Още рецепти » Коя бенка се изражда в рак?

 Коя бенка се изражда в рак?

Според поверието бенките носят късмет, но според медицината те могат да означават сериозно заболяване. За опасните бенки разговаряме с д-р Мариета Петрова.

- Д-р Петрова,всяка бенка ли може да се изроди в рак?

- Почти всеки има бенка и това не е страшно. Трябва обаче да се следи развитието й и да се потърси кожния лекар, когато човек забележи нещо обезпокоително. Това е наложително, защото действително от някоя бенка може да се развие най-злокачествения рак в човешкия организъм - меланомът Малигнум, който причинява развитието на метастази в почти всички органи с много бързи темпове.

- Има ли потенциално застрашени от болестта?

- Човек трябва много да внимава, когато негов близък роднина е имал проблеми със злокачествени бенки. Друг рисков фактор е прекомерното излагане на слънце. Винаги трябва да се употребява слънцезащитен крем, защото вредното влияние на слънцето се натрупва постепенно и може да се появи чак след време - като резултат на това, че се променя ДНК на клетката. Трябва да се внимава да не се дразнят бенките с непрекъснато триене от сутиен, колан ит.н.

- Можем ли сами да разпознаем неблагоприятните промени?

- Това са бързото нарастване на бенката, нейното потъмняване, разливането на пигментацията извън обичайните й очертания, а също сърбежът или появилото се кървене. Червените петънца в повечето случаи не крият опасност. Те са разширени кръвоносни съдове, които след време може да се свият.

- Кой е най-съвременният метод за диагностика?

- Най-съвременният метод за диагностика на доброкачествени и злокачествени пигментации е дерматоскопията. Тя се осъществява чрез малък високоспециализиран уред, наречен дерматоскоп. Специалното устройство се държи в ръка, на външен вид наподобява микроскоп, но не е. Дерматоскопът позволява да се разгледа структурата на бенката в дълбочина.

- Лупата не върши ли същата работа?

- Не, тя само уголемява повърхностния слой, докато апаратът позволява да се предотврати трасформирането на бенката в злокачествено образувание, тъй като с него може да се видят някои промени в структурата.

- Обикновено методите, които откриват туморните образувания, са болезнени за пациентите. И с дерматоскопското изследване ли е така?

- Манипулацията не е болезнена. След като бенката се намаже със специален крем, до нея се допира тръбата на уреда. Така че пациентите не бива да се безпокоят.

- Какво препоръчвате, ако установите тревожна промяна в бенката?

- Тогава препоръчваме оперативното й отстраняване.

- Тежка ли е самата операция, какво представлява тя?

- Интервенцията е амбулаторна, правят се два малки шева, които след време изчезват и не остава белег. Бенката може да се отстрани и с лазер или електрокоагулация - интервенция със слаб ток.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Фантазии с прясна паста

Вегетариански равиоли Продукти за тестото: 3 ч.ч. брашно, 3 яйца, 1 к.ч. вода, 1 щипка червен пипер, 1 щипка сол; зa плънката: 100 г натрошено сирене, 1 яйце, 1 скилидка чесън, 1 с.л. магданоз, 1...

Стройна се калина вие на балкона

Позната у нас още като офика или самодивско дърво, калината е близка родственица на глога, скорушата и на още около 200 вида, някои от които сега са модерни предимно като декоративни. Растенията са хр...

Консервиране на вишни и череши

Конфитюр от вишни Прoдукти: 2 кг вишни, 1 кг захар, 1 щипка лимонена киселина Нaчин на приготвяне:Изчистваме плода костилките. Сокът, който остава докато махаме костилките, събираме и го използвам...

Страстно танго в Аржентина

Не е достатъчно да се видят градовете и пейзажите, за да се възприеме напълно Аржентина. Човек трябва да се потопи в нестихващото, пълно със страсти шоу. А за да опознае родината на Хорхе Луис Борхес,...

Начало