Още рецепти » Войната с пърхота

 Войната с пърхота

Всички ние сме изложени на опасността да установим, че имаме пърхот, и то още от пубертета. Основна причина за него е микроскопичната гъбичка pityrosporum ovale, част от кожната микрофлора. Под влиянието на различни фактори тази гъбичка започва да се размножава със свръхбързи темпове, нарушавайки равновесието във въпросната микрофлора и ускорявайки процеса на обновяване на епидермиса. Трябва да сме наясно, че това става на всеки три седмици, като мъртвите клетки падат и биват заместени от нови. Когато протича нормално, явлението остава съвършено незабелязано, но при наличието на „побеснели" гъбички елиминирането на мъртвите клетки се извършва за 15, 10 и даже 7 дни, вместо за 21. Оттук и натрупването на белезникави люспи по повърхността на скалпа.

Виновни ли са хормоните?

Пърхотът не е болест, но лошото е там, че появил се веднъж, той ни спохожда отново и отново, особено при наличието на определени условия:
• Понеже pityrosporum ovale се храни със себум, индивидите с мазна кожа на главата са изложени на най-голяма опасност.
Хормоналните смущения също са фактор, допринасящ за появата на пърхота през пубертета, преди мензис, преди настъпването на менопаузата - мъжките хормони активизират мастните жлези.
• Виновни са и стресът, който кара организма да произвежда повече мъжки хормони, наследствеността, неразумното хранене, някои болести, умората, замърсената околна среда, прекалено агресивните средства за коса.

Видовете пърхот

Множество люспи, наречени сквами, посипват дрехите ви като снежен прашец, отделяйки се лесно от скалпа? Със сигурност страдате от сух пърхот. Добрата новина е, че предприемете ли подходящо лечение, на бърза ръка ще го ликвидирате.
Вашите сквами са жълтеникави и сравнително плътни, състоящи се изцяло от себум? Те остават залепнали за главата, дразнят кожата и я задушават, предизвикват силен сърбеж, могат да засилят косопада. Няма съмнение, че сте жертва на мазния пърхот, който се третира доста трудно. Единственото утешение е, че не цапа издайнически дрехите.

Консултирайте се с дерматолог

Ако ви се случва за първи път, точната диагноза, поставена от специалист, и назначените от него медикаменти могат да решат бързо проблема ви. После, при положение че пърхотът се появи отново, вие спокойно можете да започнете самолечение по същия начин. С времето обаче то ще се окаже неефикасно, което означава, че кошмарната гъбичка се е адаптирала. Не ви остава нищо друго, освен още веднъж да идете на лекар.

Другите опасности

Установите ли, че вашето състояние се влошава, а пърхотът ви не се влияе от нищо, има вероятност да става въпрос за себореен дерматит и даже за псо-риазис. Първия ще познаете по покритите с плътни корички плаки. Разположени на различни места по главата, те са придружени от възпаление и силен сърбеж. Псориазисът пък приема формата на възпалени участъци от скалпа, скрити под белезникави сквами. Подобни на тях има и по лактите, коленете, ноздрите. И в двата случая ви очаква сериозно лечение.

Въпросите, които най-често си задавате:

Мога ли да използвам стилизиращи средства за коса, след като имам пърхот?

Да, разбира се. Но за да не дразнят допълнително скалпа ви, те трябва да са с хидратиращи свойства и да не включват в състава си спирт. Избягвайте да ги нанасяте директно върху кожата на главата и не прекалявайте с честото разресване.

Вярно ли е, че положението се влошава след боядисване?

Няма да имате неприятности, стига да не използвате продукти с високо съдържание на амоняк. Пазете се и от сушенето с прекалено горещ сешоар, агресивните шампоани. Трябва да знаете, че и климатичните условия са в състояние да ви изиграят лоша шега. Влагата и резките промени в температурата превръщат зимата в най-опасния за вас сезон, докато през лятото можете да сте спокойни.

Вредни ли са шапките?

Носете каквито си искате шапки през цялата година, само да не са много плътни, понеже ще попречат на изпаряването на попа и така ще дадат възможност на гъбичката, предизвикваща пърхота, да се размножава на воля.

Да не би личната ми хигиена да е виновна?

Успокойте се, наличието на пърхот не е синоним на лоши хигиенни навици.

Ще си помогна ли, ако мия косата си всеки ден?

Честотата на миене няма нищо общо със „снега" по раменете, много по-важно е как ще го правите. За да въздействате ефикасно върху симптомите, дерматолозите ви препоръчват да редувате шампоана си за пърхот с неутрален и да не търкате силно скалпа, докато нанасяте миещия продукт.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Дайте микроелементи на растенията

Зеленчуковите растения като живи организми се нуждаят за правилното си развитие от микроелементи. Липсата им макар и в минимални количества в почвата води до съществени изменения на растенията, а в ня...

Миниатюрната градина

Много хора мечтаят за собствена градина, за която да се грижат с любов. За съжаление повечето от жителите на градовете никога не могат да постигнат мечтата си. За тях, както и за всички, които имат ну...

Консервиране на карфиол

Пазарджишка туршия Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг моркови, 2 глави карфиол, 2 главички целина; зa маринатата: 500 мл олио, 500 г захар, 1 л оцет, 8 ч.ч. вода, 1 пакетче черен пипер на зърна, 5 дафин...

При подсичане – билки

Става въпрос за интертриго (Intertrigo). Това е възпалително изменение на кожата, което се локализира най-често в областта на съприкосновяващите се телесни повърхности. Среща се както при възрастни, т...

Начало