Още рецепти » Внимание: сезонни неприятности и опасности

 Внимание: сезонни неприятности и опасности

Кърлежи, слънчева алергия, комари, медузи... Не им позволявайте да ви съсипят почивката, а намерете начин да се справите с тях.

Комари

Не е особено известен фактът, че сред комарите опасна е само женската. Именно тя ни смуче кръвта, тъй като има нужда от нея, за да снесе яйцата си. Сценарият на нападението е прост - комарът, воден от своите рецептори, които го насочват към излъчващото топлина и определени миризми човешко тяло, се доближава до нас, летейки с крила, издаващи характерното бръмчене. Щом ни открие, лапичките на насекомото, оборудвани с пипалца, се закрепват към повърхността на кожата, хоботчето му, подобно на високочестотен свредел, я пробива и то започва да ни пие кръвта. Да се предпазим от нападенията на комарите, типични за летния сезон, ни помагат множество средства, Сред тях най-популярни са репелентите, с които мажем кожата си, за да ги отблъснем, и включените в електрическия контакт минидифузери. Можем да предотвратим нашествието и ако спазваме някои определени правила на поведение - да не слагаме парфюм, да носим светли дрехи, да не отваряме прозореца, ако в стаята свети, и стига да можем, да живеем постоянно на включен климатик, тъй като студът забавя възпроизвеждането на насекомите и ги прави по-малко настървени, Освен това преди година специалистите по тропическа медицина от Канзаския университет направиха интересно откритие. Оказва се, че всекидневният прием на витамин В6 променя по някакъв начин повърхността на кожата ни и тя става абсолютно неапетитна за комарите.

Пчели и оси

Тяхното ужилване е много неприятно, защото в кръвта попадат активни химически вещества и отрови, способни да предизвикат неочаквано силна реакция в организма на податливите към алергии хора. Ако ви е нападнала пчела, не се опитвайте веднага да извадите жилото й, а първо се успокойте, намерете пинсета и действайте с нея или с дългите си нокти. Независимо от това махнали ли сте жилото или не, измийте нараненото място със сапун и поставете върху него лед или студен компрес. Можете да използвате и кашица от сода за хляб и вода или да прибегнете до рецептата на нашите баби, които обливали ужиленото с бира, натривали го с прясно разрязан лук или го намазвали с мед, Ако след инцидента установите, че лицето ви започва да отича, а бузите и устните ви се подуват, веднага потърсете лекарска помощ. И помнете - ужилванията в областта на лицето, шията и езика могат да доведат до загуба на съзнанието, да затруднят дишането и в някои случаи да доведат до смърт, За да не си навлечете сами беда, не яжте на открито сочни и сладки плодове, погледнете в чашата си, преди да я надигнете, щом край вас летят пчели, бъдете особено внимателни около щандовете с плодове на пазарите, а ако върху ръкава ви кацне пчела, изтръскайте я без резки движения, иначе ужилването няма да ви се размине.

Прекомерно изпотяване

При нормални условия ние отделяме 0,7 л пот дневно, но през лятото това количество може да достигне цели 3 л. Мъжете се потят два пъти повече от жените, същото важи и за тийнейджърите, сравнени със зрелите индивиди. Кожата ни е осеяна с 4 милиона потни жлези, които се разделят в две категории. Едните, по-многобройни, отделят пот без цвят и мирис и по този начин регулират телесната ни температура. Вторият вид жлези, разположени най-вече под мишниците, произвеждат пот, съдържаща протеини, мазнини и аминокиселини, които се превръщат в хранителна среда за развитието на най-различни бактерии. Именно те са причина за неприятната миризма, която може да се избегне, ако прибегнем до дезодорантите стикове, съдържащи алуминиеви соли, Те въздействат върху протеините в потните канали, като не им позволяват да излязат на повърхността на кожата и така унищожават бактериите.

Слънчева алергия

Дерматолозите все още не са наясно защо точно се появява, но повечето от тях са убедени във вината на UVA лъчите. Симптомите на слънчевата алергия са сърбеж, зачервяване, изприщване на отделни участъци от тялото непосредствено след първия
контакт със слънцето. Най-уязвими са ръцете, деколтето, краката. Страдате ли от слънчева алергия, носете не много отворени, но свободни и леки дрехи от естествени тъкани, ходете на плаж само рано сутрин и късно следобед, мажете се от глава до пети със слънцезащитни средства с висок фактор, профилактично вземайте антиоксидантните витамини А, С и Е.

