Още рецепти » Балканска трапеза

 Балканска трапеза

Джулбастия (Сърбия)
Прoдукти: 4 пържолки, 2-3 глави лук, олио, чесън, люти чушлета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме тлъстината и жилите от пържолките, начукваме ги и ги изпичаме на скара. Намазваме готовите пържолки с чесън, счукан със сол. Поливаме ги с малко олио и поръсваме със ситно нарязания лук. Поднасяме ги веднага с по 1-2 люти чушлета.

Супа от грис /Гърция/
Прoдукти: 1 к.ч. грис, 500 мл прясно мляко, 40 г краве масло, 7 ч.ч. вода, 150 г бяло сирене, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Кипваме водата, посоляваме, сипваме гриса и варим 5 мин при непрекъснато бъркане. Прибавяме млякото, намаляме котлона и варим още 20 мин. Натрошаваме сиренето на едри парчета и го запържваме в разтопеното масло. Поръсваме с червен пипер, разбъркваме и го изсипваме в супата.

Чорба с топчета /Румъния/
Прoдукти: 150 г свинска кайма, 30 г ориз, половин яйце, 80 г кисело зеле, 250 г различни зеленчуци, 1-2 домата, 1 л вода или месен бульон, зелев сок, заквасена сметана, лимонов сок, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците и киселото зеле на ситно. Заливаме ги с вряща вода или бульон и варим до омекване. Към края прибавяме нарязаните на кубчета домати. Посоляваме и подкиселяваме супата със зелев или лимонов сок. Сваряваме ориза до полуомекване, прецеждаме, прибавяме каймата и яйцето, посоляваме, разбъркваме, правим топчета с големината на орех и ги варим 15 мин на много тих огън в прецедения от зеленчуците бульон. След това връщаме зеленчуците в супата, добавяме сметаната, поръсваме със ситно нарязан магданоз и поднасяме.

Супа от лук и сирене /Гърция/
Прoдукти: 4 глави лук, нарязани на филийки, 2 с.л. брашно, 100 г краве масло, 1 ч.ч. месен бульон, 500 мл мляко, 500 мл гореща вода, 100 г настъргано бяло сирене, 10 тънки филийки сухар, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме лука в разтопеното масло. Щом поомекне, прибавяме брашното и също го запържваме. Наливаме бульона, подправяме с черен пипер и сол и варим 5 мин. Наливаме водата и млякото и варим още 10 мин. Разпределяме сухарите в чиниите за сервиране, поръсваме настърганото сирене и заливаме с горещата супа.

Супа от маруля с ориз /Турция/
Прoдукти: 2 средно големи марули, 1 връзка зелен лук, 4 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 4 с.л. олио, лимонов сок, копър, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме марулите 10 мин в леко подсолена вода. Измиваме и ги нарязваме на ивички. Сгорещяваме олиото и задушаваме 5 мин ситно нарязания. Прибавяме нарязаните марули и задушаваме още 10 мин. Заливаме зеленчуците с 6 ч.ч. вряла вода, посоляваме и варим 30 мин. Прибавяме ориза и варим още 15 мин. Преди да отстраним от огъня прибавяме размитото с малко вода брашно. При поднасянето подправяме с лимонов сок, поръсваме с черен пипер и наситнени магданоз и копър.

Кисела супа от лапад /Сърбия/
Прoдукти: 500 г млади листа от лапад, 2 глави лук, 3 с.л. зехтин, 1 ч.л. брашно, 3 с.л. лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме нарязания лапад и задушаваме, докато омекне. Подправяме с черен и сол на вкус. Сипваме 1 л топла вода и брашното, размито в малко вода. Варим 15 мин на умерен огън. Изчакваме готовата супа да изстине и подкиселяваме с лимоновия сок. Поднасяме супата студена.

Супа от говеждо месо с карфиол (Гърция)
Прoдукти: 450 г говеждо месо, 300 г карфиол, 2 л зеленчуков бульон, 100 г домати, 100 г лук, 50 г сметана, 20 мл лимонов сок, 100 г краве масло, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме месото, обезкостяваме и го нарязваме на ивици. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме заедно с месото в половината от маслото. Когато месото поомекне, заливаме с горещия зеленчуков бульон. Почистваме и измиваме карфиола. Нарязваме го на ситно и прибавяме към бульона. Посоляваме и оставяме да ври на умерена температура. Обелваме доматите, нарязваме ги на дребни парчета и ги задушаваме в малко масло. Когато карфиолът омекне, прибавяме доматите и оставяме супата да се доварява. Отстраняваме от огъня и при непрекъснато бъркане добавяме сметаната. Овкусяваме с лимоновия сок и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Супа от карфиол и царевица /Сърбия/
Прoдукти: 1 глава карфиол, 1 к.ч. царевица от консерва, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 скилидки чесън, 1,5 л зеленчуков бульон /или вода/, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го сваряваме в подсолена вода. Прецеждаме и го претриваме през сито. Отделно загряваме олиото и запържваме брашното и ситно нарязания чесън. Постепенно при непрекъснато бъркане наливаме зеленчуковия бульон, като добавяме по малко от пасирания карфиол. Посоляваме, поръсваме червения пипер и варим десетина минути на умерен огън. Накрая прибавяме царевицата, отстраняваме от огъня и поръсваме с черен пипер.

Черкезка супа /Турция/
Прoдукти: 1 к.ч. жито, 1 к.ч. зрял боб, 1 ч.ч. царевица, 1 глава лук, 200 г сварено пилешко месо, 6 ч.ч. бульон, 4 с.л. краве масло, 1 люта чушка, 4 домата, джоджен, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме от вечерта в студена вода боба, житото и царивицата. Сутринта прецеждаме, заливаме отново със студена вода и варим, докато продуктите омекнат /около 1 час/. В отделен съд запържваме ситно нарязания лук и обелените и нарязани домати. Прибавяме и нарязаната люта чушка. Изсипваме запръжката в супата и разреждаме с бульона. Варим 15 мин, прибавяме свареното и накъсано пилешко месо и варим още 15 мин. Накрая посоляваме на вкус и поръсваме със ситно нарязани джоджен и магданоз.

Супа Авголемоно /Гърция/
Прoдукти: 4 ч.ч. пилешки бульон, 50 г ориз, 3 с.л. лимонов сок, 2 яйца, 1 лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме с бульона попарения ориз, посоляваме, кипваме и варим на тих огън, докато оризът омекне. Разбиваме яйцата заедно с лимоновия до получаването на пяна. Постепено наливаме към яйцата 1 ч.ч. от горещата супа, сипваме застройката в тенджерата и продължаваме да бъркаме, докато супата се сгъсти. Охлаждаме я до стайна температура и я слагаме в хладилник да се изстуди добре. Преди поднасяне разбъркваме и украсяваме с нарязан на колелца обелен лимон.

Екзотична салата /Гърция/
Прoдукти: 4 портокала, 4 малки глави лук, 150 г маслини, 3 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме портокалите и ги нарязваме на тънки полукръгчета. Нарязваме лука на тънки филийки и го смесваме с портокалите. Прибавяме маслините, на които сме извадили костилките, олиото и сол на вкус. Разбъркваме салатата, подреждаме я в чиния за сервиране и поръсваме обилно с черен пипер.

Салата от цвекло с чесново пюре /Гърция/
Прoдукти: 1 кг червено цвекло заедно с листата, 1-2 с.л. оцет, 1 ч.л. зехтин, сол; за пюрето: 500 г картофи, 1 глава чесън, сокът от 1-2 лимона, 3-4 с.л. зехтин, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме цвеклото. Заливаме главата от цвеклото с вряща вода, захлупваме и варим на умерен огън. След 25 мин прибавяме листата и варим още 20 мин без да захлупваме. Отцеждаме свареното цвекло, нарязваме го на парченца, посоляваме го на вкус и поръсваме със зехтина и оцета. Отделно сваряваме картофите за пюрето, обелваме ги, намачкваме ги с вирица и ги смесваме със счукания чесън. Добавяме 3-4 с.л. вода, посоляваме на вкус и постепенно при непрекъснато бъркане сипваме зехтина и лимоновия сок. Бъркаме, докато получим гладка смес. Изсипваме пюрето в средата на салатиерата, а около него разстиламе цвеклото.

