Себорейните брадавици са доброкачествени новообразувания на кожата. Появяват се след 40-та година като единични, малки, ограничени плаки с неравна повърхност. При някои фамилии тези брадавици се унаследяват. Цветът им варира от светлокафяв до черен. Локализират се предимно в т. нар. себорейни области - глава, чело, гърди, гръб. Постепенно се оформя туморче с неравна, мазна и залющена повърхност, развиващо се на малка основа. Когато са разположени в места на триене и натиск, се възпаляват и могат леко да увеличат размера си.
Злокачествени себорейни брадавици
Множествените и бързо възникнали себорейни брадавици понякога са израз на злокачествен тумор на вътрешните органи. Поради различията в интензивността на цвета трудно се разграничават от някои злокачествени пигментни тумори на кожата като пигментен базалиом, малигнен меланом и т. н. Това налага задължителна консултация с дерматолог, който ще определи и най-доброто терапевтично поведение за конкретния случай. При несигурна клинична диагноза се прави хистологично изследване.
Лечение
Лечението включва криотерапия с течен азот (което има най-добри козметични резултати), изкюретиране с малка кюрета, а при по-големите брадавици може да се приложи електрокоагулация. В някои случаи (при плоски себорейни брадавици) добри резултати се постигат очрез третиране с т. нар. каустични средства (трихлороцетнна киселина и др.).
Компот от ягоди Прoдукти: 1 кг ягоди, 1 кг захар, 1 прах ванилия, сок от 1 лимон, 500 мл вода, оцет Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от водата и захарта. Добавяме ванилията и лимонови...
На древния език на китайските мандарини Фен Шуй означава буквално „вятър и вода". Изкуството с елементи на философия съществува от 4000 години, а целта му е да ни научи как да подредим дома си така, ч...
Голяма част от зеленчуковите култури се размножават чрез семена, затова осигуряването на чист посевен материал е от голямо значение. Количеството му се определя от времето на беритбата и от начините н...
Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът ...