Обикновено започваме да се притесняваме за него, когато изследванията покажат, че нивото му в организма ни се е покачило над нормалното. С какви рискове е свързано това?
Предвидете опасността
Отдавна е доказано, че между излишъка на холестерол в кръвта и сърдечносъдовите заболявания има пряка връзка. Опасността не идва от самия холестерол. Той е жизненоважен за организма, защото участва в процеса на синтезиране на много хормони и в образуването на клетъчните мембрани. Промяната настъпва, когато нивото му се повиши. Каква е разликата между „добрия" и „лошия" холестерол, за които е чувал всеки? Всъщност става въпрос за една и съща молекула, която се свързва в кръвта с два различни типа протеини - LDL и HDL. LDL-протеините разнасят холестерола до клетките на органите, където той им служи като „гориво", а HDL връщат неизползвания („добрия") в черния дроб, който играе ролята на пречиствателна станция. Когато нивото на LDL-холестерола в кръвта е много високо, клетките не могат да го усвоят изцяло и той се отлага по стените на артериите, превръщайки се в „лош". Тук, при липсата на антиоксидантни вещества, той се окислява и образува „холестеролни" плаки, които намаляват диаметъра на кръвоносните съдове и ги стесняват. Това води до появата на атеросклероза, на риск от инфаркт, инсулт и други сърдечносъдови заболявания. „Лошият" холестерол не е единственият, който може да предизвика сърдечносъдови проблеми. Към него трябва да се добавят цигарите, диабетът, наднорменото тегло, високото кръвно налягане, менопаузата, както и принадлежността към мъжкия пол. Голяма роля играе и генетичната предопределеност. Като отчита тези фактори, всеки би могъл да определи риска, на който е подложен.
Спазвайте добра хигиена на живот
Когато се установи, че нивото на холестерола в даден организъм е повишено, обикновено лекарите препоръчват спазването на строга хранителна диета. На този етап все още не се налага приемането на лекарства. В диетата се включват продукти, богати на антиоксиданти като витамините Е и С, каротеноиди, флавоноиди и селен. Те пречат на свободните радикали да окислят холестерола, отложен по артериите - основателна причина да прибавите повече плодове и зеленчуци към менюто си. След тях в класацията на полезните вещества се подреждат фибрите и пектинът от ябълките и морковите, овесените ядки, бобовите растения. И накрая идват храните, съдържащи фитостероли, със сходна до холестерола структура - царевица, соя, орехи, сусам. Именно те предотвратяват абсорбирането му от червата. Всичко това трябва да е съчетано с редовна физическа активност. Диетата невинаги е достатъчна, за да се нормализира нивото на холестерола. Ако след шест месеца все още няма никакво подобрение, е абсолютно необходимо предписването на лекарства.
Къде ще намерите антиоксиданти
Витамин С: Плодове, спанак, чушки, магданоз, чесън.
Бетакаротин: Моркови, спанак, маруля, пъпеш, диня, манго, кайсии, сливи.
Витамин Е: Бадеми, лешници, житни кълнове. Ликопен: домати, диня, червен грейпфрут.
Флавоноиди: Лук, ябълки, боровинки, грозде, касис, череши, танин от червеното вино, зелен чай, чушки.
Алпинеумите водят началото си от недалечно минало. Те са се изграждали с учебна и научна цел за опознаване на високопланинската флора в ботаническите градини, а в последствие започват да се използват...
Джолан с кисело зеле Прoдукти: 1 свински джолан, 800 г кисело зеле, 1 глава лук, 200 г бекон, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 2 с.л. свинска мас, 2-3 зърна бахар, 2-3 зърна хвойна, черен пипер, сол. ...
Нейната създателка подарява на всички момиченца по света любима кукла, но съсипва живота на собствената си дъщеря. Рут Хендлър се ражда през 1917 г. в семейството на беден полски емигрант, ковач по пр...
Ползата от тяхното прилагане е голяма, усилията - минимални, резултатът - повече от блестящ. Сигурни сме, че нашите съвети за идеални и не толкова идеални домакини, желаещи да постигнат съвършенството...