09.12.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 2726 |  0 
Кожата показва от какво сме болни
Известно е, че кожата е важна система за човешкото тяло и е свързана с вътрешните органи. Понякога дори е огледало – образът на промените по повърхността й насочва към определена болест. Достатъчно е да се спрем на оцветката на кожата. Бледата кожа насочва към анемия или изтощение от сериозна болест. Пожълтялата кожа е важен симптом при хепатит, панкреатит, жлъчно заболяване. Различните пигментации по кожата или белите петна (липса на пигмент), насочват към нарушена пигментна обмяна и увреден черен дроб, кръвни болести, ендокринни заболявания и т.н.
Друга честа проява от кожата е сърбежът. Освен при “нормални условия” – суха кожа и при старите хора, това е също важен насочващ симптом за: диабет, глистни инвазии, хронична левкоза (лимфатична), алергия и др.
Понякога се появяват малки червени петна по кожата на лицето и гръдния кош, подобни на звездички. Медицинското им название е телеангиектазии (разширени капиляри на кожата). Това е симптом при: цироза, увреден черен дроб от алкохол или токсини и т.н.
При много вътрешни заболявания, протичащи бавно и с по-неизявени симптоми, кожните промени са насочващи и решаващи за диагнозата. Така е при: някои колити (язвен, полипоза), кожна форма на ревматизъм, обриви при първична туберкулоза, саркоидоза и др. Значителни кожни промени се развиват при хронична венозна недостатъчност (предимно по краката) – суха лющеща се кожа, силен сърбеж, червени обриви, сливащи се в плаки, които секретират, лесно кървене при разчесване. Тези промени са предвестник на варикозните язви, които се лекуват трудно.
06.11.2016 г. / д-р Янко Янков

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022