Още рецепти » Постни ястия с грах

 Постни ястия с грах

Яхния от грах

Прoдукти: 1 буркан стерилизиран грах, 2 домата, 1 морков, 1 глава лук, 4 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и моркова на ситно и ги задушаваме в мазнината и малко вода. Щом поомекнат, прибавяме нарязаните домати и продължаваме да задушаваме, докато сместа остане на мазнина. Поръсваме червения пипер и брашното, сипваме граха и доливаме малко гореща вода. Посоляваме и варим на тих огън. Отстраняваме готовото ястие от огъня и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Боб с грах

Прoдукти: 300 г зрял боб, 300 г сух грах, 1 морков, 1 парче целина, 3 чушки, 2 домата, 2 глави лук, 1 глава чесън, 3-4 с.л. олио, джоджен, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме боба и граха и ги накисваме в студена вода за 1 нощ. Изливаме водата, наливаме нова и ги варим на тих огън. След като се сварят, ги изсипваме в тавичка. Отделно нарязваме 1 домат, моркова, целината, чушките, лука и чесъна. Задушаваме ги в мазнината и малко вода. Щом поомекнат, посоляваме и ги изсипваме при боба и граха. Разбъркваме и поръсваме със ситно нарязаните джоджен и копър. Отгоре нареждаме кръгчета от втория домат и запичаме в слаба фурна.

Бъркани яйца с грах

Прoдукти: 4 яйца, 150-200 г грах от консерва, 2-3 с.л. олио, 1 к.л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме граха и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме разбитите с малко сол яйца и при непрекъснато бъркане продължаваме да пържим, докато яйцата стегнат. Поръсваме готовото ястие със ситно нарязан магданоз.

Вегeтариански бифтек с яйце

Прoдукти: 600 г картофи, 250 г грах, 2 моркова, 1 парче целина, 100 г ориз, 1 пакетче краве масло, 7 яйца, 50 г брашно, 75 г галета, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и ги настъргваме на ситно ренде. Нарязваме на ситно морковите и целината и ги сваряваме в малко вода. Поотделно в подсолена вода сваряваме граха и ориза. Смесваме всички тези продукти, прибавяме 2 яйца, ситно нарязания магданоз, сол и черен пипер на вкус. Омесваме добре и разделяме сместа на 5 части, които овалваме в брашното и галетата и изпържваме в сгорещената мазнина. Изпържваме останалите яйца на очи и поднасяме всеки бифтек с по едно изпържено яйце отгоре.

Грах с бяло вино

Прoдукти: 600 г изчистен грах, 60 г краве масло, 10-12 малки главички лук /арпаджик/, 1 ч.ч. бяло вино, 1 ч.ч. прясно мляко, половин кофичка сметана, копър, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме граха в маслото. Прибавяме изчистените цели лукчета и виното. Задушаваме на тих огън, докато се изпари виното. Заливаме с подсоленото мляко и продължаваме да задушаваме. Когато грахът омекне напълно, прибавяме сметаната, ситно нарязаните копър и магданоз и оставяме да ври на тих огън още 10 мин. Гарнитурата е подходяща за варено или печено месо.

Грах с домати

Прoдукти: 300 г грах, 2 глави лук, 2 домата, 2 скилидки чесън, 1 бучка краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме граха в студена вода и го оставяме да престои 1 нощ. Варим го в същата вода, докато поомекне. Прибавяме обелените и нарязани на четвъртинки домати, нарязания на парченца лук, счукания чесън, черен пипер и наситнен магданоз. Слагаме маслото и задушаваме, докато ястието остане на мазнина. Накрая посоляваме и поднасяме.

Грах с картофи

Прoдукти: 500 г картофи, 1 буркан грах, 2 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. доматено пюре, черен пипер, кимион, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в олиото. Прибавяме доматеното пюре, размито в 1 ч.ч. вода. Когато водата заври, прибавяме нарязаните на по-едри парчета картофи, кимион и черен пипер на зърна, посоляваме, ако е необходимо, доливаме още вода, за да се покрият картофите и варим на умерен огън. Десетина минути преди да отстраним ястието от огъня, прибавяме граха от консервата. Поднасяме ястието поръсено със ситно нарязан магданоз.

