Още рецепти » Постни ястия с картофи

 Постни ястия с картофи

Картофи по лионски

Прoдукти: 1 кг картофи, 3 глави лук, 4 с.л. масло, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме добре измитите картофи, обелваме ги, нарязваме ги на кръгчета и ги изпържваме в част от маслото до порозовяване. Задушаваме нарязания на тънки колелца лук, прибавяме го към картофите, посоляваме и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Поднасяме веднага.

Алабаш с картофи

Продукти за 4 порции: 1 алабаш, 600 г картофи, 80 г краве масло, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме алабаша и го нарязваме на филийки. Заливаме с подсолена вода и слагаме на огъня. След като водата заври, прибавяме обелените и нарязани на кръгчета картофи и маслото. Варим на умерен огън, докато ястието остане на мазнина. Накрая поръсваме с червен пипер и посоляваме.

Грах с картофи

Продукти за 4-6 порции: 500 г картофи, 1 буркан грах, 2 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. доматено пюре, черен пипер, кимион, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в олиото. Прибавяме доматеното пюре, размито в 1 ч.ч. вода. Когато водата заври, прибавяме нарязаните на по-едри парчета картофи, кимион и черен пипер на зърна, посоляваме, доливаме още вода, за да се покрият картофите и варим на умерен огън. Десет минути преди да отстраним от огъня, прибавяме граха. Поднасяме ястието поръсено със ситно нарязан магданоз.

Дюли с картофи

Продукти за 4 порции: 2-3 дюли, 3-4 картофа, 2 глави лук, 1 равна с.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 6 с.л. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и малко вода. Прибавяме обелените и настъргани картофи. Поръсваме с червения пипер. Нарязваме дюлите на резенчета и ги сипваме при картофите. Размиваме с малко вода доматеното пюре и го прибавяме към ястието. Посоляваме на вкус, заливаме с 1-2 ч.ч. топла вода и варим до окончателното омекване на дюлите. Накрая поръсваме с черен пипер.

Зеленчуково рагу с кисело зеле

Продукти за 4 порции: 200-300 г кисело зеле, 5-6 картофа, 2 моркова, 1 глава целина, 150 г зелен фасул от консерва, 2 глави лук, 2-3 домата, 3 с.л. олио, 1 яйце, 1 с.л. ориз, 1 к.ч. кисело мляко, магданоз, копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги нарязваме на четвъртинки, отцеждаме боба и го нарязваме косо на парченца с дължина 2 см. Настъргваме морковите, нарязваме лука на ситно, картофите нарязваме на едри парчета, а целината – на малки кубчета. Загряваме олиото в отворена тенджера под налягане и запържваме лука, морковите и целината. Прибавяме ориза, зеления фасул, картофите, доматите и зелето. Посоляваме и заливаме с киселото мляко. Затваряме тенджерата и и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 20 мин. Отваряме тенджерата, прибавяме разбитото яйце и разбъркваме. Поръсваме ситно нарязаните магданоз и копър, подправяме с черен пипер на вкус и кипваме ястието в отворена тенджера.

Зеле с картофи

Продукти за 4 порции: 2 глави лук, 500 г прясно зеле, 500 г картофи, 3-4 домата, 2 дафинови листа, 2 счукани пъпки карамфил, 1 ч.л. червен пипер, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Запържваме в олио ситно нарязания лук. Прибавяме ситно нарязаното зеле, дафиновите листа, счукания в хаванче карамфил, червения и черен пипер. По желание можем да добавим и лютиво чушле. Наливаме 1 ч.ч. топла вода и задушаваме на умерен огън, докато зелето започне да омеква. Тогава слагаме нарязаните на малки кубчета картофи и обелените и настъргани домати. Посоляваме и продължаваме да задушаваме вече на тих огън, докато зелето омекне напълно.

Зимна вегетарианска сарма

Продукти за 4 порции: 2-3 моркова, 1 парче целина, 500 г картофи, 1 ч.ч. грах от консерва, 3 яйца, 1 к.ч. олио, 8 листа от кисело зеле, 1 к.ч. зелев сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, морковите и целината в подсолена вода и ги нарязваме на кубчета. Прибавяме отцедения грах от консервата, яйцата, половината от мазнината, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме сместа и я разделяме на 8 части, всяка от които загъваме в лист от кисела зелка. Нареждаме сармите в подходящ съд, заливаме ги със зелевия сок, останалата мазнина и 1 ч.ч. топла вода. Захлупваме и задушаваме на тих огън, докато омекнат зелевите листа и ястието остане на мазнина.

