Мелотрията (Melothria scabra) е катерливо растение от семейство Тиквови. В рода му има около 100 вида. В Африка, откъдето произхожда, се отглежда като многогодишно растение, но при нас се култивира като едногодишно. Най-големите раирани плодове на мелотрията са с размери само 2-2,5 см и имат вкус на краставица, макар че по форма и размери да напомнят маслина. Тънките тревисти стебла леко носят триъгълните, покрити с власинки листа. Цветовете са разделнополови, дребни, опрашват се от насекомите. Ядливите клубеновидни корени на мелотрията по вкус приличат на картофите. Мелотрията плодоноси през юли.
Ефектната лиана с многобройни, подобни на малки дини плодове, ще стане отличителен елемент от дизайна при вертикалното озеленяване. Буйно разраствайки се, тя много бързо оплита стената, оградата или опорите, които вие ще й предоставите.
Мелотрията се разраства силно, като развива много странични филизи, достигайки дължина до 3 м. Затова без шпалири няма да минете. Първоначално лианите се развиват около опори, а след това се катерят по вертикала с помощта на мустачки.
Растението е устойчиво на застудявания и плодоноси до самия сняг. Плодовете се ядат млади, докато са още нежни и ароматни. От тях можете да си направите салата, да ги мариновате или приготвите със сирене. Ако допуснете презряването, те започват да грубеят и да образуват семена, както обикновените краставици. За един сезон от едно растение можете да съберете не по-малко от 5 кг краставички, а ако редовно обирате плодовете, постоянно ще израстват нови краставички.
Грижи
Когато садите мелотрията, направете го в гнезда. Те трябва да са на разстояния до 70 см едно от друго. За разсад семената се засяват около 15-20 дни преди предполагаемото засаждане в почвата, като при това теренът трябва да е с температура поне 10-12°С. Почвата за мелотрията трябва да е плодородна, поливането да е рядко, но обилно. Подготвя се по същия начин, както при краставиците. Мелотрията лесно може да се настани и в саксии, сандъчета, контейнери. Освен това растението, засадено в саксия, ще започне да плододава с 2-3 седмици по-рано, отколкото в оранжерия или на открито. В саксиите или контейнерите трябва да имате предвид да отглеждате растенията като висящи. Дължината на растението леко трябва да се скъси, но плодовете остават същите.
Растенията лесно се вкореняват и почти не боледуват, но се поразяват от вредители, въпреки че типичните им врагове са останали в Африка.
Лучена яхния с пиле Прoдукти: 1 пиле, 9-10 глави лук, 10-12 червени чушки, 5-6 домата, 1 морков, 2 глави чесън, 1 1/2 к.ч. олио, 2 дафинови листа, чубрица, магданоз, сол. Нaчин на приготвян...
Тутманик на бурми Прoдукти: 500 г брашно, 150 г свинска мас, 50 г краве масло, 200 г сирене, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 1/2ч.л. захар, 20 г мая, 1 яйце за намазване. Нaчин на приготвяне: Стри...
Бъдник с тиква Прoдукти: 500 г брашно, мая, колкото орех, 1 щипка сол; зa плънката: 700 г тиква, 1 ч. ч. захар, 1/2 ч. ч. олио, 1 ч. ч. едро счукани орехи, канела. Нaчин на приготвяне: Заме...
Паркът Гюел е емблематично място, в което фантазия и реалност си дават среща и оформят една нова естетика, изпълнена със символизъм и отворена към по-тясна връзка с природата. Вдъхновен от идеята за с...