26.11.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 2266 |  0 
Кога не бива да се приема аспирин?
Аспиринът е утвърден отдавна като неизменно лекарство в домашната аптека, надценявано или недооценявано, но необходимо. Той е едно от най-старите лекарствени средства, производно на салициловата киселина. Употребява се в чист вид или участва в комбинации с други лекарствени средства. Ползва се за лечение, но и за профилактика. Оказа се, че аспиринът освен древен е и много съвременен. Напоследък в пресата се появиха сензационни съобщения (има такъв читателски въпрос). Съобщава се, че хората, които са го ползвали дълго време (година и повече), не боледуват от едно жестоко заболяване – Алцхаймер. Работи се в тази насока, но е въпрос на време, за да се докаже. Необходими са повече наблюдения, определяне на необходимата за това заболяване доза аспирин, механизмът на действие и т.н. Може би да се открият и непознати досега качества на аспирина.
Лечебните му свойства са добре познати при: простудни, бактериални и вирусни заболявания, възпаления на дихателните пътища, ставите и мускулите, различни болки.
Вече се утвърди и профилактичното му приложение при: сърдечно-съдови заболявания, за предотвратяване на тромботични усложнения; след прекарани сърдечен инфаркт и инсулт (за намаляване на повторни такива). Правят се профилактични курсове за предотвратяване на следващи пристъпи от ревматизъм, против обостряне на дистрофични и мускулни заболявания и др. Ще напомним, че когато аспиринът се употребява профилактично при сърдечно-съдови заболявания, не е необходима голяма дневна доза – достатъчно е да се приема продължително по 80-130 мг дневно.

Възможни проблеми:

• Не се препоръчва при бременни през последните 3 месеца от бременността (съществува опасност от кръвоизливи от матката и плода, удължаване срока за раждане).
• Същото важи и за деца под 6 години (рядко, но могат да се получат увреждания с кръвоизливи).
• При старите хора аспиринът също трябва да се прилага внимателно, в по-малки дози (не са редки незабелязано настъпилите кръвоизливи, особено от стомаха и червата).
• При диабетици също се налага внимание с аспирина, ако се взема в по-големи дози може да се получат фалшиви данни за количеството захар в урината и това да попречи на лечението.
• Добре е да се избягва комбинирането на аспирина с медикаменти, които имат подобни на него действия (парацетамол, фелоран, пирамидон и др.). Съществува опасност от сумиране на действията им и по-изявени странични явления и усложнения (честа причина за развитие на “аспиринови язви” на стомаха и червата).

Обръщаме внимание върху една порочна практика: дъвченето на аспирин преди поглъщането му. Така се уврежда лигавицата на устата и венците, зъбите.
Основно правило е, аспиринът да не се приема на гладно, с достатъчно течност (250-300 мл на прием). Това се избягва със създадените разтворими таблетки, при които страничните явления и усложненията са по-редки.
05.03.2018 г. / Димитрина Даневска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022