Кърлежи

Ухапването им не е болезнено, но може да ни причини една много сериозна инфекциозна болест - лаймската. Ето защо, преди да излезем на разходка сред природата, трябва да сложим панталон и спортни обувки, защитаващи глезените, препоръчват ни лекарите, Веднага след завръщането си вкъщи пък се налага да огледаме внимателно тялото си, за да се убедим, че в кожата ни не се е впил кошмарен кърлеж, Имаме време да действаме -болестта се предава само ако кръвопиецът остане в нас не по-малко от 20 часа. Откриете ли го, не се колебайте и не се паникьосвайте, а на секундата го „анестезирайте" с етер, хлороформ или 70-градусов спирт. Нямате ли някое от тези средства подръка, използвайте олио или зехтин. Намажете черната точка и изчакайте 10 минути. Тогава хванете края на кърлежа с пинсета и го извадете внимателно, завъртайки в посока, обратна на часовниковата стрелка. Внимавайте да излезе целият, в противен случай се налага да идете на лекар.

Схващане на врата

Спали сте под широко отворен прозорец, а през нощта изведнъж е захладняло. Нищо чудно на сутринта да се събудите с болезнено схванат врат. В никакъв случай не се опитвайте да го раздвижите рязко, а правете съвсем леки движения, за да го разблокирате поне отчасти. Вземете продължителен горещ душ, като се стараете да обливате най-вече тила си, после насочете към схванатия участък и топлата струя на сешоара. Масажирайте врата с противовъзпалителен крем или гел и в никакъв случай не въртете глава - болката ще се усили, схванотото ще мине по-бавно.

Силно главоболие

Играли сте тенис или плажен волейбол под силното слънце и малко след това сте усетили непоносимо главоболие. Не се отправяйте към леглото, за да страдате на спокойствие в него, а се раздвижете по какъвто начин си изберете. Можете да правите секс например - половият акт ще предизвика отделянето на ендорфини, тези естествени обезболяващи вещества, произвеждани от човешкия мозък. После изпийте едно силно кафе и вземете аспирин или парацетамол. Направете опит да облекчите болката и със студен компрес на челото.

Прилошаване при пътуване

Никога не тръгвайте на път, без да хапнете нещо, убеждават ни лекарите. Ако сте склонни да повръщате, вземете някакво лекарство срещу това и докато не стигнете до крайната цел, гледайте право пред себе си, фиксирайки с поглед хоризонта.

Змии

Най-добрият съвет, който можем да получим от сведущи по въпроса, е, преди да поемем по планинските пътеки, да обуем високи до глезена боти или затворени обувки. Случи ли се обаче да попаднете на змия и тя ви ухапе, запазете спокойствие (доколкото сте в състояние). Постарайте се да останете на мястото си, дезинфекцирайте раната и ако е възможно, сложете нещо студено върху нея, за да спрете увеличаването на отока. Намерете някой да ви закара до най-близката болница и се оставете в ръцете на лекарите. И никаква самодейност от сорта на разрязване на ухапаното място, опити за изсмукване на отровата с уста, поставяне на турникет. Така само ще си причините още по-големи страдания.

Медузи

Дори секундният контакт с тези морски обитатели причинява остра болка. Не търкайте раната, а я изплакнете с обилно количество солена вода, в никакъв случай не прибягвайте до тази от чешмата. После дезинфекцирайте с разтвор на 90-градусов спирт. Ако по кожата ви са полепнали частици от медузата, отстранете ги с левкопласт. Прецените ли, че положението е сериозно, потърсете лекар и помнете - напълно е възможно след 3-4 седмици нараненият участък да се активизира отново.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Как да подберем цветята у дома

Във въздуха на нашите жилища и офиси се намира голямо количество микроорганизми и вредни вещества. Дишаме лак, бои, изпарения от мебелите и работещата техника, никотин, пластмаса и др. Разбира се из...

Подгответе коледничето за цъфтеж

Коледничето или още коледен кактус (Schlumbergera truncatus, синоним Zygocactus truncatus) също се подготвя за цъфтеж от октомври. Напомняме, че за разлика от други представители на семейството, колед...

Кехлибарът лекува

От древността на кехлибара се приписва свойството да дарява притежателя си с дълголетие и дори безсмъртие. От тази смола са приготвяли лечебни мехлеми за рани, при лечение на кръвохрачене, при болести...

55 избрани туршии

Маринована мешана туршия Прoдукти: 3,5 кг чорбаджийски чушки, 500 г зелени домати, 1 кг моркови, 1 кг зеле, 100 г чесън, 300 г целина листа, 500 г олио, 1,6л оцет, 300 г сол, 300 г захар, черен ...

Начало