Грах с картофи и моркови

Прoдукти: 700г грах, 1/2кг пресни картофи, 5 моркова, 1/2ч.ч. олио, 1/2 връзка магданоз, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Сваряваме граха, картофите и морковите, като грахът сваряваме в неподсолена вода, а морковите и картофите в подсолена вода. Сгорещяваме олиото и задушаваме ситно нарязаният магданоз. Последователно прибавяме картофите - нарязани на едро, свареният грах, морковите - нарязани на кубчета и подправяме с черен пипер и сол. Заливаме сместа с малко топла вода и задушаваме на тих огън 10-15мин..

Грах с марули

Прoдукти: 500 г грах, 3-4 големи марули, 1 глава лук, 2 с.л. олио, 1 с.л. брашно, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Почистваме граха и го сваряваме в подсолена вода. Почистваме марулите, нарязваме ги на парчета и също ги варим 10-15 мин в подсолена вода. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме брашното, черен пипер и сол на вкус. Сипваме малко топла вода, колкото да получим рядка каша. Прибавяме граха и марулята и варим още 10 мин.

Грах с яйца на фурна

Прoдукти: 8 яйца, 100 г краве масло, 1 консерва стерилизиран грах, 200 г настърган кашкавал, 4 с.л. кисело мляко, суха чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в малка тавичка и изсипваме вътре стерилизирания грах. Разбиваме яйцата с киселото мляко, 3-4 с.л. студена вода и малко сол, след което ги изсипваме при граха. Поръсваме ястието със стритата чубрица и настъргания кашкавал и печем петнадесетина минути в умерена фурна.

Гювеч от консервирани зеленчуци

Прoдукти: 1/2 буркан гювеч, 1/2 буркан зерен фасул, 1/2 буркан зелен грах, 1/2 буркан мариновани чушки, 5-6 гъби от консерва, 1 стрък праз, 2 глави лук, 5-6 моркова, половин глава керевиз, 1 кг картофи, 1 к.ч. олио, половин пакетче краве масло, 2 с.л. доматено пюре, 1 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 4-5 филии сух бял хляб без корите, червен пипер, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме от сока консервираните гъби и зеленчуци. Нарязваме на ситно морковите, керевиза, праза и лука, посоляваме и задушаваме до омекване с част от олиото, към което сме прибавили част от консервния сос. Смесваме задушените и консервираните зеленчуци, поръсваме с настърганото сирене и сипваме доматеното пюре. На дъното на тава нареждаме хлебните филии, намазани с масло или потопени в олио. Върху тях разстиламе на равномерен пласт зеленчуковата смес. Поръсваме със сол, черен и червен пипер. Покриваме с настърганите и посолени картофи, заливаме с млякото и останалата мазнина и печем 30 мин в силна фурна. Ако е необходимо, по време на печенето добавяме от консервния сос. Поръсваме изпечения гювеч със ситно нарязан магданоз.

Задушен грах

Прoдукти: 1 кг пресен грах, 1 пакетче краве масло, 2-3 с.л. галета, 50 г кашкавал, сол. Нaчин на приготвяне: Почистваме граха и го варим в подсолена вода. Прецеждаме и го задушаваме в по-голямата част от маслото. В останалото масло запържваме галетата, прибавяме я към граха, заливаме с топла вода, колкото да се покрие и варим още няколко минути на слаб огън. Изсипваме готовия грах в подходящи чинии и обилно поръсваме с настърган кашкавал. Поднасяме с кисело мляко и смлян черен пипер.