Салата от хайвер /Гърция/
Прoдукти: 200 г тарама хайвер, 250 г хляб, 1 ч.ч. зехтин, сокът от 2 лимона, 1 средно голяма глава лук, 10-12 маслини.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука много ситно, смесваме го с хайвера и разбиваме в хаванче, докато получим еднородна маса. Накисваме хляба във вода, изстискваме и го подсушаваме върху салфетка. При непрекъснато разбиване прибавяме към хайвера малко по малко накиснатия хляб, а след това – зехтина и лимоновия сок. Разбиваме, докато получим еднородна смес. Прехвърляме салатата в чиния за сервиране и украсяваме с маслините.

Мезе от варени бъбреци с лук /Турция/
Прoдукти: 4 агнешки бъбрека, 1 к.ч. разтопено краве масло, 2 глави лук, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, лимонов сок, черен пипер, сол, 1 ч.ч. оцет за накисване на бъбреците.
Нaчин на приготвяне: Разцепваме бъбреците по дължина, измиваме ги, почистваме ги от ципите и ги киснем в продължение на 20 мин в смес от оцета и 1 ч.ч. студена вода. След това отново ги измиваме и начукваме с дървено чукче. Пускаме ги в студена вода, слагаме водата на огъня да заври и варим около 30 мин. После изваждаме бъбреците, нарязваме ги на филийки и ги нареждаме в плато за сервиране. Поръсваме с черен пипер и покриваме с нарязания на тънки ивички лук. Заливаме с разтопеното масло, което сме разбили с лимоновия сок. Посоляваме на вкус и поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Студени сарми /Сърбия/
Прoдукти: 4 зелеви листа, 150 г свинско месо от плешката, 150 г телешко месо от плешката, 50 г сланина, 50 г ориз, 1 парченце лук, 3 с.л. олио, 1 чушка, 2-3 скилидки чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолена вода и го отцеждаме. Бланшираме зелевите листа също в подсолена вода и ги оставяме да се отцедят. Прекарваме двата вида месо през месомелачка. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в 1 с.л. олио. Смесваме го с каймата и ориза и прибавяме нарязаната на кубчета сланина, яйцето, подправки и сол на вкус. Омесваме добре и разпределяме плънката върху зелевите листа, които сме натрили със счукания чесън. Свиваме сарми, нареждаме ги в тавичка, поръсваме останалото олио и печем в умерено загрята фурна, като по време на печенето обливаме сармите с топла вода и соса от печенето.

Задушен зелен лук (Гърция)
Прoдукти: 1 кг зелен лук, 2 с.л. зехтин, сокът от 2 лимона, 1 резен целина, 1 дафинов лист, 5-6 зърна черен пипер, 1 щипка мащерка, 1 щипка кориандър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца по 1 см. Настъргваме целината на едро ренде. Смесваме я с лука и прибавяме зехтина, лимоновия сок и подправките. Наливаме малко вряла вода и задушаваме до омекване.

Рагу от праз /Румъния/
Прoдукти: 500 г праз /само бялата част на стръковете/, 30 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1 с.л. доматено пюре, чесън, магданоз, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на парченца, дълги около 3 см. Сваряваме ги в подсолена и леко подкиселена вода до омекване и отцеждаме. Правим светла запръжка от маслото и брашното, разреждаме я с бульон от праза, прибавяме размитото доматено пюре и варим 5-6 мин на умерен огън. Добавяме сол, счукан чесън, ситно нарязан магданоз и заливаме праза с така приготвения сос.

Домати, пълнени със сирене /Румъния/
Прoдукти: 8 твърди средно големи домата, 4 с.л. краве масло, 2-3 малки глави лук, 150-200 г овче сирене, 1 яйце, магданоз, 3-4 с.л. кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме капачета на доматите, издълбаваме сърцевината им и ги обръщаме, за да се отцедят. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от маслото. Прибавяме сърцевината от доматите и капачетата, задушаваме, след което пресоваме сместа. Натрошаваме сиренето, прибавяме разбитото яйце, ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер и пълним доматите с тази смес. Нареждаме ги в тавичка, върху всеки домат слагаме парченце масло, заливаме с пресованата смес и печем в умерена фурна, като внимаваме доматите да не се напукат. Към края смесваме киселото мляко със соса и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Бриям (Гърция)
Прoдукти: 250 г зелен боб, може и от консерва, 500 г бяло цвекло, 1 патладжан, 3 картофа, 2 тиквички, 250 г бамя, 5 скилидки чесън, /2 ч.ч. зехтин, 1 кг домати, може и от консерва, сол, черен пипер, 1 ч.л. захар.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжана, картофите и тиквичките на кръгчета, а чесъна – на дребно. Обелваме доматите и ги настъргваме на едро ренде. Леко сваряваме зеления боб и цвеклото. Отцеждаме и режем на парченца. Запържваме останалите зеленчуци (без доматите) в зехтина. Слагаме всичко в тава, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Добавяме настърганите домати, 1/2 ч.ч. вода, разбъркваме и печем около 1 час на 180 градуса. Сервираме с бяло сирене.

Кнедли от картофи с ядки /Турция/
Прoдукти: 800 г картофи, 4 с.л. булгур, 1 яйце, 2 глави лук, 1 к.ч. ядки /фъстъци, орехи, бадеми/, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. брашно, черен пипер, магданоз, суха чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги сваряваме в подсолена вода. Заливаме булгура с вода и го варим 15 мин. Отцеждаме и заедно с картофите го прекарваме през месомелачка. Омесваме сместа заедно с яйцето, ситно нарязан магданоз, стрита чубрица, сол и черен пипер на вкус и оформяме от нея топки. Отделно запържваме в мазнината ситно нарязания лук. Когато стане златист, прибавяме счуканите ядки, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус, разбъркваме и отстраняваме от огъня. Във всяка от картофените топки правим дупка, която разширяваме толкова, че да можем да сложим поне 1 с.л. от приготвената плънка. След като напълним топките, затваряме отворите с картофено тесто и овалваме кнедлите в брашно. Изпържваме ги в сгорещената мазнина и ги поднасяме топли с подлучено кисело мляко.

Листа от глухарче с ориз (Сърбия)
Прoдукти: 500 г млади и свежи листа от глухарче, 2 глави лук, 1 к.ч. ориз, 2-3 с.л. зехтин, 2-3 скилидки чесън, 1 к.ч. доматен сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим листата десетина минути на тих огън, след което отцеждаме, но запазваме отварата. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в зехтина. Щом стане прозрачен, добавяме ориза, разбъркваме и сипваме по малко от заделената отвара. Когато оризът поеме течността, отстраняваме от огъня и прибавяме счукания чесън и ситно нарязаните листа. Подправяме с черен пипер и сол на вкус, разбъркваме и прехвърляме сместа в тавичка. Наливаме доматения сок и останалата отвара, така че течността да покрие ориза. (Ако е необходимо, доливаме малко вода.) Печем 20 мин при температура 180°С.

Млечен пилаф /Турция/
Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. краве масло, 3 ч.ч. прясно мляко, 1/2 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме за 2-3 часа ориза в подсолена вода, отцеждаме и измиваме добре. Сипваме го във врящото мляко и го оставяме да ври 20 мин на тих огън, за да поеме цялата течност. Отделно запържваме маслото с червения пипер. Поливаме пилафа със запърженото масло, посоляваме и поръсваме с черен пипер.

Патладжани с юфка /Гърция/
Прoдукти: 500 г юфка, 500 г домати, 1 кг патладжани, 1 к.ч. зехтин /или олио/, 3 с.л. краве масло, 2 скилидки чесън, 1 к.ч. настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните, срязваме ги на две по дължина, посоляваме и ги оставяме да се отцеждат 1 час от горчилката. Попарваме доматите, обелваме ги и ги намачкваме. Слагаме ги в тенджера заедно с мазнината и счукания чесън. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и варим 10 мин на умерен огън. Прибавяме отцедените патладжани, намаляме огъня и задушаваме около 40 мин. Поднасяме ястието със сварената в подсолена вода юфка, която сме запържили с разтопеното масло и сме поръсили с настъргания кашкавал.

Патладжани, запечени с кашкавал /Гърция/
Прoдукти: 1 кг патладжани, 700 г кашкавал, 3 глави лук, 1 кг домати, 1 1/2 ч.ч. зехтин /или олио/, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните надлъжно на филийки и ги пускаме във вряща подсолена вода. Варим, докато омекнат. После леко ги запържваме в сгорещената мазнина и ги изваждаме. В същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме обелените и настъргани домати и сваряваме сос. Нареждаме патладжаните в намаслена тавичка и върху всяка филийка патладжан слагаме филийка кашкавал. Заливаме с приготвения сос и печем в умерена фурна, докато течността се изпари и се образува коричка. Поднасяме патладжаните поръсени със ситно нарязан магданоз.

