Още рецепти » Внимание: Холестерол!

 Внимание: Холестерол!

Обикновено започваме да се притесняваме за него, когато изследванията покажат, че нивото му в организма ни се е покачило над нормалното. С какви рискове е свързано това?

Предвидете опасността

Отдавна е доказано, че между излишъка на холестерол в кръвта и сърдечносъдовите заболявания има пряка връзка. Опасността не идва от самия холестерол. Той е жизненоважен за организма, защото участва в процеса на синтезиране на много хормони и в образуването на клетъчните мембрани. Промяната настъпва, когато нивото му се повиши. Каква е разликата между „добрия" и „лошия" холестерол, за които е чувал всеки? Всъщност става въпрос за една и съща молекула, която се свързва в кръвта с два различни типа протеини - LDL и HDL. LDL-протеините разнасят холестерола до клетките на органите, където той им служи като „гориво", а HDL връщат неизползвания („добрия") в черния дроб, който играе ролята на пречиствателна станция. Когато нивото на LDL-холестерола в кръвта е много високо, клетките не могат да го усвоят изцяло и той се отлага по стените на артериите, превръщайки се в „лош". Тук, при липсата на антиоксидантни вещества, той се окислява и образува „холестеролни" плаки, които намаляват диаметъра на кръвоносните съдове и ги стесняват. Това води до появата на атеросклероза, на риск от инфаркт, инсулт и други сърдечносъдови заболявания. „Лошият" холестерол не е единственият, който може да предизвика сърдечносъдови проблеми. Към него трябва да се добавят цигарите, диабетът, наднорменото тегло, високото кръвно налягане, менопаузата, както и принадлежността към мъжкия пол. Голяма роля играе и генетичната предопределеност. Като отчита тези фактори, всеки би могъл да определи риска, на който е подложен.

Спазвайте добра хигиена на живот

Когато се установи, че нивото на холестерола в даден организъм е повишено, обикновено лекарите препоръчват спазването на строга хранителна диета. На този етап все още не се налага приемането на лекарства. В диетата се включват продукти, богати на антиоксиданти като витамините Е и С, каротеноиди, флавоноиди и селен. Те пречат на свободните радикали да окислят холестерола, отложен по артериите - основателна причина да прибавите повече плодове и зеленчуци към менюто си. След тях в класацията на полезните вещества се подреждат фибрите и пектинът от ябълките и морковите, овесените ядки, бобовите растения. И накрая идват храните, съдържащи фитостероли, със сходна до холестерола структура - царевица, соя, орехи, сусам. Именно те предотвратяват абсорбирането му от червата. Всичко това трябва да е съчетано с редовна физическа активност. Диетата невинаги е достатъчна, за да се нормализира нивото на холестерола. Ако след шест месеца все още няма никакво подобрение, е абсолютно необходимо предписването на лекарства.

Къде ще намерите антиоксиданти

Витамин С: Плодове, спанак, чушки, магданоз, чесън.
Бетакаротин: Моркови, спанак, маруля, пъпеш, диня, манго, кайсии, сливи.
Витамин Е: Бадеми, лешници, житни кълнове. Ликопен: домати, диня, червен грейпфрут.
Флавоноиди: Лук, ябълки, боровинки, грозде, касис, череши, танин от червеното вино, зелен чай, чушки.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Как да си отгледаме банан?

Бананите не само съдържат витамин В6, витамин С и калий, но широко се използват за закуски, десерти, а даже и в ястия. Освен това бананът е екзотично за нашите климатични условия растение, с което вс...

Внимание! Лекарства

Спасение или отрова? Често си задаваме този въпрос, щом стане дума за тях. По простата причина, че някои прехвалени средства, които ни обещават незабавно изцеление, имат неблагоприятни ефекти от сорта...

Събудете кактусите

Настъпи ли месец март, вече сме настроени за пролетта. За любителите на кактуси това е едно ново начало за грижи и радости. Цъфтящите през лятото видове цяла зима са били в истинска почивка. В избен...

Неволи в планината

Планинският туризъм привлича много хора със своята романтика. Изкачването по стръмните пътеки, прекосяването на цъфтящите поляни, сглобяването на семейната палатка обаче крият опасност от наранявания ...

Начало