Зимно зеленчуково рагу

Продукти за 5 порции: 1 консерва зелен грах, 2 моркова, 1 глава целина, 3 глави лук, 5 картофа, 2 с.л. брашно, 2 с.л. доматено пюре, 300 г пюре от тиквички, 4 с.л. олио, магданоз, копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, а картофите, морковите и целината нарязваме на кубчета. Загряваме олиото в отворена тенджера под налягане и последователно запържваме в него лука, целината, морковите и картофите. Прибавяме отцедения грах, пюрето от тиквички и доматеното пюре, размито в 1/2к.ч. вода. Разбъркваме, поръсваме с препеченото брашно и малко черен пипер. Посоляваме, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 15 мин. При поднасяне поръсваме с наситнени магданоз и копър.

Зрял боб с алабаш и картофи

Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. зрял боб, 5-6 картофа, 1 по-малък алабаш, 2 глави лук, 4-5 с.л. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. Варим го в същата вода, докато зърната поомекнат. Прибавяме обеления и нарязан на филийки алабаш. След като алабашът се свари, прибавяме обелените и нарязани на кръгчета картофи. Посоляваме ястието и варим още 10-15 мин на слаб огън. Накрая прибавяме нарязания и запържен лук и отстраняваме от огъня.

Картофена яхния с чесън

Продукти за 4 порции: 1 кг картофи, 2 глави чесън, 2 домата /пресни или от консерва/, 4 с.л. олио, магданоз, чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, нарязваме ги на филийки и ги задушаваме заедно с чесъна в олиото и 4-5 с.л. вода. Към омекналите картофи прибавяме обелените и настъргани домати, посоляваме и поръсваме със ситно нарязани чубрица и магданоз. Варим ястието на слаб огън, докато остане на мазнина.

Картофи в кисел сос

Продукти за 4 порции: 700-800 г картофи, 1 глава лук, 2 с.л. брашно, 5-6 с.л. олио, 2 с.л. оцет, 7-8 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 1 с.л. ситно нарязан магданоз /или копър/, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на филийки. Сгорещяваме олиото и запържваме в него ситно нарязания лук и леко препеченото брашно. Наливаме 3 ч.ч. топла вода, прибавяме оцета, зрънцата черен пипер, дафиновия лист и сол на вкус. Когато сосът заври, слагаме картофите и доваряваме ястието още 10 мин на тих огън. При поднасяне поръсваме с наситнен магданоз.

Картофи, задушени със зеленчуци

Продукти за 4 порции: 7-8 картофа, 3 глави лук, 3 с.л. олио, 3 пиперки, 4 домата, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки филийки, картофите - на едри парчета, чушките - на тънки ивички, а доматите разрязваме на четири. Загряваме олиото в отворена тенджера под налягане и запържваме лука и картофите. Наливаме 4-5 с.л. вода, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Прибавяме пиперките и доматите. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 15 мин. Готовото ястие поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Картофи с гъбено рагу

Продукти за 4 порции: 1 кг картофи, 750 г печурки, 1 с.л. лимонов сок, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 2 зърна карамфил, 8 зърна черен пипер, 3 с.л. краве масло, 4 с.л. сухо бяло вино, 125 мл сметана, копър, сол

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на пръчици. Нарязваме гъбите на филийки и ги поръсваме с лимоновия сок. Лука и чесъна нарязваме на ситно, а подправките счукваме в хаванче. На умерен котлон стопяваме 1 с.л. масло и задушаваме в него нарязаните на ситно лук и чесън. Прибавяме гъбите, засилваме котлона и пържим, докато поруменеят. Наливаме виното и разбитата сметана, отново намаляваме котлона, прибавяме счуканите подправки и възвираме сместа. Оставяме върху изключения топъл котлон. Загряваме друг котлон и в останалото масло изпържваме картофите. Посоляваме, наръсваме с копъра и заливаме с гъбеното рагу.

Картофи с магданоз

Продукти за 4 порции: 1 кг картофи, 1 глава лук, 3-4 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 връзка магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и 2-3 с.л. вода. Прибавяме картофите, нарязани на едри кубчета, и ги обръщаме 2-3 пъти в мазнината. Поръсваме с препеченото брашно и червения пипер, наливаме топла вода колкото да покрие картофите и посоляваме. Варим на умерен огън. Преди да свалим от огъня, поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Картофи със сос бешамел

Продукти за 5 порции: 750 г картофи, 2 с.л. брашно, 4-5 с.л. олио, 1 к.ч. прясно мляко, копър, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, нарязваме едрите, а дребните оставяме цели. Сваряваме ги в подсолена вода, в която сме сложили цели стръкчета копър, и след това ги отцеждаме. Запържваме брашното в сгорещеното олио. Наливаме прясното мляко и част от водата, в която сме варили картофите, колкото да получим рядък сос. Оставяме соса да възври и заливаме с него картофите. Посоляваме и варим 5-6 мин на тих огън. При поднасяне поръсваме с черен пипер или ситно нарязан магданоз.

