти » ГЛАВОБОЛИЕТО

 ГЛАВОБОЛИЕТО

То е истински „шампион" сред всевъзможните болки, които изпитваме. Оказва се, че 85% от американците и 79% от европейците са негови жертви - само от време на време или пък доста често. Според лекарите има два вида главоболие. Единият е свързан с опасни болести, другият се дължи на нарушени функции на кръвоносните съдове и на мускулите, разположени в главата. Към първия вид спада главоболието, възникващо в резултат на мозъчен кръвоизлив, менингит или тумор - за щастие те засягат само 2 - 3% от всички страдащи от пронизителна болка в черепната си кутия. При останалите става въпрос за мигрена или за главоболие, резултат както на умствена, така и на физическа преумора.

Мигрената

Истински щастливи са тези, които изобщо си нямат понятие какво означава да имаш пристъп. Хората, преживели това поне веднъж, смятат мигрената за най-ужасния кошмар в живота си, да не говорим за постоянните й жертви! Вълните пулсираща болка
идват „на почивки" и могат да продължат от 3 часа до 3 денонощия. Започват внезапно, като обхващат само едната половина на главата. Болката се съпровожда с гадене, повръщане, неяснота в зрението, страх от светлината, пребледняване и световъртеж.
Мигрената спада към заболяванията, които се предават по наследство, освен това жените страдат от нея четири пъти по-често от мъжете. Ако е програмирана в гените ни, нито ще можем да я избегнем, нито да се отървем веднъж завинаги от нея. Все пак е напълно възможно да предотвратим пристъпите и да облекчим болката.

Рецептата

Тъй като профилактиката е най-доброто решение, направете всичко възможно, за да не ви настигне поредният мигренозен пристъп. Достатъчно е да знаете кои са главните „отключващи" фактори и съответно да ги избягвате. В този случай ваши най-зли врагове са алкохолът и особено червеното вино, орехите, шоколадът, меките сирена от типа бри и камамбер. Пристъпи могат да предизвикат и продължителният сън (повече от 8 ч в денонощие), както и ярката слънчева светлина.
Ако въпреки всички предпазни мерки мигрената е успяла да ви изненада, веднага вземете контрастен душ, редувайки топла и студена вода. Ще намалите болката и ако потопите ръцете или краката си в топла вода. Може да ви спаси и елементарният самомасаж, който се усвоява за броени минути. За начало размачкайте с палец и показалец меката част на ушите си, после ги дръпнете надолу. Следва масаж с две ръце на цялата глава в посока от челото към тила. По този начин ще се по-освободите от психическото напрежение, ще облекчите болката и ако имате късмет, ще спрете пристъпа. Правете масажа дори когато нямате нужда от него и животът ви ще стане много по-лесен, обещават лекарите.

„Нормалните" болки

При тях главата не боли на едно и също място и именно в това се заключава най-голямата разлика с мигрената. Причината за „нормалните" главоболия е съвсем ясна и известна на всички работохолици на планетата, Ако спите по-малко от 6 часа и от сутрин до вечер се опитвате да генерирате идеи,никак не е чудно, че от време на време мозъкът ви подава сигнали за помощ.

Рецептата

Не бързайте да вземате обезболяващи, а по-добре си направете зелен чай или чай от мента - чаена лъжичка листа на чаша вряща вода. Добре ще ви подейства и 10-минутното потапяне на ходилата във вана с топла вода. Освен тях лекарите препоръчват една много ефикасна гимнастика за главата. Наклонете вашата напред и назад (2-3 пъти), после докосвайте със съответното ухо ту лявото, ту дясното си рамо. Накрая завъртете шия по посока на часовниковата стрелка и обратно.

Инцидентните болки

Твърде често главоболието възниква в резултат на различни натравяния, с алкохол например. То може да се появи и на фона на някои инфекциозни заболявания или на обикновена настинка. При положение че вашият случай е точно такъв, намажете слепоочията си с ментолово масло или си направете инхалация с вода, в която трябва да пуснете шепа карамфилчета (става въпрос за подправката). Неприятните усещания ще отшумят веднага.

Всичко зависи от характера

Оказва се, че главите на холериците, сангвиниците, флегматиците и меланхолиците болят различно - според характера, затова начините за борба с тази напаст не са едни и същи.