Кебап върху пилаф /Турция/
Прoдукти: 800 г крехко агнешко месо, 1 к.ч. олио, 4 глави лук, 2 с.л. доматено пюре, 1 ч.ч. ориз, 1/2 ч.л. червен пипер, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото, подсушаваме го и го нарязваме на кубчета. В съд с част от мазнина тазапържваме най напред, а след това – ситно нарязания лук /докато остане на мазнина/. Прибавяме размитото в малко вода доматено пюре, червения пипер и 1 к.ч. гореща вода. Посоляваме и задушаваме, докато водата се изпари. Поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и оставяме на топло. В друг съд с останалата мазнина запържваме ориза до златисто. Заливаме с 2 ч.ч. гореща вода, посоляваме и оставяме да къкри на тих огън, докато оризът се свари. Разделяме готовия кебап на четири. В дълбока купичка слагаме месото, отгоре допълваме с ориза и притискаме сместа. Обръщаме кебапа върху чиния така, че месото да остане отгоре. Поръсваме със ситно нарязан магданоз и с черен пипер и поднасяме.

Свински пържоли с ябълки /Гърция/
Прoдукти: 6 свински пържоли, 4 ябълки, 1 к.ч. зехтин /или олио/, 1 ч.ч. бяло вино, канела, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме пържолите за 10 мин в сгорещения зехтин, посоляваме ги, поръсваме с черен пипер, заливаме с виното и ги оставяме да почиват в тигана. Почистваме ябълките, нарязваме ги на филийки и ги запържваме в отделен тиган. Поръсваме с канела запържените ябълки, прехвърляме ги при пържолите и варим всичко около 5 мин на тих огън.

Свинско с тиква (Гърция)
Прoдукти: 1 кг свинско месо, 1 кг тиква, 2 глави лук, големи, 7 скилидки чесън, 1 с.л. салвия (градински чай), 2 ч.ч. бяло вино, зехтин, сол, смлян черен пипер, по няколко стръкчета пресни риган, розмарин, мащерка.
Нaчин на приготвяне: В кухненски робот смесваме 1/2 ч.ч. зехтин, чесъна, мащерката, ригана и розмарина и правим пюре. Намазваме с тази смес месото, поръсваме със сол и черен пипер и слагаме в съда за печене. Добавяме 1 ч.ч. вино и малко вода, покриваме с алуминиево фолио и печем около 60 минути в загрята до 180 градуса фурна. Махаме фолиото и печем още 15 минути, за да хване коричка. Нарязваме лука на ситно, а тиквата на едри кубчета. Задушаваме лука в малко зехтин, добавяме тиквата, сол, черен пипер на вкус, 1 ч.ч. бяло вино, салвията и задушаваме на слаб огън до омекване на тиквата. Сервираме месото, нарязано на парчета и гарнирано със задушените лук и тиквата.

Леблебия с кайма и кисело мляко /Турция/
Прoдукти: 400 г едро смяна /кълцана/ кайма, 1 ч.ч. суха леблебия, 2 ч.ч. кисело мляко, 100 г краве масло, 1 ч.ч. счукани ядки /различни/, 1 глава чесън, сух джоджен, черен пипер, канела, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме леблебията за 1 нощ в студена вода. Измиваме я и я заливаме със студена вода. Варим я, докато омекне, след което отцеждаме водата. Счукваме ядките на едро и ги задушаваме с част от мазнината. В отделен съд запържваме каймата. Отделно разбиваме киселото мляко и го подправяме със стрития джоджен, счукания чесън и малко сол. В плато разстиламе сварената леблебия, заливаме с киселото мляко, покриваме с каймата и с ядките. Поливаме ястието с малко горещо масло и поръсваме с черен пипер, канела и малко сол. Поднасяме, като много внимаваме да не разместим пластовете.

Мусака с карфиол /Хърватска/
Прoдукти: 250 г кайма (смес), 600 г карфиол, 4 яйца, 100 г брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 глави лук, 100 г заквасена сметана, 1 с.л. краве масло, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Почистваме карфиола и го варим в подсолена вода до омекване. Изваждаме го и го оставяме да се отцеди. Приготвяме средно гъсто тесто от брашното, млякото и 2 яйца. Накъсваме отцедения карфиол на малки розички, които потапяме в тестото, а след това изпържваме. Отделно нарязваме лука на ситно и го пържим до златисто. Слагаме каймата и също я запържваме. Изчакваме да поизстине и прибавяме 1 яйце, черен пипер и сол на вкус.
В намаслена тавичка нареждаме ред карфиол, разстиламе каймата и покриваме с останалия карфиол. Разбиваме последното яйце със сметаната, заливаме мусаката, слагаме тук там парченца масло и печем 30 мин в умерено загрята фурна.

Месни топки в кисело мляко /Турция/
Прoдукти: 400 г кайма /смес/, 500 г арпаджик, половин глава лук, 3 с.л. брашно, 4 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 щипка канела, черен пипер, сух джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата заедно с яйцето, ситно нарязания лук, черен пипер, канела и сол. Оформяме ги на топчета с големината на орех, овалваме топчетата в 1 с.л. от брашното и ги изпържваме в част от олиото. Обелваме арпаджика, измиваме го и го задушаваме в останалото олио. Прибавяме останалото брашно и го запържваме до златисто. Разреждаме с горещия бульон /или с гореща вода/. Когато сместа заври, сипваме разбитото кисело мляко и прибавяме изпържените топчета. Оставяме ястието да се вари около 15 мин. Накрая посоляваме, подправяме със счукания чесън и поръсваме със стрития сух джоджен.

Пълнени краставици /Гърция/
Прoдукти: 4 краставици, 200 г кайма, 1 филия сух бял хляб, 1 глава лук, 1-2 твърдо сварени яйца, 1 к.ч. кисело мляко, 1-2 с.л. доматено пюре, лимонов сок, копър, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме плънка от каймата, накиснатия и отцеден хляб, ситно нарязаните лук и яйца, наситнен магданоз, черен пипер и сол на вкус. Обелваме краставиците, разрязваме ги надлъжно на две и ги издълбаваме. Напълваме едната половинка на краставицата и я захлупваме с другата. Завързваме ги с бял конец и ги нареждаме в намаслен огнеупорен съд. Разбиваме киселото мляко с доматеното пюре и заливаме краставиците с така приготвения сос. Поръсваме с лимонов сок, захлупваме и задушаваме 20 мин на умерен огън. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан копър.

Чий кюфте /сурово кюфте//Турция/
Прoдукти: 500 г прясно телешко месо, 150 г ситен булгур, 4 стръка зелен лук, 2 домата, 1 връзка магданоз, черен пипер, кимион, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме месото от сухожилията, прекарваме няколко пъти през месомелачка с много ситна решетка и месим каймата продължително време, докато получим еднородна месна паста. Прекарваме през месомелачката и изчистения лук. Измиваме булгура, заливаме го с малко вода и го оставяме да кисне 15 мин. След това го отцеждаме от водата и го смесваме с каймата. Прибавяме черен пипер, кимион, много ситно нарязан магданоз и обелените и настъргани домати. Посоляваме и разбъркваме добре каймата. С пръсти оформяме сурови хапки подобни на кюфтета или кебапчета.
Чий кюфтета се приготвят само от много прясна кайма /най-късно 4 часа след заколване на животното/. Сервират се върху листа от маруля и се консумират веднага.

Гулаш с мамалига /Румъния/
Прoдукти: 500 г свинско месо, 2 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 1 глава лук, 1/2к.ч. бяло вино, 600 г мамалига /или качамак/, 1-2 с.л. свинска мас, леко лют, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на кубчета и го запържваме в сгорещената мас. Щом месото хване коричка, прибавяме последователно леко препеченото брашно и доматеното пюре. Пържим още 5-6 мин и заливаме с горещ бульон или вода, колкото да се покрие месото. Отделно нарязваме лука на ситно и го задушаваме в малко вода. Прибавяме го към ястието, сипваме виното и подправяме на вкус със сол и червен пипер. Захлупваме и задушаваме на умерен огън.
При сервирането сипваме в средата на всяка чиния по топка мамалига и заливаме с готовия гулаш.