Зелен грах с ориз

Прoдукти: 1 кутия консервиран зелен грах, 50 г кравемасло, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, 3-4 гъби, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: В отворена тенджера под налягане разтопяваме маслото и запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме предварително почистения и измит ориз. Запържваме и него, като оставяме зърната да се напоят с мазнина /да станат полупрозрачни/. Прибавяме 1 ч.ч. вода, сол, черен пипер, нарязаните на дребно гъби и граха. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим още мин.

Зеленчуков бифтек

Прoдукти: 500 г картофи, 1 к.ч. ориз, 2 с.л. краве масло, 2 моркова, половин глава целина, 500 г грах от консерва, магданоз, 6 яйца, счукан сухар, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме. Сваряваме ориза в 300 мл подсолена вода и го поливаме с маслото, което предварително сме запържили. Нарязваме морковите и целината, сваряваме ги в малко подсолена вода и отцеждаме. Прибавяме ги към пасираните картофи заедно с ориза и граха. Прибавяме също така ситно нарязан магданоз, 2 яйца, сол и черен пипер на вкус. Омесваме добре. С мокри ръце оформяме 4 бифтека, които овалваме в счукан сухар и ги изпържваме до златист цвят от двете страни в силно сгорещена мазнина. Отделно изпържваме останалите яйца на очи и върху всеки бифтек слагаме по 1 яйце.

Зеленчуков пирог

Прoдукти: 400 г брашно, 1 ч.л. сол, 150 г краве масло, 2 с.л. олио, 1 с.л. оцет, 5 с.л. вода, 2-3 моркова, 500 г спанак, 1 ч.ч. отцеден грах от консерва; зa крема: 1 кофичка сметана, 4 яйца, 3 с.л. настърган кашкавал, 1 щипка настъргано индийско орехче, 1 жълтък, канела, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Омесваме тесто от брашното, солта, маслото, 1 с.л. оцет и вода. Покриваме с влажна кърпа и оставяме на хладно за половин час. Почистваме и измиваме спанака, след което го нарязваме на ситно. Почистваме морковите и ги нарязваме на половинки кръгчета. Прибавяме ги към спанака, заливаме с подсолена вода и варим 20 мин, като накрая прибавяме граха. Отделно разбиваме яйцата за крема и смесваме със сметаната и настъргания кашкавал. Подправяме с индийско орехче, черен пипер и канела. В намаслена тавичка разстиламе 3/4 от тестото, като правим ръбче около 1 см по стените на тавата. Отгоре покриваме със зеленчуковата смес, а върху нея мажем крема. Разточваме кръгла кора от останалото тесто и с нея покриваме плънката. Прищипваме краищата на кората към долния пласт тесто, надупчваме повърхността с вилица, намазваме с жълтъка и печем пирога около 50 мин в предварително загрята умерена фурна.

Зеленчукова баница

Прoдукти: 1пакет готови кори, 250 г грах от консерва, 3 моркова, 100 г сварен зрял фасул, 300 г кашкавал, 1 яйце, 3 с.л. маргарин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме морковите, нарязваме ги на кръгчета и заедно със сварения фасул и отцедения грах ги задушаваме в разтопеното масло. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Нарязваме кашкавала на тънки ивички. В намаслена тавичка разстиламе първата кора. Отгоре разпределяме част от кашкавала и зеленчуковата смес. Слагаме втората кора и отгоре отново разстиламе кашкавал и зеленчуци. Продължаваме така, докато свършат продуктите. Най-отгоре покриваме с последната кора, намазваме с разбитото яйце и печем в умерено загрята фурна.

