Още рецепти » Как да сготвим черен дроб?

 Как да сготвим черен дроб?

Брюкселски медальон

Прoдукти: 4 резена целина, 2 с.л. краве масло, 4 парчета черен дроб, 1 яйце, брашно, галета, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме целината и я изпържваме в сгорещената мазнина до светло златистожълто. Вземаме парчета черен дроб с големината на целината, овалваме ги последователно в брашно, яйце и галета и ги изпържваме от двете страни. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и лимонов сок и нареждаме дроба върху целината.

Бьофстроганов от дроб

Прoдукти: 600 г черен дрoб, 3 с.л. краве масло или маргарин, 1 с.л. брашно, 1-2 глави лук, 1 к.ч. сметана, 1/2 с.л. доматено пюре, сол, черен пипер, 1/2 ч.л. захар
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на филийки с дебелина 5 мм. Леко ги начукваме с дървено чукче и после ги режем на ивички с дължина не по-вече от 3-4 см. Лука нарязваме на тънки филийки и леко го запържваме в част от мазнината. Отцеждаме. Сгорещяваме останалата мазнина и пържим дроба до леко поруменяване. Поръсваме с брашното, разбъркваме и слагаме лука. Наливаме сметаната и леко разреденото доматено пюре, подправяме със сол, захар и черен пипер и клокваме на умерен котлон всичко още 3-4 мин.

Дроб по селски

Прoдукти: 1 кг черен дроб, 500 мл прясно мляко, 1-2 парчета пушена наденица , 2 глави лук, 1-2 морковчета, 2-3 скилидки чесън, 1-2 чушки, 1 люта чушка, 3-4 домата, 1 дафинов лист, 3-4 зърна бахар, зърна черен пипер, сол, червен пипер или доматено пюре, суха чубрица, 3-4 с.л. олио, чаша червено вино, магданоз
Нaчин на приготвяне: В огнеупорен стъклен съд наливаме 1-2 с.л. олио. Подреждаме на дъното нарязан на тънки филийки лук, наситнен чесън, нарязани на колелца моркови, нарязани на малки парченца чушки и кръгчета наденица. Поръсваме със сол, черен и червен пипер, слагаме зрънца бахар и дафиновия лист и заливаме с малко вода и вино. Захлупваме и готвим в умерена фурна 15 мин. Нарязваме дроба на парченца и ги накисваме в прясното мляко. Отцеждаме от млякото и подреждаме парченцата върху зеленчуците. Покриваме с пласт от лук, моркови и чушки и наливаме пасираните и подсолени домати. Поръсваме с чубрица. Доливаме виното, олиото и малко топла вода, така че ястието да не е много водно. Печем още 15-20 мин. Готовото ястие поръсваме с магданоз.

Дроб с винен сос

Прoдукти: 750 г черен дроб, 1 к.ч. олио, 2 с.л. брашно, , 1 к.ч. бяло вино, сол, черен пипер, китка магданоз
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на по-дебели филийки. Измиваме ги, подсушаваме и ги изпържваме до равномерно поруменяване в сгорещеното олио. Внимаваме да останат сочни. Отцеждаме, посоляваме и ги слагаме на топло. В същата мазнина подруменяваме брашното и с бъркане наливаме на струйка виното. Сгъстяваме, подправяме със сол, черен пипер и ситен магданоз. Връщаме дроба в този сос и готвим на умерен котлон още 10 мин.

Дроб с картофи

Прoдукти: 600 г черен дроб, 100 г маргарин, 1 кг картофи, 2 глави лук, сол, черен пипер, 1 връзка копър
Нaчин на приготвяне: В отворена тенджера под налягане стопяваме маргарина и пържим наситнения лук до омекване. Прибавяме нарязания на тънки парченца дроб, пържим и него 3-4 мин. Сипваме обелените и нарязани на по-големи кубчета картофи. Пържим и тях с бъркане 3-4 мин. Поръсваме с черен пипер, наливаме 1 к.ч. топла вода и затваряме тенджерата. Щом започне да съска, намаляваме котлона и задушаваме 10 мин. Готовото ястие посоляваме и обилно наръсваме с копър.