Леща с картофи

Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. леща, 4 средно големи картофа, 2 глави лук, 2 с.л. краве масло, лимонов сок, суха чубрица, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата с 5 ч.ч. студена вода и варим, докато поомекне. Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета и ги прибавяме към лещата. Варим ястието на тих огън, докато поеме водата. Нарязваме лука на ситно, запържваме го в сгорещеното масло до златисто и го сипваме при картофите и лещата. Накрая посоляваме, поръсваме със ситно нарязан магданоз и стрита чубрица и отстраняваме от огъня. Подправяме с лимонов сок.

Постна капама

Продукти за 4 порции: 3 глави лук, 5-6 картофа, 1 корен магданоз, 2 моркова, 1 парче целина, 1 к.ч. олио, 1 с.л. олио, 1 с.л. доматено пюре, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Кипваме 3 ч.ч. вода и пускаме в нея ситно нарязания лук, нарязаните на филийки картофи, ситно нарязаните магданозен корен, целина и моркови. Посоляме, подправяме с черен пипер и последователно прибавяме доматеното пюре и брашното, размити в малко вода. Сипваме олиото, захлупваме и задушаваме, докато ястието остане на мазнина.

Сарми с ориз и картофи

Продукти за 4-5 порции: 1 кисела зелка, 2 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. доматено пюре, 3 картофа, 60 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в 1 к.ч. вода. Щом омекне, наливаме олиото и прибавяме червения пипер и размитото доматено пюре. Отделно сваряваме картофите, нарязваме ги на кубчета и ги смесваме с ориза. Варим, докато оризът поеме течността. С така приготвената плънка завиваме сарми в зелевите листа. Нареждаме ги плътно в тенджера върху подложка от нарязано зеле, притискаме с чиния и наливаме равни количества вода и зелев сок, колкото да покрият сармите. Варим на тих огън, докато зелевите листа омекнат. Заливаме готовите сарми с разтопеното масло, оцветено с малко червен пипер.

Фрикасе от картофи

Продукти за 4-5 порции: 1 кг картофи, 100 г краве масло, 2-3 с.л. брашно, 3-4 яйца, 3-4 моркова, 1 малка глава целина заедно с няколко листа, сок от 1 лимон, 1 к.ч. бяло вино, няколко зърна черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на филийки, заливаме ги със студена вода и бавно кипваме на огъня. Прекарваме през месомелачка морковите и целината /заедно с листата/. Задушаваме ги в 2 с.л. разтопено масло и ги прибавяме към картофите. Посоляваме, поръсваме черен пипер и лимонов сок, наливаме виното. От брашното и останалото масло приготвяме светла запръжка. При непрекъснато бъркане я разреждаме с отварата от картофите, кипваме на силен огън, преместваме на слаб огън и застройваме с жълтъците. Заливаме картофите с приготвения сос и оставяме ястието да къкри на слаб огън още 5-6 мин.

Гювеч с ориз и картофи

Продукти за 4 порции: 3 картофа, 2 домата, 1 к.ч. ориз, 1/2 ч.л. червен пипер, джоджен, сол

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и го задушаваме в мазнината и малко вода. Добавяме червения пипер, а след малко и картофите, нарязани на колелца. Посоляваме и заливаме с гореща вода. Варим, докато картофите поомекнат. Прибавяме ориза и настърганите домати. Изсипваме ястието в гювеч и печем, докато остане на мазнина. Поръсваме готовия гювеч с прясно нарязан джоджен.

Гювеч с яйца и картофи

Продукти за 4 порции: 1,5 кг картофи, 500 мл прясно мляко, 1 пакетче краве масло, 1 яйце, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме едри жълти картофи, нарязваме ги на тънки филии, нареждаме ги в тавичка и посоляваме. В отделен съд разбиваме яйцето, прибавяме млякото и с получената смес заливаме картофите. Отгоре слагаме парченца краве масло. Печем в умерена фурна, докато картофите попият млякото, омекнат и станат златисти. Не бъркаме по време на печенето.

