Още рецепти » Внимавайте със състоянието на гърдите си

 Внимавайте със състоянието на гърдите си

Вечен обект на желание, женските гърди са рисувани от художници, извайвани от скулптори, възпявани от поети, които ги обявяват за най-красивото нещо на света. Всъщност всички гърди са хубави, стига да са здрави, не пропускат да ни напомнят мамолозите, които открай време повтарят, че трябва да бъдем по-внимателни с тях и редовно да следим за състоянието им. Естествено, за наше добро!
Главната причина, заради която жените не искат да се преглеждат при лекар специалист, е страхът - глупав и почти винаги неоснователен. Оказва се, че само в 3% от случаите усетената с пипане бучка е злокачествено образувание, в 8% -доброкачествено, в останалите случаи става дума за нормално и преходно явление или за мастопатия.

Bеднъж в месеца

Предменструалното увеличение на млечните жлези е естествено, програмирано от природата състояние, но евентуалната болка е признак на това, че ендокринните процеси в организма се отклоняват от нормалното, т. е. налице е хормонален дисбаланс. Как да приемаме болката? Преди всичко без страх - неоснователните опасения и притеснения натоварват излишно нервната система, а такъв нежен орган като млечната жлеза реагира веднага на стреса. Не бива обаче и да пренебрегваме неприятното усещане, а да се консултираме с гинеколог или мамолог - вероятно става дума за напълно лечима мастопатия.

Какво да видим?

Процесът на развитие на мастопатията е доста сложен - през отделните етапи от живота на жената дейността на млечните й жлези се влияе от десетки различни хормони. Въпреки това обаче рисковите фактори, водещи до заболяването, са добре известни.
Най-опасни от тях са постоянният стрес и силните емоционални преживявания, хроничните болести на половите органи, дължащи се на възпаления или на хормонални сривове, незадоволителният сексуален живот, проблемите с жлезите, генетичното наследство.
Важна роля за състоянието на млечните жлези играят и репродуктивните функции на жената. Така или иначе гърдите са създадени не толкова и не само за привличане на мъжкото внимание. Животът на нашите баби, чак до настъпването на климактериума, се е състоял от бременности, раждания, кърмене, затова и гърдите им били използвани по основното си предназначение. Специалистите смятат, че жени, родили и кърмили 3-4 деца, със сигурност не са заплашени от мастопатия, но подобен подвиг в наши дни граничи с фантастиката! Затова и представителките на нежния пол „плащат” за невинното на пръв поглед насилие над природата, каквото представлява контрацепцията. Разбира се, никой днес не кара жените да раждат до безкрайност, но пък и никой не ги съветва да хранят децата си изкуствено. Кърменето е полезно както за бебето - иначе то няма да е здраво, така и за майка му, понеже ще има по-малко проблеми с гърдите си, на които оказват отрицателно въздействие и абортите, маститите, късните раждания, пълното отсъствие на потомство.

Повече щастие и спокойствие

Уви, нито жените, нито лекарите са в състояние да повлияят на някои рискови фактори - не всяка ева се радва на безоблачен семеен живот, но както гласи древната мъдрост, ако не можем да променим обстоятелствата, длъжни сме да променим отношението си към тях. Точно затова мамолозите в един глас с психолозите напомнят на нежния пол, че на света съществуват множество приятни и доставящи радост неща. И понеже стресът със сигурност е отговорен за повечето мастопатии, ние трябва да го преодолеем, колкото и да ни е трудно. Лишени сте от великолепното лекарство, наречено секс? Заменете го с друго - правете си подаръци, занимавайте се с това, което ви харесва, почивайте си добре, спете достатъчно, по-спокойно се отнасяйте към неприятностите, та вие заплащате за тях със здравето си!

Храненето

Трябва ли да се ограничавате в нещо, когато имате мастопатия? Сама по себе си болестта не налага драконовски мерки по отношение на менюто и лекарите дават само препоръки от общ характер - да не се злоупотребява с мазнините и рафинираната захар, да се ядат повече пресни плодове и зеленчуци, богати на каротин (моркови, домати), витамин С (цитруси, киви), за готвене да се използват растителни масла. Когато болките преди мензис са особено силни, налага се да ограничите солта, заради която тъканите задържат течности, да се откажете от алкохола и силното кафе, вместо черен да пиете зелен чай. Напрежението и болезнените усещания в гърдите намаляват и благодарение на ябълките, магданоза, айрана, морските дарове, рибата.
При положение че мастопатията е съпътствана от затлъстяване, проблемът става по-сериозен, тъй като излишните килограми са един от рисковите фактори за развитие на рака на млечната жлеза.
Във всички случаи се налага да се вталите - работата е там, че мастните тъкани представляват нещо като фабрика за производство на женския полов хормон естроген, а неговият излишък създава реална опасност за раково заболяване. Именно с атаката на естрогените се обяснява и фактът, че жените с ранен пубертет (преди 12 години) и късен климакс (след 55 години) боледуват от рак на млечната жлеза 1,5 пъти по-често от връстничките си, при които мензисът се е забавил, а климактериумът е настъпил по-рано.

