Още рецепти » Вгледайте се в... очите си

 Вгледайте се в... очите си

Често казват, че те са огледалото на душата. Може би, но всъщност сигурно е само едно - очите ни издават умората, стреса, злоупотребата с някои изкушения, липсата на достатъчно сън. По състоянието на лигавицата или на бялата им част се констатират и наличие на анемия, заболявания на черния дроб, недостиг на желязо, но това е работа на лекарското съсловие. На нас обаче нищо не ни пречи да се вгледаме в очите си, за да научим много за общото си здравословно състояние. Работата е там, че агресивните фактори от външната среда и проблемите с вътрешните органи оставят неизличими следи върху тази част от човешкото лице.

Симптом № 1: подпухнали очи

Причини
Подпухването може да се дължи на задържане на течности в тъканите, на излишък на лимфа в тях или на лоша циркулация на кръвта. Ако вашият случай е един от трите, то очите ви са подути само сутрин, на събуждане. Дължи се на факта, че през нощта, която прекарваме в хоризонтално положение, микроциркулацията се забавя, Неподвижните по време на сън клепачи също са засегнати от това явление, За щастие, след като станем от леглото, торбичките постепенно намаляват и изчезват.
Съществува и друга причина за неестетичния вид на очите - мастните натрупвания, Те обаче нямат нищо общо с излишните килограми и не изчезват дори след най-строгата диета. Представляват „възглавнички" от мазнина, разположени зад очната ябълка. Вследствие на присвиването на очите, на премигването и др. те се придвижват напред и надолу и образуват нещо подобно на херния, която кожата - много тънка, нежна и склонна към бързо отпускане, не е в състояние да задържи. Козметичният дефект се задълбочава с напредването на годините, но той е свързан тясно и с наследствеността - погледнете майка си, за да разберете какво ви очаква.

Профилактика
На всяка цена си създайте навика да не спите в свръхзатоплена стая, където въздухът е сух, и ако не сте зиморничави, по всяко време на годината си лягайте на леко открехнат прозорец. Колкото до менюто ви, ограничете солта от колбасите, консервите, пушените меса и риби, тъй като допринася за задържането на течности. Използвайте специални кремове със стягащ ефект за околоочния контур, два пъти седмично слагайте хидратираща маска.

Симптом № 2: сенки под очите

Причини
Почти черни, синкави или жълтеникави - това зависи от тена, те определено не ни разхубавяват. Сенките, които нямат нищо общо с възрастта, се дължат на лоша циркулация на лимфата и на кръвта във вените. Точно по тази причина се появяват най-често във вътрешните ъгли на очите, място, откъдето започва процесът. Когато неговият правилен ход е нарушен, кръвта се задържа в съединителната тъкан, съдовете се разширяват и стават видими под повърхността на кожата. Причините да се стигне дотук са две - на първо място умората, следствие на прекалено къси нощи, и на второ - натрупването на токсини в организма, дължащо се на лоша хигиена на живот.

Профилактика
Пийте много вода, за да улесните елиминирането на токсините, хранете се здравословно, ограничете до минимални количества алкохола и наблегнете на продукти, известни с това, че противодействат успешно на умората и зареждат с енергия. Консумирайте повече риба, пилешко, плодове и зеленчуци, богати на витамин С и на антиоксиданти. И, разбира се, когато сте преуморени, старайте се да си лягате по-рано от обичайното време. Както и при предишния случай, дерматолозите препоръчват прилагането на крем за очи, при това и сутрин, и вечер.

Симптом № 3: бръчки

Причини
Кожата около очите ни е не само изключително нежна, но и изложена на постоянно напрежение -на ден ние мигаме около 15 000 пъти! Нищо чудно, че именно там се появяват първите признаци на остаряването - бръчките, наречени „пачи крак". Те са по-дълбоки при пушачките, при жените, които прекаляват с излагането на слънце, и при късогледите, присвиващи очи, за да видят по-добре света около себе си.

Профилактика
Уви, почти нищо не може да се направи срещу неумолимия ход на времето, ето защо се налага да вземаме мерки още от 25-годишна възраст. Кремовете срещу бръчки около очите, прилагани отрано, ще подобрят качеството на епидермиса и ще активизират синтеза на колаген в него, За предпочитане е да се нанасят с леки масажни движения, и то вечер, тъй като през нощта процесът на регенериране на кожата е по-активен.

Симптом № 4: зачервени и възпалени очи

Причини
Начинът, по който окото се „самохидратира" посредством сълзите, е истинско чудо на природата, смятат офталмолозите. За съжаление ние всекидневно подлагаме на изпитание въпросния механизъм. Негови врагове са цигареният дим, климатичните инсталации, прахът, неоновото осветление, работата с компютър, продължителното четене. В резултат на всичко това се стига до зачервяване, възпаления, усещане за сухота. Очите губят блясъка си, погледът става по-малко изразителен.

Профилактика
Възстановете овлажняването. За целта е необходимо веднага, щом почувствате дискомфорт в очите си, да спрете работа и да притворите клепачи за десетина минути. Ще си помогнете и с няколко капки „Визин" или физиологичен серум.

Автор: д-р Цвятко Цветков, офталмолог

Представяме Ви:

Как да възстановим изтънелия зъбен емайл?

В последно време зъбите ми започнаха да реагират болезнено на сладко, кисело, горещо, студено. Казват, че това става при изтъняване на емайла. Доколко това личи на зъбите и как може да се възстанови? ...

Вълшебните корени на блатния аир

Блатният аир (Acorus Calamus L) е многогодишно тревисто растение, познато още от древността. За медицински цели се събират коренищата. Те са хоризонтални и се вадят през есента(септември-октомври) или...

Тялото ни предупреждава

Умора, болки в стомаха, мускулите, ставите или главата, световъртеж, безсъние, сърцебиене, хипертония, екзема... В повечето случаи тези здравословни проблеми са знак, че нещо не е наред с нашата вегет...

Дишайте, за да сте здрави

Незабележим, но жизненоважен рефлекс, правилното дишане е тайната на добрата форма, на физическото и психическото равновесие. Ценен капитал, от който зависи здравето ни, то може да се развие и поддърж...

Начало