22.10.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 7638 |  0 
За кухнята - с любов
За кухнята понякога се говори като за душата на къщата. Тя е място не само за приготвяне и съхраняване на храната, но и уютното пространство, което обединява всички обитатели, подхранвайки обичта, разбирателството, търпението и взаимопомощта между тях.

Модерната “готварница”

Мебелни системи

Модерното кухненско обзавеждане се състои от мебелни системи, които се изграждат на модулен принцип. Така че към всеки тип помещение може да се подходи индивидуално - независимо дали разположението на кухненските шкафове е Г- или П-образно, дали има или не “готварско островче” (впрочем, последното е много практично и се комбинира успешно с къта за хранене). Понякога се налага да се преместят или отстранят стени (между кухнята и трапезарията, между кухнята и антрето). Те могат да бъдат заменени с плъзгащи се врати с височина, еднаква с тази на помещението, които са изработени от стъкло, пластмаса или дървесни плочи. Обширните пространства се преграждат чрез етажерки и затворени обеми за съхранение.

Кът за хранене

Той придава завършен вид на кухнята. Класическият вариант изисква повече свободно пространство. За всеки човек трябва да се предвиди част от плота на масата с дължина 65 см и широчина 40 см. Зад всеки стол се оставя свободна площ от 1 м. Ъглите за хранене като мебел се предпочитат, тъй като са по-компактни и осигуряват място за повече хора на по-малко пространство. Ако използвате кръгла маса, около нея също трябва да има свободен пояс с ширина 1 м за удобно разполагане и движение на столовете. Целта е да се открият оптималните пространствени решения, които спестяват място - изтеглящи се плотове, скрити под работните или въртящи се около хоризонтална ос, с възможност за прибиране към стената, както и барплот, който да се използва и като маса.

Кухненска техника

Докато приготвяте или консумирате храната и когато почиствате, не трябва да бъдете смущавани от много шумни или бавни домакински уреди.
Абсорбаторът е не само атрактивен акцент в интериора на кухнята. Той прекарва замърсения въздух през филтрираща система и го връща пречистен обратно в помещението. По-ефективни са системите, които отвеждат изпаренията от готвенето директно в атмосферата. Нивото на шума при работата му не бива да превишава 50 децибела.
Съдомиялната машина може изцяло да бъде скрита зад мебелен фронт, еднакъв с този на обемите за съхранение, а ако е в по-луксозно изпълнение, да се превърне в дизайнерски акцент (особено ако повърхностното покритие е от благородна стомана). На пазара се предлагат и модели с широчина 45 см, подходящи за малки кухни. Съвременните съдомиялни машини са безшумни, пестят електроенергия и вода.

Мивката

Изчислено е, че 60% от времето за приготвянето на храната се прекарва в кухнята. Тук на помощ идват големите работни плотове и коритата за миене, подвижните дъски за рязане и различните кухненски аксесоари. Най-лесни за поддържане са мивките от неръждаема стомана, тъй като по повърхността им не се задържат вода и нечистотии. При това могат да се вграждат в работния плот без фуги.

Работни плотове

Изборът им не бива да се определя от цената, а преди всичко от лекотата, с която се поддържат. Стандартните бели кухненски шкафове ще станат по-приветливи, ако им поставите работни плотове, имитиращи естествена дървесина. Подходящо допълнение към тях са откритите етажерки, окачени между шкафовете от втори ред, изработени от същия дървесен вид. Особен шик ще придадат подчертано дългите дръжки от благородна стомана, които могат да се използват дори за окачване на кърпи и други аксесоари.

Фронталните елементи

Старите вратички на кухненските шкафове могат да се изрисуват или да се лакират с разноцветен автоемайллак. Облицоването им пък със стоманена ламарина ще допринесе за ултрамодерния вид на кухнята. Профилираните надлепки са за любителите на битово-рустикалния стил.

Нишите

Изключителен декоративен ефект се постига при облицоване на стената между първия и втория ред кухненски шкафове с плочи, покрити с фолио, в цвят, контрастиращ на фронталните елементи, с метален ефект или със светещ панел.

Има думата фен-шуй

Мястото на кухнята е в най-отдалечения край на жилището.

Най-доброто място за нея е във вътрешната част на дома - изберете достатъчно отдалечена стая в задната част на жилището, където да я разположите.

Никога в северозападния сектор.

Тази позиция символизира мястото, където божествената енергия изтича от къщата. Особено негативна е тя за семейния “патриарх”, тъй като северозападният сектор представлява бащата. Но ако кухнята ви вече е на северозапад, можете поне да преместите печката, както и всичко, “създаващо” огнена енергия, по-далеч от този сектор. Иначе стопанинът може да загуби работата си, да се влошат финансите му, дори да пострада здравословно. И още: поставете самовар (или някакъв подобен съд) пълен с Ян-вода (неподвижна вода) в северозападния ъгъл, което ще намали влиянието на енергията на огъня.