Зеленчукова яхния

Прoдукти: 3-4 моркова, половин алабаш, 1 ч.ч. грах, 1 малка глава карфиол, 3 с.л. олио, 2 ч.л. брашно, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребни кубчета алабаша и морковите, а карфиола накъсваме на розички. Задушаваме зеленчуците в 2 с.л. предварително загрята мазнина, посоляваме и доливаме 1-2 с.л. вода. Когато всичко омекне, правим запръжка с 1 с.л. олио и брашното и заливаме ястието. Преди да свалим от огъня, поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Зеленчуково рагу с грах

Прoдукти: 250 г моркови, 250 г карфиол, 250 г зелен грах, 250 г пресни гъби, половин пакетче краве масло, 2 с.л. брашно, 1 щипка захар, ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите на кръгчета и заедно с накъсания на розички карфиол и граха ги задушаваме в 20 г масло, захарта и малко леко подсолена вода. Отделно слагаме гъбите на огъня в съд със студена вода и малко преди да заврят ги сваляме. Отцеждаме ги, наливаме чиста вода и ги кипваме на огъня. Прибавяме останалите зеленчуци. Правим светла запръжка от брашното и останалото масло и я разреждаме с малко от зеленчуковия бульон. Сипваме запръжката в ястието, опитваме на сол и доваряваме на умерен огън. Накрая поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Зеленчуково рагу с ряпа и грах

Прoдукти: 400 г картофи, 300 г карфиол, 300 г моркови, 250 г стерилизиран грах, 300 г тиква, 500 мл доматен сок, 2-3 скилидки чесън, 3-4 глави лук, 1 бяла ряпа, 1 пакетче краве масло, 1 дафинов лист, карамфил, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на кубчета и ги запържваме в част от маслото. Отделно задушаваме ситно нарязаните моркови, лук, ряпа и магданоз. Прехвърляме зеленчуците в тенджера, наливаме доматения сок, посоляваме и задушаваме 15 мин. Прибавяме нарязаната тиква, накъсания на розички карфиол, дафиновия лист и черен пипер на зърна. Задушаваме 20 мин, след което сипваме граха и скълцания чесън. Накрая поръсваме ястието с останалото разтопено масло и ситно нарязан магданоз.

Зеленчуци на фурна

Прoдукти: 3 моркова, половин глава целина, половин буркан консервиран грах, 1 к.ч. ориз, 3-4 домата, половин глава карфиол, 1 глава лук, 1 непълна к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите и целината на кубчета и ги задушаваме в 2-3 с.л. олио и малко сол заедно с част от лука и част от кочана на карфиола, които сме нарязали на ситно. Изсипваме сместа в тавичка, прибавяме розичките карфиол, останалото олио и 1 ч.ч. топла вода. Печем 30 мин в силна фурна, след което прибавяме ориза, граха и обелените и настъргани домати. Заливаме ястието с 2 ч.ч. гореща вода и печем отново във фурната, докато набъбне оризът. Поръсваме със ситно нарязан магданоз и поднасяме

Зеленчуци със сос бешамел

Прoдукти: 150 г грах, 150 г зелен фасул, 3-4 моркова, половин малка глава карфиол, 1 с.л. разтопено краве масло, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме фасула на парченца, а морковите – на малки кубчета. Накъсваме карфиола на дребни розички. Заливаме всички зеленчуци с вряща подсолена вода, задушаваме, докато омекнат, и отцеждаме. Отделно приготвяме светла запръжка от брашното и маслото. Разреждаме с млякото, посоляваме и варим, докато получим гъст бешамел. Сипваме отцедените зеленчуци в тенджера, заливаме ги със соса и подгряваме.

Зимна вегетарианска сарма

Прoдукти: 2-3 моркова, 1 парче целина, 500 г картофи, 1 ч.ч. грах от консерва, 3 яйца, 1 к.ч. олио, 8 листа от кисело зеле, 1 к.ч. зелев сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, морковите и целината в подсолена вода и ги нарязваме на кубчета. Прибавяме отцедения грах от консервата, яйцата, половината от мазнината, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме сместа и я разделяме на 8 части, всяка от които загъваме в лист от кисела зелка. Нареждаме сармите в подходящ съд, заливаме ги със зелевия сок, останалата мазнина и 1 ч.ч. топла вода. Захлупваме и задушаваме на тих огън, докато омекнат зелевите листа и ястието остане на мазнина.

