09.12.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 4827 |  0 
Терапията с аромати
Ароматотерапията е толкова древна, колкото не подозирате, но също и съвременна. Тя е клон на фитотерапията, но със свой начин на действие върху организма. Въздействието й върху него се определя от специалистите като психосоматично. То настъпва бързо и въздейства цялостно. Тънката разлика между ароматите и цялостната билка е в това, че те действат чрез есенциите в растенията, възприети чрез сетивата, и бързо предизвикват чувство на подобрение. Въздействието е на по-висше и фино ниво - ума и емоцията. Възприетото от сетивата въздействие чрез преносителя - кръв, стига до съответните органи и тъкани и повлиява физическите симптоми.

Предимства

Ароматите имат още това предимство, че действат бързо при външно или вътрешно приложение. При това то е лесно и просто: вдишване на аромата, намазване върху кожата или масаж, приемане вътрешно като капки, капсули. Но не бива да се абсолютизират благотворните страни на ароматите - те не са панацея! Ароматотерапията, както и фитотерапията, остава помощно средство при лечението на съответните болести. Това изисква съвет от съответния лекар-специалист и да не се лекувате сами (според препоръките на някого).

Действия на ароматите при болести

Прилагането на ароматите при болести на дихателната система е най-разпространено.
Лечебните свойства на ароматите при тях са: противокашлично, отхрачващо, антисептично и противовъзпалително, успокояват и регулират дишането. При това се прилагат много малки дози от ароматите.
Начин на използване: инхалации през носа и устата, вътрешно приемане на тинктури, сиропи, отвари, намазване върху кожата на гръдния кош с масло и т.н.

При сърдечно-съдови болести ароматите повлияват бързо мъчителните симптоми:
намаляват (премахват) спазмите на кръвоносните съдове; въздействат върху абнормните фибрилации (включително сърдечните), а това има отношение към предотвратяването на рисковите ритъмни нарушения (камерно мъждеене, внезапна сърдечна смърт).
Определени аромати имат стимулиращо действие върху сърдечния автоматизъм, което допринася за поддържане на сърдечната честота в нормални граници и провеждането на импулсите по проводната система на сърцето. Ароматотерапията подобрява оросяването на тъканите и усвояването на кислорода.

Ароматите са доказали своето благоприятно действие и върху ендокринната система.
Те стимулират и нормализират хормоналната секреция, действат върху организма като растителни хормони. Затова имат широко приложение и в днешно време - при проблемния климакс и някои хормонални болести.
Съвременната фармацевтична индустрия все повече използва ароматите за създаване на растителни хормони, които не крият познатите странични действия на биологичните и синтетични препарати.

Като въздействие върху храносмилателната система
се използва решаващото възприемане чрез обонянието (с това започва храносмилането!). Ароматните вещества регулират отделянето на стомашните сокове и ензими, премахват спазмите, регулират отделянето на газове, премахват болките.
Ефектът се постига чрез: приемане на отвари и тинктури през устата; лечебни клизми, компреси върху корема и гръбначния стълб, масажи с ароматни масла на коремната област.

Ароматите имат интересно въздействие върху лимфатичната система:
увеличават броя на белите кръвни клетки и активизират антимикробното им действие, увеличават защитните сили на организма.
31.03.2011 г. / д-р Анна Атанасова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022