Овнешко с макарони /Гърция/
Прoдукти: 1 кг овнешко месо, 500 г къси макарони, 5-6 зрели домати, 1 средно голяма глава лук, 1 к.ч. зехтин /или олио/, 1 глава чесън, 200 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото, нарязваме го на порции и го слагаме в намаслена тава. Обелваме доматите, нарязваме ги на ситно и ги смесваме със ситно нарязаните лук и чесън, мазнината, черен пипер и сол. Изливаме сместа при месото, прибавяме 1 ч.ч. вода и печем около 2 часа до зачервяване на месото в предварително загрята умерена фурна. След това обръщаме месото, доливаме 3 ч.ч. вода и когато водата кипне, добавяме макароните. Печем, докато се изпари водата. Поднасяме ястието, поръсено с настърган кашкавал.

Овнешки бут с чесън /Румъния/
Прoдукти: 800 г овнешки бут, половин пакетче краве масло, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. червено вино, 4 чушки, 250 г зелен фасул, маслини, чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме ципата от бута, натриваме го със сол и черен пипер, шпековаме го с парченца чесън, изпържваме го в маслото, наливаме малко вода и задушаваме. При задушаването поливаме бута с месото от соса. Отвътре готовият бут трябва да бъде розов. След като извадим бута, прибавяме към соса виното, доматеното пюре и черен пипер, посоляваме и възваряваме. Нарязваме месото на парчета, слагаме го в блюдо, нареждаме наоколо печените чушки, сварения зелен фасул и маслините, а соса поднасяме в сосиера.

Овнешко със зелена салата (Гърция)
Прoдукти: 1 кг овнешко месо от гърдите, 2 глави стар лук, 500 г зелен лук, 2 зелени салати, 1 връзка копър, 1 к.ч. зехтин, 2 яйца, 1 ч.ч. вода, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме салатите и ги нарязваме на едро. Нарязваме зеления лук на малки парченца, а стария - на филийки. Нарязваме месото на порции и го запържваме в зехтина. Прибавяме всичкия лук и също го позапържваме. Наливаме горещата вода и варим на умерен огън. След 30 мин сипваме салатите и наситнения копър, подправяме с черен пипер и сол и варим още половин час. Накрая изваждаме месото, прецеждаме соса и го застройваме с яйцата, които сме разбили с лимоновия сос. Разпределяме месото в чиниите за сервиране и го заливаме със соса.

Телешко с хайвер от патладжани /Гърция/
Прoдукти: 1 кг крехко телешко месо, 1 глава лук, 500 г домати, 6 големи патладжана, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. зехтин /или олио/, 1 к.ч. прясно мляко, 1 к.ч. червено вино, черен пипер, захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме ситно нарязания лук в мазнината до зачервяване. Прибавяме нарязаното на малки парченца месо, запържваме го леко и заливаме с виното. Задушаваме на слаб огън около 2 часа. Когато месото омекне, прибавяме попарените, обелени и нарязани домати, 1 ч.л. захар, черен пипер, сол. Доливаме 1 к.ч. вода и варим, докато сосът се сгъсти. Увиваме патладжаните в алуминиево фолио и ги изпичаме. След това ги потапяме в студена вода, обелваме ги, изчистваме ги от семената и ги намачкваме. Слагаме ги в тенжера с разтопеното масло и задушаваме, като непрекъснато бъркаме. Постепенно прибавяме и прясното мляко. Когато хайверът се сгъсти, изсипваме го в тава от огнеупорно стъкло, правим кладенче в средата и там изсипваме месото заедно със соса. Запичаме ястието 20 мин в умерена фурна.

Мусака с патладжани /Румъния/
Прoдукти: 750 г говеждо месо, 4 големи патладжана, 1 с.л. свинска мас, 4 глави лук, 1 яйце, 2 с.л. сметана, 3-4 домата, 1 с.л. доматено пюре, олио, черен пипер, сол, галета.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме измитите и необелени патладжани на колелца с дебелина 1 см. Попарваме ги във вряла вода и ги отцеждаме. Изпържваме всяко парче от двете страни в сгорещено олио. Прекарваме месото през месомелачка, смесваме го със ситно нарязания и изпържен в маста лук и запържваме. Оставяме сместа да изстине, прибавяме яйцето, сметаната, черен пипер и сол и разбъркваме. В намазана с мас и поръсена с галета тавичка нареждаме ред патладжани ред кайма, като последния ред е от патладжани. Заливаме с доматеното пюре, размито в 2 с.л. вода, нареждаме нарязаните на кръгчета домати и запичаме в умерена фурна.

Мусака от макарони /Гърция/
Прoдукти: 500 г едри макарони, 500 г телешка кайма, 1 1/2 к.ч. зехтин, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 1 к.ч. бяло вино, 1 с.л. доматено пюре, 2-3 скилидки чесън, 5 с.л. брашно, 500 мл прясно мляко, 2 яйца, канела, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме и както са в тенджерата ги поръсваме с част от сгорещения зехтин и малко настърган кашкавал. В останалия сгорещен зехтин сипваме каймата, ситно нарязания чесън и доматеното пюре. Подправяме с канела, черен пипер и сол и пържим 15 мин. След това наливаме виното и задушаваме още 30 мин. В отделен съд смесваме млякото и брашното. Посоляваме и при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата. Варим, докато сосът се сгъсти. Разстиламе половината макарони в намаслена тавичка и разпределяме върху тях каймата. Покриваме с останалите макарони, заливаме с млечния сос и поръсваме с малко зехтин и останалия кашкавал. Печем 30 мин в умерено загрята фурна.

Сармале /Румъния/
Прoдукти: 1 по-голяма прясна зелка, 350 г свинско месо, 150 г телешко или говеждо месо, 1 голяма глава лук, 50 г бял хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 1-2 яйца, 10-12 парченца сланина от бекон, 100 г солена сланина, 1 ч.ч. бяло вино, 1 с.л. доматено пюре, 4-5 домата, месен бульон, бульон от ягорида /зелено грозде/, магданоз, черен пипер, сол, олио.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме почистеното и нарязано на късове месо пре месомелачка заедно с накиснатия в прясното мляко хляб. Прибавяме ситно нарязаните магданоз и копър, ситно нарязания и запържен лук, яйцата и черен пипер. Посоляваме и омесваме добре. Отделяме 10-12 по-големи зелеви листа и ги заливаме с горещия бульон от ягорида /зелено грозде/. След това ги отцеждаме и върху всеки лист слагаме парченце сланина от бекон и част от плънката. Свиваме сарми, изпържваме ги в мазнина, заливаме ги с месен бульон и леко ги задушаваме. Прибавяме размитото доматено пюре и виното и продължаваме да задушаваме. В отделен сът слагаме останалото зеле, нарязано на ситно, обелените и нарязани на парченца домати. Посоляваме, подреждаме отгоре задушените сарми, поръсваме с нарязаната на кубчета сланина и изпичаме в умерена фурна. По време на печенето от време на време разклащаме тенджерата.

Измирска кавърма /Турция/
Прoдукти: 600 г телешки шол, 200 г телешки дроб, 200 г стерилизирани гъби, 6 глави лук, 1 к.ч. олио, 4 пиперки, 2 люти чушлета, 4 домата, 1 к.л. черен пипер, магданоз, суха чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го запържваме в част от мазнината. Изваждаме месото и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук и нарязаните на ивички пиперки. Прибавяме нарязаните дроб и гъби и задушаваме 15 мин, докато останат на мазнина. Връщаме месото, прибавяме лютите чушлета и обелените и нарязани домати, наливаме останалото олио и посоляваме. Поръсваме подправките, захлупваме и печем 30 мин в умерено загрята фурна.

Кайма с гъби на фурна (Турция)
Прoдукти: 16 средно големи гъби, 400 г кайма, 100 г кашкавал, 1 яйце, половин пакетче краве масло, 1 ч. л. черен пипер, магданоз, сол
Нaчин на приготвяне: Измиваме гъбите, обелваме ги и отстраняваме пънчетата. Нареждаме ги в тава с мазнина с отворите нагоре. Размесваме суровата кайма с разбитото яйце и ситно нарязания лук. Подправяме на вкус със ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол. Омесваме и слагаме по малко от сместа във всяка гъба. Слагаме също така по парченце масло и запичаме в гореща фурна. След 20 мин поръсваме гъбите с настъргания кашкавал и допичаме още десетина минути. Поднасяме ястието топло, поръсено със ситно нарязан магданоз.