Зимно зеленчуково рагу

Прoдукти: 1 консерва зелен грах, 2 моркова, 1 глава целина, 3 глави лук, 5 картофа, 2 с.л. брашно, 2 с.л. доматено пюре, 300 г пюре от тиквички, 4 с.л. олио, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, а картофите, морковите и целината нарязваме на кубчета. Загряваме олиото в отворена тенджера под налягане и последователно запържваме в него лука, целината, морковите и картофите. Прибавяме отцедения грах, пюрето от тиквички и доматеното пюре, размито в 1/2к.ч. вода. Разбъркваме, поръсваме с препеченото брашно и малко черен пипер. Посоляваме, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 15 мин. При поднасяне поръсваме с наситнени магданоз и копър.

Каракачански гювеч

Прoдукти: 7-8 пиперки, 2 връзки зелен лук, 2-3 домата, 250 г грах от консерва, 150 г сирене, 2 яйца, 1 к.ч. олио, половин пакетче краве масло, 4 с.л. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и малко вода. Щом поомекне последователно прибавяме нарязаните на ивици пиперки, граха, ситно нарязаните домати, червения пипер и брашното. Прехвърляме сместа в пръстен гювеч гювеч и прибавяме настърганото сирене. Поръсваме със ситно нарязан магданоз, посоляваме, разбъркваме и печем в силна фурна. Накрая заливаме с разбитите в киселото мляко яйца, слагаме тук там парченца от маслото и отново запичаме във фурната.

Кюфтета от грах

Прoдукти: 500 г сварени и пресовани картофи, 500 г сварен грах, 3 яйца, 2 филии хляб, 3-4 с.л. брашно, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Смесваме намачканите картофи с граха, накиснатия и отцеден хляб и 2 яйца. Подправяме на вкус със сол и черен пипер и омесваме. Ако сместа се получи много рядка, сгъстяваме с малко брашно. Оформяме кюфтенца, които овалваме в брашното, потапяме в разбитото яйце и изпържваме в сгорещената мазнина.

Кюфтета от грах и печени чушки

Прoдукти: 1 кутия консервиран грах, 1 кг чушки, 2 глави лук, 3 яйца, 2-3 с.л. галета, 3-4 с.л. брашно, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме пипера, почистваме го и го прекарваме през месомелачка заедно с отцедения грах. Прибавяме настъргания лук, яйцата и галетата. Посоляваме на вкус и омесваме. Оформяме от сместа кюфтенца, които овалваме в брашното и изпържваме в сгорещената мазнина.

Зеленчукови кюфтета

Прoдукти: 3 картофа, 2 моркова, половин малка зелка, 1 консерва зелен грах, 2 глави лук, 1/2 к.ч. олио, 4 с.л. брашно, 3 яйца, галета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и зелето на ситно, настъргваме морковите на едро ренде, а картофите нарязваме на кубчета. Загряваме мазнината в отворена тенджера под налягане и леко запържваме лука в нея. Прибавяме морковите. Когато се позапържат и те, слагаме картофите и разбъркваме. Добавяме зелето, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 15 мин. Пасираме задушените зеленчуци /без зелето/ заедно със зеления грах, прибавяме разбитите яйца и смесваме със зелето. Оформяме от малки топчета, които овалваме в галета и пържим в сгорещена мазнина.

Огретен от грах

Прoдукти: 1,5 кг грах, 1 пакетче краве масло, 3 с.л. брашно, 2 яйца, 250 мл прясно мляко, 100 г кашкавал, 3-4 домата, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме граха, измиваме го и го варим в подсолена вода, докато омекне. След това го изсипваме в тавичка заедно с обелените и ситно нарязани домати. Разбиваме яйцата с половината от млякото и заливаме граха. Запичаме в умерена фурна до леко зачервяване на заливката. След това заливаме с гъст бешамел, който сме приготвили от останалото мляко, брашното и малко сол. Поръсваме с настъргания кашкавал и отново запичаме до зачервяване.

