Още рецепти » За какво е полезен белият имел?

 За какво е полезен белият имел?

Белият имел е паразитиращ върху различни дървета вечнозелен храст. Най-много се среща при тополите, брезите, върбите, ябълките и крушите. Дърветата с белия имел, разбира се, страдат от паразита, тъй като дървесината губи своята здравина и твърдост. Би трябвало в такъв случай да се води борбата с този храст. Но белият имел има отлични лечебни качества. Съдържа ценни целебни вещества.
Както показва практиката, най-ефикасните препарати се получават от белия имел, събран от брезата в края на зимата - началото на пролетта. Клонките на имела, събрани през ранна пролет и правилно изсушени, се използват като чай. Той подобрява сърдечната дейност и намалява кръвното налягане. Особено е полезен след характерни инфекциозни болести и пренапрежение, а също за всички възрастни хора за повдигане на техния тонус.
При лечение на атеросклероза, главоболие, жлъчни и белодробни проблеми се приготвят отвари и настойки от изсушените клонки с листата и плодовете.

• 2 с. л., пълни догоре със суровината, се заливат с 1 л хладка вода. Кисне едно денонощие. Кипи 15 минути и се прецежда. Пие се по 1-2 с. л. 3 пъти дневно.

• Хипертонията се цери с настойка от белия имел. 2 с. л. изсушени млади клончета и листа се заливат със 100 мл спирт. Кисне 8-10 дни на тъмно, като от време на време се разклаща. Приемат се по 30 капки 3 пъти дневно. Курсът на лечение е 20 дни.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Направете си градина в стаята

За да си направите миниатюрна градина в стаята, са ви необходими нискорастящи видове или просто млади растения, чието развитие да забавите. Младите растения могат да украсят такава градина само за изв...

Площадите на РИМ

Рим е уникален град и списъкът с туристическите обекти е безкраен. Една разходка по най-известните му площади обаче ще ви даде възможност да усетите духа на града и да се запознаете с неговата история...

Капризният бенджамин

Фикус бенджамина (Ficus benjamina) е член на семейство Черничеви. Среща се често в тропиците, където достига размерите на дърво. У нас се отглежда в саксия на светло и топло място. Температурата не тр...

Трапезата на БЪДНИ ВЕЧЕР

Бъдник с тиква Прoдукти: 500 г брашно, мая, колкото орех, 1 щипка сол; зa плънката: 700 г тиква, 1 ч. ч. захар, 1/2 ч. ч. олио, 1 ч. ч. едро счукани орехи, канела. Нaчин на приготвяне: Заме...

Начало