Дроб с кисело мляко

Прoдукти: 1 кг черен дроб, 200 мл бяло вино, 500 г дребни картофи, 300 г млад консервиран грах, 300 г консервиран зелен фасул, 100 г кисело мляко, 2 кисели краставички, копър, магданоз, олио, галета, 2 с.л. брашно, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на тънки филийки и го изпичаме от двете страни на скара или го овалваме в брашно и го изпържваме на умерен котлон като внимаваме да остане сочен. Слагаме го на топло място в съд с похлупак. Поотделно сваряваме фасула и обелените картофи. Загряваме 2-3 с.л. олио и запържваме брашното. Прибавяме виното, разбитото кисело мляко, посоляваме и с бъркане сгъстяваме соса. Прибавяме нарязаните на ситно краставички и наситнените зелени подправки и поръсваме с черен пипер. Задушаваме граха в малко мазнина. В средата на чиниите слагаме от дроба, посоляваме, заливаме със соса и гарнираме със задушените зеленчуци и картофите. В малко масло леко запържваме галетата, поръсваме с копър и магтданоз и изсипваме маслото върху зеленчуците.

Дроб с мандарини по японски

Прoдукти: 300 г черен дроб, 1 ч.ч. ориз, 2 ч.ч. вода, 1 ч.ч. млад грах, 3-4 с.л. олио, малко брашно, сол, червен пипер, 2 с.л. соев сос, 1 ч.ч. резенчета мандарини
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолената вода, така че да остане рохкав. Подправяме с 1 с.л. соев сос и го оставяме на топло. Нарязваме дроба на филийки, поръсваме със сол и червен пипер, овалваме го в брашно и го изпържваме в сгорещеното олио. Добавяме остатъка от соевия сос, пържим още много малко, изваждаме дроба и в същата мазнина поизпържваме мандарините. Правим в чиниите подложка от ориза, отгоре слагаме парченца дроб и върху тях– мандарини.

Дроб с портокалов сос

Прoдукти: 500 г черен дроб, 150 мл прясно мляко, 4 портокала, 1 глава лук, 3 с.л. краве масло, 3 с.л. захар, 1/2 ч.л. суха мащерка, 2 с.л. сос бешамел, 2 с.л. брашно, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на тънки филийки и го киснем 30 мин в млякото. Изцеждаме сока от трите портокала, а четвъртия обелваме и нарязваме на кръгли филийки. Внимателно отстраняваме семките. Наситняваме лука. Загряваме в тенджера 1 с.л. масло, прибавяме захарта и лука и с бъркане готвим, докато стане приятно кафяв. Наливаме портокаловия сок, поръсваме с мащерката и варим 5 мин. Прибавяме с бъркане бешамеловия сос и готвим още 2-3 мин. Подправяме със сол и черен пипер. Отцеждаме дроба от млякото, подсушаваме го и го овалваме в брашно. Пържим го от двете страни в остатъка сгорещено масло не повече от 3 мин. Слагаме резенчетата портокал, затопляме ги и заедно с дроба ги разпределяме в топли чинии. Отгоре заливаме със соса.

Дроб с праз

Прoдукти: 500 г черен дроб, 5 стръка праз, 1 с.л. лимонов сок, 3 с.л. мас, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: В тиган на слаб огън стопяваме маста и задушаваме в нея нарязания на тънки колелца праз. Поръсваме с черен пипер. Към праза прибавяме нарязания на кубчета дроб. Пържим още 7-8 мин. Накрая подправяме със сол и с лимонов сок.