Ярешко в плодов сок /Гърция/
Прoдукти: 1,5 кг ярешко месо, 1 1/2 ч.ч. сок от лимон и портокал, 1 к.ч. бренди, 6 скилидки чесън, 500 г макарони, 1 1/2 к.ч. зехтин, 200 г кашкавал, риган, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции, посоляваме го и го поръсваме с черен пипер. Слагаме го в тенжера заедно със скилидките чесън, риган, плодовия сок и брендито и го оставяме да престои 1 нощ в хладилник. След това го слагаме в тава, прибавяме зехтина /олиото/ и 1 ч.ч. вода и печем 1 час в умерена фурна, като от време на време доливаме гореща вода, за да има достатъчно сос.

Лахмаджун /Турция/
Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. олио, 25 г мая, сол; зa плънката: 400 г кайма, 2 домата, 2 чушки, 4 яйца, 1 връзка зелен лук, 4 чорбаджийски чушки, 60 г краве масло, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко вода и я оставяме да престои 5 мин. От пресятото брашно, затопленото мляко, маята, олиото и солта омесваме средно твърдо тесто. Оставяме го да втасва, докато удвои обема си. Разделяме го на 4 топки и от всяка топка разточваме продълговата дебела кора. Завиваме краищата на всяка кора така, че да заприличат на ладийки. Нарязваме лука и чушките много ситно. Обелваме доматите и ги настъргваме. Смесваме суровата кайма с тези продукти, посоляваме, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и омесваме плънка. Разпределяме плънката в питките, поливаме ги с разтопеното масло и печем в умерена фурна. Преди да извадим питките от фурната, счукваме върху всяка от тях по едно яйце и оставяме яйцата леко да се запекат.

Печено къббе /Турция/
Прoдукти: 800 г крехко агнешко месо, лишено от мазнини, 1 к.ч. краве масло, 200 г ситен булгур, 4 глави лук, 1 ч.л. смлян черен пипер, канела, кимион, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме прясно заклано месо, измиваме го, подсушаваме и заедно с почистения лук прекарваме няколко пъти през месомелачка, за да се получи ситна кайма. Прибавяме смления черен пипер, сол, канела и кимион. Накисваме булгура за 15 мин, отцеждаме го и го смесваме с каймата. Прекарваме отново сместа през месомелачка, за да получим мека като тесто кайма. Разстиламе така приготвената кайма в намаслена тавичка, заглаждаме с ножа и след това нарязваме на ромбчета. Печем ястието около 20 мин в умерена фурна. Поднасяме го топло с различни гарнитури.

Пилаф на пашата /Турция/
Прoдукти: 200 г продълговат ориз, 200 г кайма, 2 ч.ч. бульон, 1 филия сух хляб, 60 г краве масло, 1 к.ч. натрошени фастъци, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме ориза за 1 час в топла подсолена вода, след което прецеждаме. Загряваме част от маслото и пържим ориза, докато стане златист. Заливаме с горещ бульон, посоляваме и го слагаме в силна фурна за 30 мин, докато поеме бульона. Омесваме каймата с накиснатия хляб, черен пипер и сол. Оформяме малки кюфтенца, които изпържваме в мазнината. Отделно изпържваме натрошените фъстъци. Когато пилафът стане готов, разстиламе го върху плато. Отгоре нареждаме кюфтенцата. Поръсваме с изпържените фъстъци и подправяме с черен пипер.

Кебап от мариновано овче месо (Турция)
Прoдукти: 700 г крехко овче месо, 1 връзка зелен лук, 2 лимона, 2 портокала, 75 г сушени зарзали (кайсии), 150 г сушени смокини, 90 мл айран (натурален), 250 г стар лук, 1 скилидка чесън, 2 ч.л. смлян кориандър, 2 ч.л. кимион, 1/2 ч.л. смляно чили, 3 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
Нaчин на приготвяне: Заливаме кайсиите и смокините с вода и ги оставяме да престоят 1 нощ. Почистваме месото от ципите и го нарязваме на едри парчета. Нарязваме ситно зеления лук, изцеждаме сока от лимоните. Счукваме чесъна и го смесваме със 120 мл лимонов сок, зеления лук, айряна, зехтина и подправките. Слагаме месото в маринатата и разбъркваме. Похлупваме съда и го оставяме за 1 нощ в хладилника. Разрязваме главите лук на четвъртинки. Нарязваме портокалите на парчета. Месото, лука, парчетата портокали и сухите плодове разбъркваме и нанизваме последователно върху метални шишове. Печем ги на скарата (или под грила) 25-30 минути, докато месото се изпече. Поднасяме кебапа горещ.

Пиле “Аблама” /Турция/
Прoдукти: 1 средно голямо пиле, 300 г арпаджик, 1 пакетче краве масло, 4 с.л. брашно, 4 лимона, кимион, суха чубрица, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпържваме пилето в сгорещената мазнина до златисто. Пилето е готово, когато при набождане пуска бистър сок. Изваждаме го и в същата мазнина запържваме до омекване целите главички лук, после ги изваждаме да се отцедят. В част от мазнината запържваме брашното, разреждаме с 1 ч.ч. бульон и варим, за да получим гъст сос. Накрая прибавяме лимонов сок, кимион, чубрица, и сол на вкус. Разделяме пилето на порции, нареждаме го в плато, нареждаме върху него лукчетата и заливаме със соса. Поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Пиле в сос от кестени /Сърбия/
Прoдукти: 1 пиле, 500 г кестени, 2 с.л. олио, 2 глави лук, 1 с.л. картофено брашно, 1 ч.ч. бяло вино, 300 мл бульон /или вода/, 1 бучка захар, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме пилето. Натриваме го със сол и черен пипер и го изпичаме в предварително загрята фурна. Щом се позачерви, го изваждаме от фурната и го нарязваме на порции. Наливаме олиото в широка тенджера и разстиламе лука, нарязан на полукръгове. Нареждаме отгоре пилешките порции и задушаваме на умерен огън, като наливаме по малко от бульона. Отделно разрязваме леко кестените и ги сваряваме. После ги обелваме, пасираме и смесваме с картофеното брашно, виното и захарта. Бъркаме на умерен огън, докато сосът се сгъсти. Ако е необходимо, наливаме малко бульон. Сипваме готовия сос при пилето и държим ястието на огъня още десетина минути.

Пилаф с гъби и пилешко месо /Турция/
Прoдукти: 500 г пилешко месо, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. нарязани пресни печурки, 2 глави лук, 1 к.ч. разтопено краве масло, 2 домата, 1 к.ч. счукани бадеми /или орехи/, суха чубрица, магданоз, кимион, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме месото със студена вода и варим на силен огън, докато омекне. След това го изваждаме, обезкостяваме и нарязваме на дребно. Нарязваме гъбите на ивички. Сгорещяваме в тенджера маслото и запържваме в него ситно нарязания лук. Прибавяме месото и гъбите и продължаваме да пържим още 10 мин. След това слагаме обелените и нарязани домати и задушаваме сместа около 15 мин. После наливаме 3 ч.ч. врящ бульон и прибавяме ориза към врящото ястие. Разбъркваме леко и оставяме да ври на тих огън под капак, докато оризът поеме бульона и продуктите се сварят. Преди да отстраним от огъня, посоляваме и поръсваме с кимион и стрита чубрица. Изсипваме готовия пилаф в плато за сервиране и отгоре поръсваме със счуканите бадеми, които предварително сме запържили в малко мазнина. Поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Пилешки бутчета по хърватски
Прoдукти: 8 пилешки бутчета, 3 глави чесън, 1 к.ч. прясно изцеден лимонов сок, 1 ч.ч. олио, 2 с.л. сушен риган, 1 с.л. черен пипер, сол на вкус, 2-3 ч.л. ситно нарязан магданоз.
Нaчин на приготвяне: Измиваме пилешките бутчета и ги нареждаме в тава. Печем в умерена фурна като междувременно приготвяме сос от счукания чесън, лимоновия сок, олиото, ригана, черния пипер и солта. Когато бутчетата са почти готови, ги заливаме със сместа. Връщаме във фурната за още 10 минути. Изваждаме, поръсваме с магданоз и ги сервираме горещи.

