27.01.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 4898 |  0 
Как да пием на празника?
Не, наистина е безсмислено за кой ли път да споменаваме и заклеймяваме вредата от алкохола, особено опасен за нежния женски организъм. По-важното е да знаем, че ние сме устроени доста по-различно от мъжете, и затова природните закони не ни позволяват да пием наравно с тях. А и пиенето си има свои правила, традиции, даже естетика. Когато разберем това, ще престанем да превръщаме приятните поводи -Коледа, Нова година, рожден ден, сватба, в неприятни спомени. Нещо повече - алкохолът от заплаха за здравето ни ще се превърне в мимолетно удоволствие, което спокойно можем да си позволяваме от време на време.

Степените на опиянение

Леко: лицето ви порозовява, очите заблестяват, усещате топлина, психически комфорт, ставате по-приказливи. Ако не се спрете навреме, следва втората фаза.
Средно: развеселявате се или пък ви става тъжно. Чувствате сътрапезниците си близки и родни, изпитвате любов към целия свят. Все още можете да кажете „стоп", иначе на другия ден ще се срамувате от себе си.
Силно: изгубвате чувството си за ориентация, съзнанието ви е помътнено, поведението ви - неадекватно. Можете да заспите, както си приказвате.
Крайно тежко: дано да не стигнете до тая степен на опиянение, защото ако се събудите, то ще е в „Бърза помощ".

Урок по химия

Някои от нас си спомнят, други - не, формулата на спирта, изучавана в училище - С2Н5ОН. Тази информация ще допълним с факта, че той не е абсолютно чужд на организма ни - в тялото на всеки човек се произвеждат минимални количества ендогенен алкохол. Ние обаче не ходим опиянени от сутрин до вечер, тъй като въпросното вещество се обезврежда от един специален фермент, произвеждан от черния дроб и наречен алкохолдехид-рогеназа. Ферментът е в състояние да се справи и с постъпващите отвън зашеметяващи мозъка количества, стига те да са в границите на разумното. Така например известно е, че черният дроб може без вреда за организма да преработи 37 г чист 96%-ов алкохол. Тези цифри обаче се отнасят до зрял и силен мъж, не до нежна и крехка жена. Известно е, че черният дроб на представителките на слабия пол произвежда много по-малко от здравословния фермент, неутрализиращ ефекта на алкохола. С този факт и се обяснява ниската поносимост на жените към спиртните изкушения - дамите по-бързо се напиват, а безобидни за мъжете количества понякога предизвикват отравяния при тях.

Преди да тръгнете за купона

Сутринта на гладно и час преди празничната вечеря се почерпете с... лъжица зехтин, който ще покрие лигавицата на стомаха и ще я направи по-малко проницаема за алкохола. Това означава, че ще можете да си пийнете, без да се излагате.

С аперитива

Не се нахвърляйте на ядките и солените бисквити. Колкото повече солени неща изядете, толкова по-жадни ще бъдете, а да се напивате преди началото на празника е истинско безумие.

По време на вечерята

Вие със сигурност познавате възможностите си, както и количествените граници, които не бива да пристъпвате. И все пак, усетите ли, че започвате да говорите по-силно от обичайното и че по-често се прозявате, време е да забавите рязко консумацията на алкохол. Не притеснявайте любезните домакини с отказ, когато поискат да ви долеят чашата. По-скоро се постарайте да пиете бавно и наблегнете на водата. Полезното за вас съотношение, докато вечеряте, е две чаши вода на половин чаша вино.

Ако все пак ви хване

Уви, изкушението се е оказало по-силно и вие сте се понапили, ако се съди по факта, че всичко наоколо се върти в бесен ритъм. Не пийте кафе, за да изтрезнеете - идеята е глупава. Кофеинът наистина ще ви ободри за броени минути, но в никакъв случай няма да снижи нивото на алкохола в кръвта ви, нито ще ви върне способността да разсъждавате разумно. Не допускайте и грешката да излезете на чист въздух - рязката смяна на температурата може да ви накара да припаднете. Най-разумното в случая е да започнете да пиете само вода и да останете седнали (за предпочитане в близост до тоалетната), докато мъглата пред очите ви бавно се разсее.

На другата сутрин

Прекаляването с алкохола предишната вечер е довело до обезводняване на организма и до недостиг на кислород в тъканите. Последствията са главоболие, виене на свят, обща отпадналост. Веднага след като се събудите, предприемете реанимационни мерки:
• Вземете душ с хладка вода.
• Пийте много течности - минерал на вода, сладък чай с лимон или прясно изцеден плодов сок, но не и кафе.
• Хапнете нещо леко - кисело мляко,портокал и две супени лъжици мед, разтворени в малко вода. Заради съдържащата се в него фруктоза медът има уникалната способност да ускорява двойно процеса на очистване на организма от алкохола.
• Вземете таблетка комбинирани винамини или витамин С.
• Ако ви боли глава, ще ви помогне всяко обезболяващо средство. Единствено аспиринът трябва да е разтворим, за да не раздразни стомаха ви.

На другия ден, по-късно

Пийте много газирана вода - така ще се хидратирате по-пълноценно. Злоупотребата с алкохол води и до хипогликемия, т. е. до понижаване на нивото на захарта в кръвта. За да предотвратите свързаните с хипогликемията припадъци, причерняване пред очите, избиване на студена пот, изяжте един банан или изпийте чаша-две кока-кола. Сега можете да си позволите и кафе, непременно със захар.Алкохолен хороскоп

Предпочитаната напитка определя характера.

Мразите алкохола.

Браво на вас! Все пак внимавайте да не се озовете в ситуация, когато могат да ви напият - нужна е само една чашка, за да загубите напълно контрола над себе си.

Шампанско

Вие сте жизнерадостна, много весела натура. Увличате след себе си другите и обикновено сте душата на компанията.

Бяло сухо вино

Отличавате се с уравновесеност и консервативност на възгледите. Не обичате промените. Околните ви смятат за леко скучни.

Червено сухо вино

Вие сте роден естет. Вкусовете ви са изтънчени и изискани. Вярвате в себе си и това много ви помага в живота.

Греяно вино

Лесно завързвате контакти с противоположния пол, често сменяте партньорите си, препятствията и проблемите ви плашат.

Ликьор

Смятате себе си за нереализирана и несправедливо обидена от обществото личност. Вечно сте недоволни и неразбрани.

Водка

Ако я пиете с вкусно мезе, вие сте човек с широка душа, прям характер и ясни представи за добро и зло. Ако обаче не замезвате, характерът ви е скандалджийски, не обичате никого освен себе си.

Уиски

Поведението ви често е необичайно, тъй като непременно искате да впечатлите околните и да ги накарате да ви се възхищават.

Коняк

Вие сте силна натура с аналитичен ум.

Бира

От бутилката - проявявате показно свободомислие и разкрепостеност; от халба - вие сте романтична личност, обичате авантюрите.
29.12.2010 г. / Елена Дюлгерова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022