24.03.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 8179 |  0 
Да отгледаш орхидея
Легендите и загадъчните истории за нея са безброй. Преди е красила кралските дворци, днес можем да я отгледаме у дома.

Митове и легенди

Преди 2500 години китайският мъдрец Конфуций препоръчвал насладата от съзерцаването и вдъхването на аромата на орхидеята за релаксация и вдъхновение. Различни народи са смятали това изящно растение за символ на любовта и сексуалността. От цветовете му приготвяли любовни отвари, а цветовете, листата и даже дръжките се използвали като талисмани и амулети. Хората приписвали на орхидеята способности да защищава от тъмни сили, да възвръща здравето, да подсилва мъжествеността.
Тези цветя са толкова загадъчни, че хората вярвали в красивата легенда за това, че в орхидеята се вселявали душите на мъртвите. Например орхидеята от рода Anoectochilus, растяща в най-потайните места на гъстите гори, изчезва, когато се наруши покоят й. Изчезва буквално пред очите и се появява далеч от това място.
От червените, жълтите, кремавите и оранжевите цветове на орхидеята Habenaria индианците правели бойната окраска или ритуалните рисунки по тялото си, за да привлекат вниманието на девойките по време на брачните церемонии.
А племената на Нова Гвинея обсипвали новородените момичета с листа на същата орхидея, защото смятали, че това ще укрепи тяхното здраве и сила и ще ги дари с качества, без които няма да могат да си намерят съпруг.
Дълго време се смяташе, че орхидеята у дома е привилегия за избрани и посветени. Днес всеки може да отгледа орхидеи - стига да следва препоръките на професионалистите.

Изборът е важен

За първите експерименти по-добре изберете най-непретенциозния екземпляр, например фаленопсис (Phalenopsis). Това е една от най-красивите и продължително цъфтящи орхидеи - лилавият цвят на листенцата й ще ви радва повече от месец. Не изисква ярка светлина - може да живее и на северен прозорец и се задоволява само с това, че редом със саксията (обезателно пластмасова) стои малка паничка с вода. Важното е цветът винаги да получава приток на свеж въздух. За “първата проба на перото” е подходяща и аскоцендата и преди всичко Ascocenda Princess Mikasa. Много клонове на този хибрид лесно цъфтят и бързо се приспособяват към условията на перваза на вашия прозорец. Както смятат специалистите, винаги следва да се подбират хибридни растения, те вече са преминали подбор и селекция.
Потърсете в магазините орхидеи, сред чиито предци са Vanda Gordon Coeruela, Vanda Kasem’s Delight, Vanda Cferuela, Ascocenda Vip Sum Wah - именно те са най-подходящите родители.

Как да се грижим за изящното растение?

Орхидеите не понасят задуха, затова стаята трябва често да се проветрява - дори през зимата. Но пазете растението от течение! Оптималната температура денем е 20-25 градуса, нощем - 15-18. Много орхидеи е по-добре да се държат в парници, пръскайки ги с вода - през лятото 2-3 пъти дневно, зиме - само в слънчеви дни. Водата трябва да е мека и топла, загрята до 35-37 градуса, за да не се преохладят листата. Пръскането трябва да се прави рано сутрин и късно вечер, за да успеят листата да изсъхнат през нощта. Но излишната влажност също е вредна - тя допринася за развитието на гъбични и бактериални заболявания. Подходящата почва за орхидеите е от кора от плодни дръвчета, сухи папратови корени, корк. Готови субстрати могат да се купят в магазините.
07.11.2010 г. / Юлиана Димитрова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023