Пилешки гулаш /Сърбия/
Прoдукти: 1 пиле, 2 домата, 3 с.л. олио, 2 ч.ч. бяло вино, 2 глави лук, 4 с.л. брашно, сокът от половин лимон, 50 г настърган кашкавал, 1 дафинов лист, 1 щипка захар, магданоз, розмарин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме пилето. Нарязваме го на 8 порции. Овалваме парчетата в брашното и ги изпържваме до златисто в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязания лук, лимоновия сок, обелените и едро нарязани домати, дафиновия лист, розмарина, захарта, черен пипер и сол на вкус. Наливаме виното и варим на слаб огън докато пилето се свари напълно. Изваждаме свареното месо и прецеждаме соса през сито. Сервираме по 2 парчета във всяка порция, полети с прецедения сос и поръсени с настърган кашкавал и ситно нарязан магданоз.

Пилешки гърди по гръцки
Прoдукти: 6 порции обезкостени пилешки гърди, 3с.л. олио, 5 глави лук, 4-5 домата, 500 мл пилешки бульон, 3 средно големи картофа, 2-3 скилидки чесън, лютив червен пипер, 1 с.л. брашно, сол..
Нaчин на приготвяне: Осоляваме пилешкото месо и го овалваме в брашното. Нагорещяваме 2с.л. олио в тиган и запържваме в него пилето и от двете страни, докато порозовее. Изваждаме го, прибавяме останалото олио и задушаваме нарязаният на ситно лук. Добавяме обелените и настъргани домати, бульона, морковите, счукания чесън и червеният пипер. Отново връщаме месото в тигана и когато заври, намаляваме температурата и оставяме да покъкри 25 мин.

Пиле с кимион и канела /Турция/
Прoдукти: 1 средно голямо пиле, 1 ч.ч. ориз, 100 г краве масло, 2 глави лук, 1 ч.л. кимион, 1 щипка канела, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 щипка лютив червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции. В сгорещеното масло изпържваме парчетата месо от всички страни до златисто. Изваждаме месото и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук, след което го заливаме с 4 ч.ч. гореща вода. Връщаме месото и го варим, докато поомекне. Тогава слагаме ориза, посоляваме и прибавяме лютивия червен пипер, черния пипер и кимиона. Захлупваме и оставяме ястието да ври на тих огън, докато изври водата. Изсипваме готовото ястие в плато и го поръсваме с канела и ситно нарязан магданоз.

Пиле с юфка (Сърбия)
Прoдукти: 1 малко пиле, 100 г краве масло, 2 глави лук, магданоз, червен пипер, сол; за юфката: 250 г брашно, 1 яйце, 1 к.ч. прясно мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме продуктите за юфката и го оставяме да почива 20-30 минути. После го разточваме на кора с 2 мм. Изсушаваме кората от двете страни и я начупваме на дребни парченца. Почистваме пилето и го задушаваме в подсолена вода почти до омекване. После го нарязваме на порции и слагаме парчетата месо в тенджера, като около тях разстиламе юфката. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в разтопеното масло. Към края сипваме червения пипер, разреждаме с бульон от задушаването на пилето и сипваме запръжката в ястието. Поръсваме с наситнен магданоз и печем 20 мин в умерено загрята фурна.

Пълнено пиле с ориз /Гърция/
Прoдукти: 1 по-голямо пиле, 1 ч.ч. ориз, 2 глави лук, 500 г сирене, 100 г краве масло, 150 мл зехтин, 1 връзка магданоз, риган, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме пилето и го варим 45 мин в подсолена вода, след което отцеждаме. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в смес от маслото и зехтина. Прибавяме оризът и наситнения магданоз и също ги позапържваме. Слагаме половината сирене, подправяме с риган, черен пипер и сол на вкус, наливаме 2 ч.ч. пилешки бульон и задушаваме 4-5 мин. Напълваме пилето с така приготвената смес, като най-отгоре покриваме с останалото сирене. Зашиваме птицата с бял конец и я изпичаме в умерено загрята фурна.

Гъска, пълнена с дроб и кестени (Сърбия)
Прoдукти: 1 млада гъска (около 3 кг), 400 г кестени, 2 кръгли хлебчета, 1 к.ч. прясно мляко, 200 г гъши дроб, 3 яйца, 3-4 с.л. свинска мас, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Натопяваме хлебчетата в млякото, след което ги отцеждаме и ги прекарваме през месомелачка заедно с гъшия дроб. Прибавяме ситно нарязаните кестени. Запържваме сместа в 1 с.л. сгорещена свинска мас. Отстраняваме от огъня, прибавяме разбитите яйца, подправяме с черен пипер и сол и хубаво разбъркваме. Пълним с тази смес почистената и измита гъска. Зашиваме отвора и намазваме птицата с мас. Посоляваме я и я слагаме в дълбок съд за печене. Наливаме 1 пръст топла вода, прибавяме 1 с.л. мас, захлупваме и печем 30 мин в умерено загрята фурна. Обръщаме гъската от другата страна и печем още 30 мин. След това отстраняваме капака и печем още 2 часа при температура 230°С. По време на печенето постоянно обливаме гъската със соса.

Задушена патица /Румъния/
Прoдукти: 1 патица, 2 с.л. гъша мас или зехтин, 2-3 глави лук, 2 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. брашно, 2 скилидки чесън, 7-8 зърна черен пипер, 150 мл бульон, дафинов лист, винен оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпържваме нарязаната на порции патица в сгорещената мазнина. Изваждаме месото и в същата мазнина запържваме нарязания на парченца лук. Прибавяме брашното и също го позапържваме. Заливаме с бульона и прибавяме размитото доматено пюре, счукания чесън и подправките. Посоляваме и връщаме порциите месо. Похлупваме и задушаваме, докато месото омекне. Четвърт час преди да отстраним от огъня подкиселяваме соса с винен оцет.

Акътма /Турция/
Прoдукти: 400 г сварено пилешко месо, 60 г краве масло, 1 ч.ч. брашно, 2 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: От млякото, яйцата, брашното и солта разбиваме гладка еднородна каша, като гъста боза. С черпак сипваме по малко от сместа върху нагорещен и намазан с мазнина сач /или тиган/ и разстиламе сместа по цялата повърхност. Запичаме леко кътмите от двете страни и ги нареждаме една върху друга, за да не засъхнат. След като ги изпечем, навиваме ги на руло и ги нарязваме на кръгчета, които нареждаме плътно едно до друго в намаслена тавичка. Отгоре разстиламе свареното и накъсано пилешко месо и заливаме с 1 ч.ч. бульон. Поръсваме с настъргания кашкавал и с черен пипер и печем в умерена фурна, докато ястието хване розова коричка.

Кюфтета тербелии /Турция/
Прoдукти: 600 г пилешко филе, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. брашно, 100 г маргарин, 1 яйце, суха чубрица, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме ориза във вряла вода и го отцеждаме. Смиламе пилешкото месо и го смесваме с ориза. Прибавяме яйцето, подправяме с чубрица и сол, омесваме и оформяме кюфтета. Варим кюфтетата 30 мин в подсолена вода. Отделно запържваме брашното в сгорещения маргарин и разреждаме със студеното мляко. Възвираме, пускаме кюфтетата в соса и готвим още десетина минути. Накрая подправяме със сол и черен пипер на вкус.

Пилешки флейки с чесън /Турция/
Прoдукти: 800 г пилешко месо от гърдите, 1 глава чесън, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. майонеза, 4 с.л. краве масло, суха чубрица, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на пържоли, които начукваме с дървено чукче. Посоляваме и поръсваме с лимонов сок и черен пипер. Оставяме да престоят 2 часа и след това ги изпичаме на гореща скара. Поливаме изпечените флейки с горещо краве масло. Отделно смесваме киселото мляко с майонезата и счукания с малко сол чесън. Заливаме всяка от флейките с така приготвения сос. Поднасяме ги поръсени със стрита чубрица.

Рибни филета с таханов сос /Турция/
Прoдукти: 800 г филе от риба, 1 ч.ч. олио, 4 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 4 с.л. брашно, черен пипер, магданоз, сол; зa соса: 4 глави лук, 1 к.ч. счукани ядки /орехи и фъстъци/, сок от два лимона, 4 с.л. краве масло, 4 с.л. таханова паста /или 1 ч.ч. майонеза/, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата, поръсваме с черен пипер и я овалваме в брашно. Изпържваме филетата в част от мазнината и ги нареждаме в плато. В друг съд с мазнина запържваме леко част от лука, нарязан на ситно. Прибавяме ориза и пържим, докато стане златист. Заливаме с 2 ч.ч. гореща вода, посоляваме и оставяме да къкри, докато се свари ориза. Отделно в сгорещеното масло запържваме останалия лук, нарязан на филийки, прибавяме ядките и запържваме още 2-3 мин. Добавяме размитата в 5 с.л. вода, таханова паста, лимонов сок, черен пипер. В плато разстиламе сварения ориз, върху него нареждаме опържените рибни филета, а най-отгоре слагаме соса с таханова паста и ядките.