Задушен черен дроб

Прoдукти: 1 кг телешки или говежди черен дроб, 2 връзки корени за супа, 100 г сланина, 1-2 с.л. брашно, сол, черен пипер, червен пипер, 1 ч.ч. доматен сок, 150-200 г малки лукчета, 1 глава лук, 1 к.ч. мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на по-дебели филийки, които шпиковаме с ивички сланина, овалваме в брашното и позапържваме в сгорещената мазнина. В същата мазнина запържваме до златисто ситно нарязания лук и поръсваме с червен пипер. Прибавяме ситно нарязаните корени за супа и задушаваме около 30 мин. Изваждаме половината от задушения зеленчук. Нареждаме изпържените филийки от дроба и покриваме с извадения зеленчук. Прибавяме обелените лукчета. Поръсваме с черен пипер, поливаме с доматен сок, в който сме размили малко препечено брашно, похлупвамее плътно с капак и задушаваме 40-50 мин на тих огън.

Кнедли от черен дроб

Прoдукти: 150 г черен дроб, 100 г бял хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 с.л. настърган лук, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 2 с.л. мазнина, риган, черен пипер, сол, галета.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме черния дроб на много малки парченца. Запържваме в 2 с.л. мазнина настъргания лук и ситно нарязания магданоз. Прибавяме дроба, накиснатия в млякото и изстискан хляб, яйцето и подправките и бъркаме, докато получим еднородна смес. Добавяме толкова галета, че да можем да оформяме кнедли. Похлупваме сместа и я оставяме да престои 30 мин, след което с мокри ръце оформяме кнедли с големината на орех и ги пускаме за 10-12 мин във врящ месен бульон.

Кюфтета от черен дроб

Прoдукти: 680 г черен дроб, 60 г краве масло, 2 яйца, 1-2 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме почистения и измит дроб през месомелачка и го смесваме с накиснатия и отцеден хляб. Прибавяме яйцата, посоляваме и омесваме. Получената смес е рядка и от нея трудно се правят кюфтета, ето защо гребваме с лъжица, овалваме в брашното, оформяме кюфтенца и пържим в гореща мазнина.

Паниран черен дроб

Прoдукти: 400-500 г телешки или свински черен дроб, 2 глави лук, 30 г /1 бучка/ краве масло, брашно, галета, черен пипер, горчица, сол, мазнина за пържене, 1 лимон, картофено пюре.
Нaчин на приготвяне: Почистваме дроба от ципи и кръвоносни съдове, нарязваме го на филии, посоляваме го и го оставяме да престои десетина минути, за да поеме солта. След това овалваме филийките дроб в смес от брашното и галетата и ги изпържваме от двете страни в много силно загрята мазнина. Нареждаме изпържения дроб в затоплена чиния и върху всяка филийка слагаме по парченце от маслото. Изсипваме в мазнината, в която сме пържили дроба, ситно нарязания лук и го пържим до слатисто оцветяване. Отстраняваме съда от огъня и прибавяме към лука горчица, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме и разпределяме лука върху изпържените филийки дроб.

Пръчици с грах

Прoдукти: 500 г свински черен дроб, 300 г свинско шкембе, 2 големи глави лук, 1 скилидка чесън, 2-3 стръка градински чай, 1/2 ч.л. индийско орехче, 2 средно големи яйца, 125 г галета, сол, пипер, 1 свинско було, 150 мл телешки бульон.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме и смиламе шкембето и дроба, след което го запържваме заедно с лука и чесъна. Изваждаме ги и го смесваме с яйцата, индийското орехче и галетата, за да получим подобна на кайма смес. Подправяме. Слагаме булото в хладка вода за да омекне и го нарязваме на квадрати от 12 кв.см. Разделяме сместа на топчици от по 60 г, които овалваме като дебели пръчици. Всяка от тях завиваме с парчето було, нареждаме ги плътно една до друга в дълбок съд и ги заливаме с бульона. Запичаме около 1 час в умерена фурна. По средата на печенето добавяме и мазнината от запържването.