Рецепта за холерици и сангвиници

Те най-често се оплакват от болка в темето, която започва от слепоочията и се разпространява към горната част на главата. Понякога се съпровожда от виене на свят и се усилва под въздействието на ярка светлина, топлина, пикантни подправки и кисели плодове. Според специалистите главоболието от подобен характер е свързано със състоянието на стомашно-чревния тракт, Точно затова трябва да следите за работата на червата си и в случай на необходимост да вземете слабително. Като болко-успокояващо може да приложите и чай от кориандър - чаена лъжичка от семената на растението се заливат с чаша вряла вода, след 10 минути се прецеждат и изпиват.
За да не ги боли глава, холериците трябва да ограничат печеното на скара месо и лютите ястия в менюто си и като „допинг" да използват сладолед или шоколад. На сангвиниците пък се забранява всичко солено и кисело, както и маринатите.

Рецепта за флегматици

Когато имат главоболие, болката при тях е някак си притъпена. Започва в горната част на черепа, после се разпростира към челото и носа. Причинява се както от неправилно хранене, така и от заболявания на очите и ушите, настинка, продължителна работа с компютър, пренапрягане на шията. С болката може и трябва да се справите с помощта на инхалации - капнете няколко капки евкалиптово масло във водата. На флегматиците се препоръчва спартанска дисциплина, изразяваща се в интензивни физически упражнения и ограничено количество храна. Главоболието ще ги спохожда съвсем рядко, ако се хранят веднъж дневно, а през останалото време пият прясно изцедени плодови или зеленчукови сокове.

Рецепта за меланхолици

При тях болката се загнездва в лявата страна на главата или отзад, на тила. Обикновено се дължи на спазми на вътрешночерепните артерии. Неприятните усещания не се задържат дълго на едно място и се местят по цялата глава. Ако не искат да страдат, меланхолиците трябва да обърнат особено внимание на състоянието на нервната си система - когато са в покой, болката при тях преминава веднага. Чудесно средство срещу нея е и масажът на ходилата преди сън. Сложете малко количество затоплено сусамово масло в дланите си и го втрийте в стъпалото и в палците. Особено полезни за меланхолиците са солените
вани, които изискват само пакет морска сол и половин час свободно време. Температурата на водата не бива да надвишава 37 - 38 градуса.

Внимавайте, ако...

Спазили сте всичките ни мъдри съвети, но болката не преминава и даже се усилва. Това означава, че трябва да навестите личния си лекар, особено ако от случайна и внезапна тя се превърне в хронична. Нищо чудно да става въпрос за някое сериозно заболяване, при което главоболието (могат да ви болят и отделни части от лицето) е само върхът на айсберга.

Болката в очните ябълки свидетелства за повишена киселинност
Болката в очната кухина сигнализира за гастрит
Болката във веждите съпътства възпалителните процеси в стомаха
Болката в челото може да е знак за язва
Болката в предната част на главата, малко над челото, говори за проблеми с червата
Болката в теменната област - за такива с матката или бъбреците
Болката в тила - неприятности с пикочния мехур
Болката в слепоочията свидетелства за нарушена дейност на черепно-мозъчните и гръбначномозъчните нерви
Болката в точката пред ухото предупреждава, че ви заплашва катаракта
Болката от дясната страна на главата ви подсказва да прегледате черния си дроб
Болката в лявата страна пък съобщава за евентуални проблеми с далака.

Автор: д-р Михаил Георгиев

Представяме Ви:

Шонбрун – гордостта на Виена

В пътеводителите за Виена задължително присъстват три двореца – Шонбрун, Хофсбург и Белведере. Сред тях най-красив и най-популярен безспорно е Шонбрун. Със своята великолепна архитектура, разкошно обз...

Какво да сготвим в гювечета

Варени картофи със сирене Прoдукти: 700 г картофи, 200 г сирене, 4 яйца, 60 г краве масло, червен пипер, сол. Начин на приготвяне: Обелваме картофите, сваряваме ги и оставяме да изстинат. Наряз...

Очарованието на малките холандски дворове

Страната на лалетата, мястото, от което се внасят повечето цветя и градински аксесоари у нас, Холандия е мечтана дестинация за всеки любител-градинар и задължителна за професионалиста. Любовта към цве...

Ах, този пубертет!

Този важен етап от израстването на детето е съпроводен с хормонални, физиологични и психически промени. Пубертетът (на латински думата „пубис" означава косъм) представлява бавна метаморфоза на тялото,...

Начало