Печена риба /Румъния/
Прoдукти: 800 г бяла риба, 120 г зелен фасул, 120 г моркови, 2 с.л. сварен грах, 1 глава лук, 1 с.л. стафиди, 2-3 домата, 2-3 скилидки чесън, 1 с.л. кимион, 150 мл бяло вино, 150 мл вода, магданоз, черен пипер, сол, олио.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции, посоляваме и нареждаме парчетата в намаслен огнеупорен съд. Изпържваме ситно нарязания лук в сгорещена мазнина, прибавяме нарязаните фасул и моркови. Запържваме и тях. Слагаме обелените и нарязани на четвъртинки домати, сварения грах, стафидите, ситно нарязаните чесън и магданоз, заливаме с виното и топлата вода. Възвираме соса и заливаме рибата. Печем ястието в умерена фурна под похлупак, а последните 10 мин отстраняваме похлупака и допичаме. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.

Печена риба със зеленчуци /Гърция/
Прoдукти: 4 малки риби, 250 г лук, 250 г домати, 2 скилидки чесън, 2 с.л. бяло вино, зехтин /олио/, маслини, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме рибите, но им оставяме главите и опашките. Поръсваме ги със сол отвътре и отвън и ги нареждаме в намаслен огнеупорен съд. Изпържваме ситно нарязания лук в сгорещена мазнина, прибавяме попарените обелени и нарязани на по-едри парчета домати и счукания чесън. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, наливаме виното, задушаваме 5 мин и изсипваме сместа върху рибите. Печем ястието 20-25 мин в умерена фурна, като 5 мин преди да го извадим от фурната, добавяме десетина маслини, на които предварително сме извадили костилките.

Шаран с картофи (Сърбия)
Прoдукти: 1 шаран, 500 г картофи, 3 големи глави лук, 1 ч.ч. бяло вино, 2 с.л. олио, 1 ч.л. смляна червена чушка, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме карнофите и ги нарязваме на колелца. Нарязваме лука на филийки и го размесваме с картофите. Почистваме шарана, натриваме го със сол и го слагаме в намаслена тавичка. Разстиламе наоколо картофите, заливаме с виното, посоляваме и поръсваме с червената чушка. Добавяме виното и печем във фурна, загрята до 200°С. Щом картофите и рибата омекнат, поръсваме с наситнен магданоз и поднасяме.

Миди с домати на фурна /Турция/
Прoдукти: 2 кг миди с черупките, 1 морков, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 6 домата, 1 глава чесън, 2 с.л. препечено брашно, 1 дафинов лист, копър, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим мидите, докато се разтворят черупките. Изваждаме ядките и ги измиваме. Загряваме олиото и задушаваме 15 мин ситно нарязания морков и едро нарязания лук. Прибавяме обелените и настъргани домати, заливаме с 1 ч.ч. вряща подолена вода, слагаме дафиновия лист и варим още 30 мин на умерено тих огън. После слагаме мидите и счукания с малко сол чесън. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Печем в умерена фурна. Малко преди да извадим от фурната сгъстяваме с препеченото брашно, размито с 3 с.л. студена вода. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязани магданоз и копър.

Калмари във винен сос /Гърция/
Прoдукти: 500 г калмари, 2 малки глави лук, 1 с.л. бяло вино, 1 к.ч. зехтин /или олио/, 6-8 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме калмарите, почистваме ги и ги посоляваме. Загряваме мазнината и в нея запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме калмарите, нарязани на ивички, и задушаваме на тих огън около 20 мин. След това наливаме виното, посоляваме, поръсваме с черен пипер и продължаваме да задушаваме до пълното омекване на калмарите.

Ориз по рибарски /Гърция/
Прoдукти: 600 г ориз, 400 г скариди, 200 г раци, 200 г миди, 2 глави лук, 1 зелена пиперка, 1 лимон, 2 с.л. узо, 1 к.ч. зехтин /или олио/, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и пиперката на ситно и ги запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме почистените и добре измити миди, скариди и раци, варим 5 мин на умерен огън и заливаме с узото. Доливаме 5-6 ч.ч. вода, слагаме ориза и лимоновия сок, възвираме и варим 15 мин на умерен огън. Поднасяме ястието топло.

Задушено шкембе /Румъния/
Прoдукти: 800 г телешко шкембе, 1 телешко краче, 1 жълтък, 1 морков, 1 глава лук, 1 тиквичка, 1 парче целина, 1 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. брашно, 20 г краве масло, 6 зрънца черен пипер, 1 дафинов лист, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме шкембето, заливаме го със студена вода, прибавяме телешкото краче и възваряваме. Обираме пяната, прибавяме подправките и нарязаните лук, тиквичка и целина. Посоляваме и варим до омекване. След това изваждаме шкембето и крачето от тенджерата. Нарязваме шкембето на квадратчета, а от крачето отделяме месото и го нарязваме на кубчета. Връщаме ги обратно в тенджерата. Почистваме моркова и го настъргваме на едро ренде. Изпържваме го в маслото, поръсваме с брашното, и също го позапържваме. Заливаме с малко бульон от шкембето и задушаваме 15 мин. Прибавяме жълтъка, разбит с лимонов сок, разбъркваме добре и прибавяме сместа към шкембето. Подгряваме ястието 10-15 мин на много тих огън така, че да не се стигне до завиране.

Черен дроб с чушки /Гърция/
Прoдукти: 500 г телешки черен дроб, 500 г зелени чушки, 500 г домати, 1 к.ч. зехтин, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги нарязваме на ситно, а чушките нарязваме на тънки ивички. Сипваме зеленчуците в сгорещения зехтин, поръсваме ситно нарязания магданоз и варим на умерен огън. Щом течността от доматите се поизпари, прибавяме дроба, нарязан на малки парченца, подправяме с черен пипер и сол на вкус и задушаваме още 1 час.

Гулии, пълнени с мозък (Сърбия)
Прoдукти: 800 г малки гулии, 400 г мозък, 80 г краве масло, 200 г заквасена сметана, 1 малка глава лук, 1 яйце, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Издълбаваме обелените гулии, пускаме ги в тенджера с кипяща вода и варим до полуомекване. Заливаме мозъка с гореща вода и го киснем няколко минути. После отстраняваме ципата и го нарязваме на парченца. Изпържваме ситно нарязания лук в част от маслото, прибавяме мозъка и също го позапържваме. Подправяме с черен пипер и сол, изчакваме сместа да поизстине и прибавяме яйцето и наситнения магданоз. Омесваме и напълваме отцедените гулии. Нареждаме ги в тавичка, като върху всяка гулия слагаме по малко масло. Наливаме сметаната, разредена с малко бульон от варенето, и печем в умерено загрята фурна.

Печени манти с пилешки дробчета /Турция/
Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. олио, 25 г мая, сол; зa плънката: 200 г пилешки дробчета, 1 ч.ч. ориз, 1 глава лук, 1 яйце, половин пакетче краве масло, 2 ч.ч. пилешки бульон, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко вода и я оставяме да престои 5 мин. От пресятото брашно, затопленото мляко, маята, олиото и солта омесваме средно твърдо тесто. Оставяме го да втасва, докато удвои обема си. Сваряваме дробчетата в подсолена вода, изваждаме и ги нарязваме. Запържваме ги в част от маслото и прибавяме ситно нарязания лук. Задушаваме около 5 мин и прибавяме ориза. Пържим сместа около 10 мин, заливаме я с горещия бульон и варим на тих огън, докато оризът се свари. Поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и посоляваме на вкус. Разточваме втасалото тесто на кора с дебелина 5 мм, от която изрязваме квадратчета със страна 6 см. Слагаме в средата на всяко квадратче по малко плънка и загъваме краищата така, че да покрият плънката, и ги прищипваме като бохчичка. Нареждаме ги в намаслена тавичка и печем в умерена фурна. Когато краищата се зачервят, поливаме с бульона и печем още 15 мин, докато се изпари бульона. Поднасяме мантите топли.

