Още рецепти » Как да премахнем лошия дъх в устата

 Как да премахнем лошия дъх в устата

Лошият дъх от устата се среща често сред хората и се появява при почти всички заболявания и възпаления на гърлото, устата, носа, белия дроб, при стомашно-чревни заболявания, чернодробни, бъбречни, диабет и много други. Не само болести могат да причинят неприятния дъх. Той е доказателство за нередовно миене на зъбите. От традиционната медицина се препоръчват антибиотици и други фармацевтични препарати. Включването на билки
ще ускори процеса на оздравяването.

Полезни рецепти:

• Взимат се 1-2 кристалчета калиев хиперманганат и се разтварят в хладка вода до бордолезов цвят. С този разтвор се прави гаргара на устата и гърлото 3 пъти дневно – сутрин, обед и вечер. Последната глътка от разтвора може да се изгълта. От него минава и стомашната болка, а може да се изплаква и носът. Гаргара се прави около 20 дни.

• Вместо калиев хиперманганат, който се купува от аптеката, може да се използва 1 голям въглен от липа или върба, който се вари 10 минути в 300 мл вода, след което водата се прецежда и с тази отварка се прави гаргара на устата и гърлото, както с калиевия хиперманганат.

• Вътрешно е полезно да се пие отвара от листата на черните боровинки – 1 с. л. листа в 500 мл вода се вари 10 минути. Приема се 3 пъти дневно – сутрин, обед и вечер по 1 чашка от 100 мл преди ядене.

• Може да се пие и отвара от росoпас или отвара от чубрица – като 1 с. л. стрита чубрица се вари в 500 мл вода около 10 минути, докато остане около 350 мл вода. Пие се по 1 к. ч. 3 пъти дневно.

Автор: д-р Елена Стоянова

Представяме Ви:

Вкусен домашен козунак

Преди да започнем да месим, изваждаме продуктите от хладилника и ги оставяме да престоят час-два на стайна температура. В малка купичка наливаме 1 к.ч. горещо мляко, сипваме малко брашно и забъркваме ...

Неволи в планината

Планинският туризъм привлича много хора със своята романтика. Изкачването по стръмните пътеки, прекосяването на цъфтящите поляни, сглобяването на семейната палатка обаче крият опасност от наранявания ...

За кухнята - с любов

За кухнята понякога се говори като за душата на къщата. Тя е място не само за приготвяне и съхраняване на храната, но и уютното пространство, което обединява всички обитатели, подхранвайки обичта, раз...

СТЕРИЛИЗИРАНИ ТУРШИИ

Ароматни зеленчуци Прoдукти: 2,5 кг корнишони, 1,5 кг карфиол, 1 кг дребни лукчета (арпаджик), 1 кг моркови, 500 г зелен фасул, 1 с.л. черен пипер, 1 с.л. бахар, няколко дафинови листа, 1 л оц...

Начало