Още рецепти » Опасни ли са себорейните брадавици?

 Опасни ли са себорейните брадавици?

Себорейните брадавици са доброкачествени новообразувания на кожата. Появяват се след 40-та година като единични, малки, ограничени плаки с неравна повърхност. При някои фамилии тези брадавици се унаследяват. Цветът им варира от светлокафяв до черен. Локализират се предимно в т. нар. себорейни области - глава, чело, гърди, гръб. Постепенно се оформя туморче с неравна, мазна и залющена повърхност, развиващо се на малка основа. Когато са разположени в места на триене и натиск, се възпаляват и могат леко да увеличат размера си.

Злокачествени себорейни брадавици

Множествените и бързо възникнали себорейни брадавици понякога са израз на злокачествен тумор на вътрешните органи. Поради различията в интензивността на цвета трудно се разграничават от някои злокачествени пигментни тумори на кожата като пигментен базалиом, малигнен меланом и т. н. Това налага задължителна консултация с дерматолог, който ще определи и най-доброто терапевтично поведение за конкретния случай. При несигурна клинична диагноза се прави хистологично изследване.

Лечение

Лечението включва криотерапия с течен азот (което има най-добри козметични резултати), изкюретиране с малка кюрета, а при по-големите брадавици може да се приложи електрокоагулация. В някои случаи (при плоски себорейни брадавици) добри резултати се постигат очрез третиране с т. нар. каустични средства (трихлороцетнна киселина и др.).

Автор: д-р Янко ПОПОВ, д. м., дерматолог

Представяме Ви:

Основни правила за резитба на прасковата

Характерна особеност на прасковата е, че всяка година залага много повече плодни пъпки и се претоварва с плодове. Това налага всяка година да се извършват много силни резитби за плододаване. Оставени ...

Саксонска Швейцария

Преди 200 години двама швейцарски художници пътували из Германия, за да търсят романтични пейзажи. Намерили ги в Саксония, недалеч от Дрезден, където Елба пресича високите части на Пясъчниковите плани...

Вкусен домашен козунак

Преди да започнем да месим, изваждаме продуктите от хладилника и ги оставяме да престоят час-два на стайна температура. В малка купичка наливаме 1 к.ч. горещо мляко, сипваме малко брашно и забъркваме ...

Лимон можем да си прихванем и сами

Българинът обича да отгледа сам лимоново дръвче вкъщи, на двора, на балкона. Да си посее сам семката, след това да я ашладиса от лимона на съседа, защото е много хубав. Това е така от край време. Обач...

Начало