Папанаши (Румъния)
Прoдукти: 200 г извара, 1 ч. л. масло, 2 яйца, 120 г. брашно, 1 ч. л. захар, лимонова кора на върха на ножа, олио за пържене, сметана.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре изварата с маслото, прибавяме яйцата едно по едно, захарта, брашното и лимоновата кора. От полученото тесто оформяме питки и изпържваме в сгорещено олио. Поднасяме ги горещи, поляти със сметана.

Бюрек със спанак /Турция/
Прoдукти: 4 готови кори за баница, 1 кг спанак, 100 г сирене, 2 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме спанака. Попарваме го с кипяща вода, след което го отцеждаме и го нарязваме на ситно. Когато изстине го смесваме с натрошеното сирене, яйцата, прясното мляко, 1 с.л. олио и малко черен пипер. Посоляваме плънката и я разбъркваме много добре. След това поръсваме готовите кори с олио и разстиламе върху всяка от тях по четвъртинка от плънката. Навиваме корите на рула и ги подреждаме в намаслена тавичка. Поръсваме отгоре с мазнина и печем бюрека около 30 мин в предварително загрята умерена фурна.

Просеник с лапад (Сърбия)
Прoдукти: 1 к.ч. царевично брашно, 1 к.ч. пшенично брашно, 1 бакпулвер, 300 г лапад, 100 г мазно сирене, газирана вода, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме двата вида брашно с бакпулвера и прибавяме ситно нарязания лапад, натрошеното сирене, олиото и 1-2 щипки сол. Разбъркваме сместа и наливаме газирана вода, така че да получим гъста каша. Изсипваме в тавичка и печем 30 мин при температура 180°С.

Фатаери /пици/ с кренвирши и кашкавал /Турция/
Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 кубче мая, 1 к.ч. олио, 1 щипка захар, 1 щипка сол; зa плънката: 1 ч.ч. нарязани кренвирши, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 2 домата, 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 щипка настърган джинджифил, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко вода и оставяме да престои 5-6 мин. Прибавяме останалите продукти и омесваме твърдо тесто, което оставяме на топло да втасва. После го разделяме на 4 топки, които разточваме на кръгчета с диаметър 15-16 см. По краищата правим ръбче, така че да заприличат на тавичка. Объркваме нарязаните кренвирши с настъргания кашкавал, подправяме с магданоз, черен пипер и джинджифил и разпределяме сместа върху пиците. Отгоре поръсваме с разтопеното масло и настърганите домати. Печем 20 мин в умерено загрята фурна.

Свихи със спанак и сирене /Турция/
Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 кубче мая, 1 к.ч. олио, сол; зa плънката: 500 г спанак, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко вода и оставяме да престои 5-6 мин. От пресятото брашно, затопленото мляко, маята, олиото и малко сол омесваме средно твърдо тесто. Оставяме го на топло да втасва. Разточваме втасалото тесто и го разрязваме на квадратчета със страна 4-5 см. Нарязваме спанака на ситно, попарваме го в гореща вода и го отцеждаме. Сгорещяваме мазнината и леко запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме спанака и задушаваме 5-6 мин. Посоляваме и прибавяме натрошеното сирене, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Слагаме от плънката в средата на всяко квадратче. Сгъваме краищата им към средата и ги притискаме един в друг, така че да получим бохчичка. Нареждаме свихите в намаслена тавичка и печем, докато порозовеят.

Постни бисквити (Гърция)
Прoдукти: 1 ч.ч. зехтин, 1 кг брашно, 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. пресен портокалов сок, 1 ч.ч. сухо червено вино, 1 ч.л. бакпулвер, 1 с.л. мед, 1 ч.л. канела, 1/2 ч.ч. орехи, нарязани на едро, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: В тенджера смесваме виното, захарта и меда. Слагаме на слаб огън и разбъркваме, докато се разтвори напълно захарта. Добавяме портокаловия сок, зехтина и канелата. Разбъркваме добре и сваляме от огъня (сместа не трябва да завира). Пресяваме брашното с бакпулвера и постепенно добавяме към сместа като размесваме добре. Оформяме с ръце малки кръгчета, които нареждаме в намазана с олио и поръсена с брашно тавичка. Печем около 40 минути в предварително загрята до 110 градуса фурна. Поръсваме горещите бисквити с пудра захар.

Султанска грис халва /Турция/
Прoдукти: 250 г грис, 1 пакетче краве масло, 250 г смес от орехи и фъстъци, 100 г захар; зa сиропа: 500 г захар, 500 г прясно мляко, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: При непрекъснато бъркане пържим гриса в разтопеното масло до златисто оцветяване. Приготвяме сироп от млякото, захарта и ванилията и на тънка струйка го сипваме при гриса. Варим на тих огън 15 мин, изсипваме сместа в голяма купа и я оставяме да изстине. Разтопяваме захарта в сух съд и карамелизираме в нея ядките. Поръсваме халвата с карамелизираните ядки.

Кадаиф със сметана /Турция/
Прoдукти: 1,5 л прясно мляко, 200 г захар, 120-130 г кадаиф, 2 с.л. смлени бадемови ядки, 2 ч.ч. сметана, 1 с.л. краве масло, 6 зърна карамфил, 1 ч.л. смлян кардамон, 1 ч.л. розова вода.
Нaчин на приготвяне: Кипваме млякото и го оставяме да ври на слаб огън. В друг съд разтопяваме маслото и запържваме в него карамфила и половината от смления кардамон. Прибавяме натрошения кадаиф и пържим, докато стане светло кафяв. Заливаме с горещото мляко и варим около 5 мин на умерен огън, като бъркаме, за да не загори. Когато сместа започне леко да се сгъстява, отстраняваме от огъня. Изчакваме да поизстине и прибавяме разбитата сметана и розовата вода. Разбъркваме добре, изсипваме десерта в подходящ съд за сервиране и поръсваме с останалия кардамон. Можем да го поднесем както топъл, така и студен.

Апидеа /круши във вино//Гърция/
Прoдукти: 6 едри круши, 100 г захар, 1 пръчица канела, 6 пъпки карамфил.
Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите внимателно, като запазваме дръжката. Слагаме ги в малка тенджерка, поръсваме със захар и заливаме с виното. Варим на много тих огън. След 15 мин прибавяме карамфила и канелата. Варим още 20 мин. Разпределяме охладените круши в чиниите за сервиране и заливаме с прецедения сироп от варенето.

Сиропиран сладкиш “Коремче на ханъма” /Турция/
Прoдукти: 75 г краве масло, 350 г брашно, 6 яйца, 1 ч.л. захар, 1 л олио, 3 ч.ч. вода; зa сиропа: 1 кг захар, 500 мл вода, лимонена киселина, ванилия.
Нaчин на приготвяне: Наливаме водата в дълбок съд и когато заври, пускаме маслото и малко сол. Бавно сипваме брашното като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица, докато се образува топка и сместа започне да се отделя от стените на съда. Бъркаме тестото така около 15 мин, след което го изваждаме и го слагаме в тава. Прибавяме едно по едно яйцата, като бъркаме горещото тесто така, че да поеме яйцата. В отделна тенджера или фритюрник загряваме олиото. С намаслени ръце откъсваме малки топчета от тестото, в средата на които правим малка дупка. Пускаме ги в горещото олио и ги пържим, докато порозовеят от всички страни. Нареждаме готовите сладки в подходящ съд. Приготвяме гъст сироп от захарта и водата и слагаме в него по-малко лимонена киселина и ванилия. Заливаме сладките с приготвения захарен сироп, като спазваме правилото, че с горещ сироп се заливат студени сладки и обратно – горещи сладки се заливат със студен сироп.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да сготвим пържолите

Кюстендилски пържоли Прoдукти: 5 свински пържоли, 10 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, олио, сол и черен пипер. Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите с дървено чукче, поръсваме ги със сол и че...

Направете на лимона къщичка за зимата

Имам голям лимон, на 5-6 години, расте в стаята в дървено каче с размери 1х1 м, но поради огромните си размери трябва да бъде изнесено навън. Какви условия трябва да му осигуря за нормално презимуване...

Менструацията подсказва болести

За съжаление, далеч не винаги жените знаят какъв е менструалният цикъл, който може да се смята за нормален. Често разстройствата в менструалния цикъл възникват още, когато малкото момиче се превръща ...

Къде да засадим черешата

Едно от съществените предимства на черешите е, че те заедно с вишните, ягодите и малините са едни от най-ранозреещите плодове. У нас най-ранните сортове череши започват да зреят още през втората поло...

Начало