Поддържайте чистота и проветрявайте редовно.

Ако готвите много, поставянето на абсорбатор ще подпомогне предпазването от натрупване на дим и миризми. Застоялите миризми водят до натрупване на негативна енергия и влияят върху късмета на домакините.

Далеч от тоалетната.

Ако близо до кухнята ви е разположена тоалетна, дръжте вратата й винаги затворена. Ако пък тоалетната и печката са разположени една срещу друга, това ще окаже негативно въздействие както върху приготвянето на храната, така и върху семейството.

Скрийте кошчето за боклук.

Кошчетата за боклук съдържат гниещи и ненужни отпадъци, излъчващи застояла и нежелана енергия. Изкарайте ги отвън или на терасата, далеч от кухнята. Монтирайте ги на вътрешната врата на кухненския шкаф.

Внимание - несъвместими елементи!

Във всяка кухня има вода и огън. Мивката, хладилникът и пералнята са представители на елемента вода, а печката, скарата и фурната - на елемента огън. Тяхната несъвместимост може да причини неприятности между членовете на семейството. Затова “огнените” и “водните” уреди трябва да са възможно раздалечени. Ако пък са поставени директно едни срещу други, това е още по-лошо.

“Не” на приборите за еднократна употреба.

Не използвайте прибори и съдове за еднократна употреба. Те програмират тенденция към спад на благосъстоянието в бъдеще. Създава се негативна енергия, възпрепятстваща семейните приходи. Десетте минути в повече, които ще загубите за измиването на съдовете, си заслужават труда.

Осмислената промяна

Стилове

Преди да се захванете с модернизирането на вашата кухня, добре обмислете въпроса в какъв стил трябва да бъде изпълнена тя. Изборът на стилове е наистина голям: от простичкия минимализъм до изчистените съвременни форми; а може да се чувствате по-уютно сред старомодния колониален дизайн или сред топлото цветно кънтри; ако пък се стремите към функционалност, то тогава подходящ за вас ще е утилитарният стил... Ако решите да смесите два стила, трябва да сте напълно уверени, че елементите им не са в противоречие един с друг и не се нарушава стилистичното единство.

Стени

Най-лесно е да започнете промяната на интериора в кухнята си с боядисването на стените в друг цвят или със залепването на нови тапети. Това ще ви помогне да промените бързо всичко наоколо, а и обновените стени са своеобразен трамплин за реализацията на останалите ви идеи. Използвайте свежи нюанси, за да преодолеете стереотипите и монотонността.

Пердета

При избора на материи и цветове за вашите нови перденца в кухнята дайте предимство на тези, които са ярки и оживяващи атмосферата. Може да се спрете на десен, който да “повтаря” темата на тапетите: плодове, зеленчуци, плетеници, ленти и т.н. Може рисунъкът върху плата да съвпада с този на съдове, които сте наредили по откритите рафтове. Може да използвате същия плат като на покривката за маса, салфетките, кърпите, ръкохватките и др.

Аксесоари

Изберете аксесоарите за вашата кухня в съответствие със стила и цветовите решения, за да подчертаете нейната индивидуалност: например, в модерния стил използвайте аксесоари от неръждаема стомана. Лакираните кухненските повърхности са в идеална хармония с изделия от естествена дървесина. Мобилните системи за съхранение предоставят повече пространство за кухненските прибори: прибори за хранене, кърпи, чинии, чаши и др.

Растения

Декоративните растения, както е известно, са източник на кислород и жива красота! Изберете растения, които изискват минимални грижи и са в състояние да се развиват при изкуствено осветление. Тези, които се нуждаят от естествена светлина, поставете на прозореца или в непосредствена близост до него. Ако цветята са основен акцент във вашата кухня, добавете и няколко цъфтящи вида.

Интелигентни трикове за малка кухня

Ако кухнята ви е малка, можете да промените това без притеснение. Малките помещения също могат да излъчват стил - само с няколко интелигентни трика те могат да изглеждат по-големи и по-светли.
Ярки цветове: Подберете аксесоари в ярки цветове.
Плъзгащи се врати: Нямате достатъчно място? Тогава изберете мебели с практични плъзгащи се врати.
Компактни решения: Когато мястото е ограничено, инвестирайте в мебел, която се сгъва, за да използвате максимума от вашето пространство.
Красиво: Подберете мебел, която да е с възможност за съхраняване на вещи, за да освободите пространство.
Видимо: Нека аксесоарите да са с интересни форми в силни цветове, които винаги може да промените. Например стойките за вино могат да се поставят една над друга, изглеждайки на място както в модерната, така и в традиционната кухня.
Висящи аксесоари: Прибавете малко шик в кухнята си, като закачите домакинските прибори на релса с кукички - хем са лесно достъпни, хем изглеждат страхотно.
07.10.2010 г. / Елпида Димитрова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021