Пълнени алабаши с грах и моркови

Прoдукти: 8 малки алабаша, 3-4 моркова, 1/2 ч. л. захар, 200 г замразен или консервиран грах, 50 г кашкавал, 1 връзка зелен лук, дивисил, 250 мл прясно мляко, 4 яйца, черен пипер, настъргано индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме алабашите и им отрязваме капачета. Варим ги 15 мин в подсолена вода и ги издълбаваме. Нарязваме морковите на малки кубчета и ги задушаваме със ситно нарязаните капачета от алабашите 5 мин в 3-4 лъжици солена вода и захар. След като изстинат, ги разбъркваме с граха, яйцата, нарязания на кубчета кашкавал и нарязаните на ситно лук и девисил. Подправяме със сол, черен пипер и индийско орехче. Пълним алабашите със сместа. Правим на пюре издълбаната вътрешност, разбиваме я с прясното мляко и я изливаме в тавичка. Нареждаме отгоре алабашите. Похлупваме и печем 30-40 мин на 220°С . В последните минути махаме похлупака.

Пълнени картофи с грах

Прoдукти: 6-7 големи картофа, грах от консерва, маргарин, магданоз, сол, пържени картофи.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, отрязваме от едната им страна капачета и издълбаваме вътрешността. Запържваме граха в маргарина и напълваме картофите. Затваряме ги с капачетата и нареждаме в йенска тенджера. Заливаме ги с няколко лъжици разтопен маргарин и 1 к.ч. вода. Покриваме тенджерата с капак или фолио. Печем в умерена фурна, като внимаваме да не се разварят картофите. В средата на голяма чиния поставяме пържени картофи, а наоколо подреждаме пълнените. Украсяваме със стръкчета магданоз.

Пюре от грах

Прoдукти: 800 г пресен грах, 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Възвираме 1-1,5 л подсолена вода и изсипваме в нея изчистения пресен зелен грах. Варим, докато грахът омекне, след което изстудяваме и отцеждаме водата. Прекарваме през преса или сито. Заливаме пюрето със затопленото мляко и разбъркваме. Добавяме разтопеното масло и разбиваме много добре. Сервираме пюрето топло като гарнитура към печени и пържени меса и риба.

Ризи-бизи

Прoдукти: 400-500 г зелен грах /без шушулките/, 1 ч.ч. ориз, половин пакетче краве масло, 1-2 глави лук, 1 връзка магданоз, 2-3 с.л. настърган кашкавал, 2-3 ч.ч. зеленчуков бульон /или гореща вода/, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и магданоза на ситно и ги задушаваме в разтопеното масло. Прибавяме граха, наливаме малко бульон и задушаваме. Когато граха поомекне, сипваме ориза, наливаме бульона, посоляваме на вкус и задушаваме още 15-20 мин на съвсем слаб огън – докато оризът поеме течността. Накрая поръсваме с черен пипер, ситно нарязан магданоз и настърган кашкавал.
Ако готвим с консервиран грах, първо запържваме ориза заедно със ситно нарязания лук. Щом оризът стане прозрачен, сипваме граха заедно с течността от консервата, посоляваме и задушаваме на тих огън. Малко преди да отстраним от огъня наливаме 1 к.ч бульон или гореща вода.

Спагети с гъби и грах

Прoдукти: 400 г спагети, 200 г гъби, 150 г грах, 30 г краве масло, 1 с.л. зехтин, 1 глава лук, 100 г бекон, 4 с.л. настърган пармезан, вода, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпържваме в маслото и зехтина ситно нарязания лук, нарязания на тънки парченца бекон и граха. Наливаме 1 к.ч. топла вода и задушаваме 10 мин под похлупак. Прибавяме ситно нарязаните гъби, 1 ч.л. лимонов сок и сол на вкус. Задушаваме още 5 мин. Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги разпределяме в чиниите за сервиране. Заливаме с гъбената смес и поръсваме с настърган кашкавал.