Пържоли от телешки дроб

Прoдукти: 1 кг телешки черен дроб, брашно, галета, 2 яйца, сол, черен пипер, 2-3 с.л. мас или олио, картофено пюре или пържени картофи за гарниране
Нaчин на приготвяне: Изтриваме дроба с чиста кърпа, отстраняваме му тънката ципа и го нарязваме на тънички пържолки. Овалваме ги в галета или брашно, топим ги в разбито яйце и ги изпържваме до равномерно поруменяване в сгорещената мазнина. Посоляваме и веднага поднасяме.

Свински дроб на фурна

Прoдукти: 1 кг свински черен дроб, 1 к.ч. мазнина, 6-7 глави лук, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме дроба от ципи и кръвоносни съдове, нарязваме го и го измиваме. Попарваме парчетата с вряща вода, отцеждаме, посоляваме, заливаме с мазнината и печем в умерено силна фурна. След 10-15 мин добавяме едро нарязания лук и допичаме в по-слаба фурна.

Телешки дроб на шиш

Прoдукти: 500-600 г телешки дроб, 200-250 г бекон /пушени гърди/, 2 ч.л. сушен градински чай, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме дроба и го почистваме от ципите. Нарязваме го на кубчета, посоляваме, поръсваме с черен пипер и стрит градински чай. Всяко парченце обвиваме в много тънка ивица бекон или пушени гърди. Нанизваме парчетата на шишчета и печем бавно на скара или на грил. Поднасяме с пържени картофи и салата според сезона.

Телешки дроб на скара

Прoдукти: 600 г телешки дроб, 1 к.ч. бяло вино, 2-3 с.л олио, 1 ч.л. смлян бахар, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме дроба, почистваме го от ципите и го нарязваме на по-дебели парчета. Поръсваме с бахара и черния пипер и заливаме с виното и олиото. Оставяме да отлежи 1-2 часа в хладилник. След това отцеждаме парчетата и ги печем на сгорещена скара от двете страни. Изпеченият дроб посоляваме и слагаме в подходяща чиния като го поръсваме със сока, отделен при печенето.

Телешки дроб с ароматен сос

Прoдукти: 600 г телешки дроб, 1/2 к.ч. олио. За соса: 50 г краве масло, 1 малка глава лук, магданоз, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме ципата от черния дроб, нарязваме го на 4 парчета и изпържваме от двете страни в сгорещено олио. Сипваме маслото, черния пипер, солта и ситно нарязаните магданоз и лук в порцеланов съд и затопляме без да варим. Прибавяме лимоновия сок. Разпределяме изпържения дроб в затоплени чинии, посоляваме и заливаме с приготвения сос.

Телешки дроб с лук

Прoдукти: 500 г телешки черен дроб, 300 г лук, 1 к.ч. червено вино, 1 1/2 к.ч. олио, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме черния дроб от ципите и го нарязваме на парченца. В сгорещеното олио запържваме нарязания на тънки филийки лук. Изваждаме го с решетеста лъжица и в същата мазнина слагаме дроба и леко го запържваме, като бъркаме непрекъснато с дървена лъжица. Връщаме изпържения лук, наливаме виното и варим 2-3 мин на умерен огън, без да захлупваме. Посоляваме, поръсваме със ситно нарязан магданоз и веднага поднасяме.

Топки от дроб

Прoдукти: 200 г телешки дроб, 3 виенски кифли, 1 ч.ч. прясно мляко, 50 г краве масло, магданоз, 2-3 яйца, подправки, брашно, галета, сол.
Нaчин на приготвяне: Смиламе дроба на машинка и после го пресоваме. Смесваме го с накиснатите в млякото и добре изцедени кифли. Разбиваме маслото на пяна. Прибавяме един по един жълтъците и лъжица по лъжица дроба. Подправяме с черен пипер и сол и сгъстяваме с брашно и галета. Разбъркваме сместа с белтъците, разбити на сняг, и оформяме малки топчета. Овалваме топчетата в брашно, оставяме ги да престоят 1 час и ги варим в кипящ бульон 7-8 мин.

