Още рецепти » Витамините – какво трябва да знаем

 Витамините – какво трябва да знаем

Често се питате струва ли си да вземате допълнително витамини (думата идва от латинското vita - живот), или тези, които си доставяте по естествен път чрез храната, са ви напълно достатъчни, за да запазите собственото си здраве. А и колко голяма е ползата от витамините и не ни ли подвеждат производителите на разноцветни таблетки, внушаващи безусловната им необходимост?

Как всъщност стоят нещата?

Истината е, че витамините, чието съществуване става известно в края на 19 век, могат да ни гарантират красота, младост, добро самочувствие. Те са наши верни помощници във всички житейски ситуации. Когато настъпи студ, ни пазят от настинка. Когато стресът се опита да ни съсипе, те възстановяват изгубените сили и енергия. Освен това ни защитават от свободните радикали, преждевременното стареене, рака. Между другото, както казват специалистите, за ползата от витамините ние си даваме най-ясна сметка, усещайки тяхното отсъствие, а не присъствие. В момента, в който полезните субстанции започнат да липсват на организма ни, той отслабва, става по-уязвим, губи съпротивителните си сили.
Създавайки човека обаче, природата е направила досадна грешка. От една страна, животът ни е невъзможен без витамините, въпреки че не са нито храна, нито лекарство. От друга - организмът ни е почти лишен от възможността да ги синтезира и да се запасява с тях. Как да разрешим противоречието?

Правилният избор

За да получим необходимата си дневна доза витамини само от храната, ние трябва да сме сигурни в това, че менюто ни е идеално балансирано, да ядем всекидневно по 5 пресни плодове и зеленчуци (според някои учени броят им трябва да се увеличи до 8 и даже до 10) и да осъзнаем следните факти:

* В природата не съществуват продукти, в които да присъстват едновременно всички жизненонеобхо-дими за човека витамини.
* Организмът усвоява само 20% от витамините, съдържащи се в храната.
* Тези нетрайни съединения се разграждат лесно при термична преработка и неправилно съхранение на съдържащите ги продукти, като загубата е от порядъка на 40 - 90%.

А сега решете сами дали сте в състояние да утолите „скрития" глад (така наричат недостига на витамини), дори да се храните правилно. Диетолозите са убедени, че това е невъзможно. Все пак, напомнят ни те, редовното вземане на витамини не означава, че разумното хранене не е задължително, понеже то гарантира други важни вещества - протеини, мазнини, въглехидрати, фибри.

Натурални или синтезирани?

На практика разлика между двата вида витамини няма. Нещо повече, синтетичните се усвояват по-добре от естествените, които много често се намират в храната ни като неразривно съединение с други субстанции. Не забравяйте обаче, че плодовете, зеленчуците и разни други продукти съдържат допълнително и т. нар. вторични растителни вещества (ферменти, флавоноиди), усилващи благотворното въздействие на витамините почти 50 пъти. До този момент нито една лаборатория в света не е успяла да „опакова" въпросните субстанции в капсула или таблетка!

Преди или след хранене?

Ако в упътването няма специални указания, витамините и витаминно-минералните комплекси трябва да се вземат веднага след хранене, най-добре в самия край на обяда, когато ще бъдат усвоени напълно. Не бива да се пренебрегва и това, че приемът на витамин С вечер, дори той да влиза в състава на някакво противопростудно средство, ще ви държи будни задълго, а може да доведе и до образуването на камъни в бъбреците.

Витамини или минерали?

И едните, и другите. Повечето от тези полезни вещества си взаимодействат отлично, допълвайки своя благотворен ефект върху организма:

* Селенът усилва антиоксидантното въздейстие на витамин Е.
* Витамин С подобрява усвояването на хрома.
* Витамин D помага на организма да абсорбира и задържи калция.
* Витамин В6 повишава биологичната достъпност на магнезия.

За жалост има и такива витамини и минерали, чието комбиниране е нежелателно:

* Витамин Е е почти несъвместим с желязото.
* Витамин С не бива да се съчетава с витамини от група В, а повишеното му ниво в организма може да доведе до недостиг на мед.

Много, малко или нормално?

В големи количество витамините, най-вече мастноразтворимите - A, D, Е и К, които не напускат особено охотно организма, могат да се превърнат в реална опасност за него. Тяхното предозиране води до отравяне и сериозно нарушаване на обмяната на веществата. Екстремно високите дози витамин А предизвикват главоболие, прекаляването с витамин Е пък причинява кожни възпаления.

Кога да ги вземаме?

В определени жизнени ситуации някои от нас имат по-голяма нужда от витамини:

Не хапвате месо
Тези, които избягват продуктите с животински произход, изпитват недостиг на желязо, витамини от група В, калций и цинк.

Неотдавна сте боледували
Допълнителният прием на витамини ще окаже подкрепа на отслабналата ви имунна система и ще ускори оздравяването.

Очаквате дете
Високите дози фолиева киселина в този толкова важен етап от живота (особено в началото на бременността) понижават риска от малформации на плода.

Пушите
Една-единствена изпушена цигара разрушава 25 мг витамин С, което представлява 1/4 от дневната ви норма!

Преживявате силен стрес
Под негово влияние организмът изразходва повече количества витамин С, витамини от група В, цинк, селен, магнезий и започва да изпитва последствията от техния дефицит.

Страдате от диабет
Допуснете ли недостиг на цинк и хром, които участват в синтезирането на инсулина, повишават имунната защита и регулират обмяната на въглехидратите, може да се стигне до сериозни усложнения на болестта ви.

Нещо интересно

Японските учени са открили нов витамин, наречен от тях пирохинолон хинон (PQQ), който не се синтезира в организма и отговаря за доброто състояние на кожата (ако липсва, тя започва да се бели). От витамина зависи и желанието ни да правим секс. Има го най-вече в зеленчуците със зелен цвят и в червеното месо.

Автор: д-р Анета Стойкова

Представяме Ви:

Преди да повикате лекар

Невинаги е наложително при първата болка в стомаха, появата на цирей или на силно главоболие веднага да викате лекар. Без да прилагате самолечение, можете да облекчите състоянието си и евентуално да п...

За какво мисли вашето бебе?

Зрелите хора си служат с думи, когато искат да формулират мислите си. А малките човечета? Те какво правят? Допреди трийсетина години учените бяха убедени, че интелектът им започва да се развива от мом...

Слънцето помага

Хубавите летни дни карат всеки от нас да се облича по-леко, да се разхожда по-дълго сред природата и на открито, да търси чести срещи със слънцето. Това е така, но когато страдаме от акне, псориазис и...

И във вашия двор може да цъфне магнолия

Има около 80 вида магнолии, разпространени в топлите области на Източна и Югоизточна Азия и южните и югоизточни райони на Централна Америка. Въпреки субтропичния си произход, някои видове се чувстват ...

Начало