Още рецепти » Виновни са гените

 Виновни са гените

Много заболявания и здравословни проблеми се предават по наследство. Акне, агресия, далтонизъм - хора с такива и доста други проблеми може би са имали бащи, майки и дядовци, страдащи от същото. Какво пренасят гените?

Акнето
се предава генетично. Момчетата, които през пубертета страдат от пъпки по гърба, почти със сигурност имат бащи и дядовци, които са имали същия проблем на техните години.

Раждането на близнаци,
което не може да се нарече недостатък, освен за изтощената майка, е благодарение на това, че тя носи ген, който спомага за отделянето на няколко яйцеклетки по време на овулация. Явлението се нарича хиперовулация. Макар мъжът, който носи този ген, да не стане баща на близнаци, той има всички шансове да стане дядо на близнаци, ако му се роди момиченце. Затова често се случва близнаци да се раждат през едно поколение.

Сърцето
ви може да е изложено на риск, ако в семейството ви някой от роднините по права линия е боледувал от сърдечни болести, както и от високо кръвно налягане.

Затлъстяването
В много случаи е генетична предразположеност и неминуемо ще ви застигне, ако ден през ден изяждате по тиган пържени картофи. Гените, които са помогнали на предците ви да оцелеят в глада, сега работят срещу вас.

Агресията
И тя се предава по наследство. Става въпрос обаче само за целенасочена агресия към дадени субекти, а не за обща агресия като кражби и хулиганство.

Далтонизмът
(невъзможността да различаваш червеното от зеленото) също се наследява. Мъжете са засегнати по-често. Гените, които отговарят за различаването на червения от зеления цвят, се намират един до друг върху Х-хромозомата. Мъжете имат само една Х-хромозома, която наследяват от майките си. Жените имат две Х-хромозоми, а нормалният ген често балансира работата на този, който не работи добре.

Автор: Снежана Кънева

Представяме Ви:

Пълнени пиперки

Пълнени пиперки със зеленчуци Прoдукти: 8 чушки, 1-2 моркова, 1 глава целина, 1 глава лук, 2-3 картофа, 2-3 домата, 1 к.ч. олио, 150 г сирене, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 2-3 скилидки чесън, маг...

Растенията - лоши и добри

Открай време е известно, че зад измамната си красота и аромат някои растения крият силна отрова. Олеандърът, бучинишът, беладоната могат да създадат сериозни здравни проблеми, но само ако бъдат погълн...

Листопадът – есенна въпросителна

През есента, когато листата падат от дърветата, в градината настъпва истински безпорядък. Добрият стопанин се изправя пред трудна задача – какво да прави с огромното количество окапали листа, които за...

Сицилия - бряг на мечтите

Сицилия е разположена между Европа и Африка и векове наред е била център на света. Този остров през различни години е бил завладяван от гърци, финикийци, римляни, византийци, араби… И всички те оставя...

Начало