Суфле със зелен грах

Прoдукти: 600 г замразен грах, 50 г шунка, 50 г краве масло, 1 с.л. брашно, 3 яйца, 1 с.л. настърган кашкавал, 1 стрък праз, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 2 с.л. олио, 1 ч.ч. месен бульон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шунката на дребно и я запържваме в олиото заедно със ситно нарязаните праз и магданоз. Добавяме граха, наливаме съвсем малко вода, посоляваме, поръсваме с черен пипер и задушаваме. След това вземаме около 1/4 от сместа и я пасираме /или я разбиваме с миксер/. Отделно приготвяме бешамел от брашното, маслото и месния бульон и го смесваме с граха и граховото пюре /пасирания грах/ и с настъргания кашкавал. Когато сместа се охлади, прибавяме жълтъците, които сме разбили предварително, и разбитите на сняг белтъци. Изсипваме в намаслен съд и печем на водна баня.

Фрикасе от грах

Прoдукти: 1 буркан консервиран зелен грах, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, индийско орехче, черен пипер, магданоз, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето, прибавяме млякото и разтопеното масло и при непрекъснато бъркане сипваме брашното за да получим гладък сос. Изсипваме граха в съда за готвене, заливаме със соса, поръсваме с черен пипер и настъргано индийско орехче, прибавяме лимонов сок и слагаме на огъня. Кипваме ястието при непрекъснато бъркане, посоляваме и отстраняваме от огъня. Поръсваме със ситно нарязан магданоз и поднасяме с изпържени в масло филийки от бял хляб.

Юфка с грах

Прoдукти: 500 г юфка, 400 г грах, 40 г краве масло, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката в леко подсолена вода и я отцеждаме. Разтопяваме маслото и запържваме граха. Наливаме малко гореща вода и задушаваме. Щом грахът омекне, прибавяме юфката, подправяме с черен пипер и сол на вкус и разбъркваме. Накрая поръсваме с настъргания кашкавал.

Яйчени формички

Прoдукти: 60 г кашкавал, бялата част на 1 стрък праз, 1 к.ч. отцеден грах от консерва, щипка индийско орехче, 1-2 скилидки чесън, сол, 1 с.л. краве масло, 150 г сметана, 4 яйца.
Нaчин на приготвяне: Пасираме на пюре граха, а праза скълцваме на ситно. Смесваме ги и прибавяме счукания с малко сол чесън и индийското орехче. Добавяме сметаната. Загряваме фурната на 220°С. Намазняваме 4 формички, наръсваме ги с част от настъргания кашкавал и ги държим във фурната 3-4 мин. Разливаме по формите сметановата смес и печем още 4-5 мин. Разбиваме яйцата с вилица, леко посоляваме и доливаме с тях формичките. Наръсваме с останалия кашкавал. Превключваме фурната само на горен реотан и печем още 15 мин, докато кашкавалът поруменее, а яйцата се втвърдят. По желание можем да добавим малко бекон или шунка, нарязани на тънки ивички.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Куба - дъх на пури и ром

През ХV век испанските конквистадори стъпват на този неголям участък земя. Само за няколко десетилетия нашествениците отсекли хиляди дръвчета и практически унищожили местното население. Главен виновни...

Природен парк Русенски Лом

Природен парк Русенски Лом е разположен по долината на река Русенски Лом в северната част на България и е една от десетте територии обявена за защитена през 1970 г. с обща площ от 3408 ха. Сред множес...

Как да сготвим черен дроб?

Брюкселски медальон Прoдукти: 4 резена целина, 2 с.л. краве масло, 4 парчета черен дроб, 1 яйце, брашно, галета, лимонов сок, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Почистваме целината и я изпъ...

Какво представлява аритмията?

Всяко нарушение на сърдечния ритъм се нарича аритмия. Има различни видове аритмии, но не винаги са свързани с увредено сърце. При една голяма група аритмии причината не е в сърцето – това са извънсърд...

Начало