Пазете се!

Не бива да се отнасяте с пренебрежение към още един от рисковите фактори, водещи до доброкачествени и злокачествени образувания в гърдите - травмите. Невинният на пръв поглед удар с лакът може да се окаже доста опасен впоследствие, затова създайте си навика да се „защитавате" в препълнения градски транспорт и при занимания със спорт. Мамолозите съветват жените да си изработят един много полезен рефлекс - да кръстосват ръце пред гърдите си във всяка неочаквана ситуация.
Не особено полезни и даже вредни за бюста са и излагането на силно слънце без горната част на банския, горещите вани, от които кожата се отпуска, драстичните диети.

Внимание, опасност!

* Токсичните вещества, проникващи в организма с всяко всмукване на цигарения дим, нарушават работата на ендокринната система, затрудняват нормалното протичане на месечния цикъл и допринасят за развитието на мастопатия.
* Според специалистите най-рисковите периоди, през които може да се заболее от рак на гърдата, са между 45 - 50 и между 55 - 60 години. Това не означава, че през останалото време можете да сте спокойни. Напротив, след като навърши 30 години, всяка жена трябва да се изследва веднъж годишно и да се пази от стресови ситуации.

Прегледайте се сами

Правете това веднъж месечно, между 6-ия и 12-ия ден от началото на мензиса.
1. Застанете пред огледалото и отпуснете ръце. Разгледайте подробно гърдите си, обръщайки внимание на евентуална промяна в обема и формата им, в цвета на кожата, зърната, ореолите.
2. Вдигнете ръце и пак се огледайте. Убедете се, че няма никакви удебелявания и гънки по повърхността на кожата. Не бива да съществува и някаква новопоявила се асиметрия.
3. Стиснете зърното си с палеца и показалеца на противоположната ръка, за да установите дали от него излиза течност и какъв е цветът й.
4. Опипайте бавно гърдите си - дясната с пръстите на лявата ръка, лявата - с тези на дясната.
5. Легнете и отново опипайте гърдите си, като обърнете по-голямо внимание на долната им част.
6. Проверете за лимфни възли под мишниците. Дори да ги има, не се стряскайте, а веднага се консултирайте с домашния си лекар.

Само факти

Фиброзно-кистозната мастопатия е доброкачествено заболяване на млечните жлези, при което се променя структурата на съставящите ги тъкани. От нея страдат 80% от жените. През по-ранните стадии болезнените усещания съпровождат само предменструалния синдром, през по-късните - целия цикъл. Жените, страдащи от мастопатия, могат да развият кисти и фиброаденоми, също доброкачествени образувания, които обаче се нуждаят от постоянен лекарски контрол, защото някои от тях могат да се изродят в рак. Не се паникьосвайте - от 10 случая 9 са напълно доброкачествени.

Автор: д-р Галина Тодорова

Представяме Ви:

Зелените гори на Странджа

Странджа не е сред най-популярните туристически обекти в България, но тя притежава уникална природа, съчетала в себе си морето, планината и средиземноморското слънце. Достатъчно е да навлезете в гъст...

Какво представлява венецианската мазилка?

Историята разкрива, че корените на венецианската мазилка съвсем не са във Венеция, както би следвало от нейното наименование. Нейният състав и техника идват от древния Рим, където мраморът е бил един ...

Есенни гювечи

Гювеч със зеленчуци и картофи Прoдукти: 600 г картофи, 2-3 глави лук, 1 глава целина, 1 по-малка прясна зелка, 1-2 моркова, 1 ч.ч. арпаджик, 1 ч.ч. грах, 5-6 домата, 1 к.ч. олио, 1 дафинов лист,...

5 практични идеи за голямата баня

В центъра на всяка баня е изворът на живота – водата. Отмина времето на унифицирането на тези помещения в дома. Следващите няколко идеи могат да ви вдъхновят и следвайки ги, да постигнете красота и...

Начало