Черен дроб “Су-чуан”

Прoдукти: 500 г черен дроб, нишесте, 5 с.л. олио, 1 шепа сушени гъби, 1 скилидка чесън, 3 стръка пресен лук или 1 главичка стар лук, 1 ч.л. захар, 1 шепа дребен зелен фасул, 1/2 ч.л. джинджифил на прах, лют червен пипер, 2 с.л. соев сос, 100 мл бульон, 2 с.л. десертно вино, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на малки парченца и го овалваме в нишестето. Изпържваме го в сгорещеното олио, като бъркаме непрекъснато. Нарязваме чесъна на люспи, лука - на парченца по 2 см, накиснатите гъби – на ситно. Прибавяме към дроба, пържим малко и сипваме бульона, соевия сос, захарта, лютия пипер и джинджифила. Накрая прибавяме нарязания на парченца фасул. Разбъркваме внимателно и оставяме да поври 2-3 мин.

Яхния с черен дроб и гъби

Прoдукти: 500-600 г телешки или говежди черен дроб, 10-12 мариновани или пресни сварени гъби, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. червено вино, 1 с.л. галета, 1 1/2 к.ч. отцедено кисело мляко, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Почистваме дроба и го нарязваме на ивици. Слагаме го в сгорещената мазнина, разбъркваме няколко пъти и след това го задушаваме 5-6 мин, като сипваме отстрани половината от виното. Прибавяме нарязаните сварени гъби, изцеденото кисело мляко, останалото вино, сол и черен пипер на вкус. Кипваме ястието и го отстраняваме от огъня.

Черен дроб с ориз

Прoдукти: 600 г черен дроб, 200 г ориз, 2 глави лук, 4 червени чушки, 1 кубче зеленчуков бульон, половин пакетче краве масло, 15-20 маслини, 2 скилидки чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме дроба и го нарязваме на хапки. Нарязваме лука и чушките на парченца и ги задушаваме 3-4 мин в маслото и малко вода. Прибавяме дроба и задушаваме, докато сместа остане на мазнина.Прибавяме ориза и разбъркваме, за да поеме мазнината. Подправяме със счукания чесън, черен пипер и сол на вкус. Прехвърляме сместа в намаслена тавичка, заливаме с бульона, който сме кипнали в 500 мл вода, поръсваме с нарязаните маслини, покриваме с алуминиево фолио и печем 20 мин в силна фурна. Накрая отстраняваме фолиото и оставяме ястието във фурната, за да хване коричка.

Черен дроб с чушки

Прoдукти: 500 г телешки черен дроб, 500 г зелени чушки, 500 г домати, 1 к.ч. зехтин, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги нарязваме на ситно, а чушките нарязваме на тънки ивички. Сипваме зеленчуците в сгорещения зехтин, поръсваме ситно нарязания магданоз и варим на умерен огън. Щом течността от доматите се поизпари, прибавяме дроба, нарязан на малки парченца, подправяме с черен пипер и сол на вкус и задушаваме още 1 час.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Най-красивият дрян

Цъфтящият дрян (Cornus) е едно от най-популярните декоративни дървета в Америка. Среща се както диворастящ, така и култивиран, ефектният вид и малките му размери го правят много подходящ за озеленяван...

Какви са симптомите при острия гастрит

При острия гастрит стомашната лигавица се зачервява, набъбва, разранява се, некротизира, може и да кърви. Клиничната картина се проявява най-често непосредствено или няколко часа след въздействието ...

Резитба на виещи се рози

Всички сортове, принадлежащи към групата на виещите се рози, се отличават с буен растеж и много- бройни цветове, събрани в съцве- тия. Те са най-ценните измежду всички цъфтящи растения, използ- вани з...

Да направим ризото

Ризото класико Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. ориз, 30 г краве масло, 2 с.л. олио, 200 г кашкавал, 4-5 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 с.л. доматено пюре, настъргана кора от лимон, черен пипер, индийско орехче, ...

Начало