Домати върху картофи

Продукти за 4 порции: 1 кг картофи, 1пакетче краве масло, 1-2 с.л. мляко, 2 яйца, сол, черен пипер, 8 домата, настърган кашкавал или сирене.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, нарязваме ги на парчета и ги варим в подсолена вода. Прецеждаме и смачкваме картофите. Пюрето слагаме в съд с маслото и млякото. Държим на огъня, като бъркаме, докато получим гъста и гладка смес. Подправяме със сол и черен пипер и прибавяме жълтъците. Сместа изсипваме съд от огнеупорно стъкло. С лъжица, натопена в масло, правим вдлъбнатини. Обелваме доматите, овалваме ги в настъргания кашкавал и ги нареждаме във вдлъбнатините. Върху доматите слагаме парченца от останалото масло и печем в умерена фурна.

Зеленчуков пай

Прoдукти: 800 г картофи, 1 к.ч. прясно мляко, 2 яйца, около 1 ч.ч. брашно, сол; за пълнеж: 1 патладжан, 2 моркова, 2 червени чушки, 2 картофа, 2 домата, 10 с.л. гъбен сос, 5 с.л. нарязани и изпържени гъби, 10 с.л. тиквени семена, 10 с.л. сирене, 5 с.л. грах от консерва, 5 с.л. царевица от консерва, 5 резенчета пушено сирене, подправки

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме и ги намачкваме на пюре. Омесваме тесто от картофите, яйцата, олиото, брашното и сол на вкус. Разстиламе го в правоъгълна тава. Отгоре разпределяме сварените и нарязани на колелца моркови. Поръсваме счуканите тиквени семена. Поливаме с готовия гъбен сос. Разстиламе нарязаните на ситно чушки и изпържените на пръчици картофи. Покриваме с изпържените патладжани и доматите на филийки. Отгоре поръсваме настърганото сирене и риган и босилек на вкус. Покриваме с фолио и изпичаме в умерена фурна. Десет минути преди да извадим, слагаме колелца от пушено сирене и зрънцата от грах и царевица. Сервираме пая топъл, нарязан на квадратчета.

Калугерска плакия

Продукти за 4 порции: 400 г картофи, 1 1/2 к.ч. олио, половин глава карфиол /средно голяма/, 3 моркова, 1 глава лук, 1 парче целина, 3 домата, 7-8 скилидки чесън, 1 лимон, 1 с.л. брашно, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. ситно нарязан копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме в олиото, докато омекнат, ситно нарязания лук, нарязаната на кубчета целина и нарязаните на тънки кръгчтета моркови. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и накъсания на малки розички карфиол. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, разбъркваме добре и изсипваме сместа в тавичка. Наливаме топла вода до средата на продуктите, а отгоре нареждаме нарязаните на тънки кръгчета домати и нарязания на тънки резенчета лимон, на който сме остъргали жълтия пласт от кората. Поръсваме със ситно нарязаните чесън, магданоз и копър. Печем плакията в умерена фурна, докато остане на мазнина. Към края на печенето прибавяме препеченото брашно, размито в 1 к.ч. хладка вода.

Картофи и ряпа на фурна

Продукти за 6-8 порции: 1 кг картофи, 2 средно големи бели репи, 2 яйца, 1 ч.ч. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ряпата и ги настъргваме на едро ренде. Прибавяме към олиото и яйцата, разбити с 1 ч.л. вода. Посоляваме и разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и печем 45 мин в умерена фурна. При поднасяне поръсваме с едро смлян черен пипер.

Картофи със сос на фурна

Продукти за 4 порции: 600 г картофи, 3 с.л. брашно, 60 г краве масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 5 яйца, 150 г кашкавал, магданоз, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета, изпържваме ги в мазнината и посоляваме. В същата мазнина запържваме брашното и наливаме млякото, докато получим гъст сос. Разделяме сосът на две половини. Към едната половина прибавяме яйцата, изпържените картофи и ситно нарязания магданоз. Разбъркваме сместа добре и я изсипваме в тава. Отгоре заливаме с втората половина от соса, размесен с настъргания кашкавал. Запичаме в силна фурна.

Картофи с чесън

Продукти за 4-5 порции: 8-10 големи картофа, 800 мл изцедено кисело мляко или бита сметана, 4-5 скилидки чесън, 1 бучка краве масло, черен пипер, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме и нарязваме картофите на кръгчета. Запържваме ги леко и смесваме със сметаната (киселото мляко), скълцаният чесън и подправките. Изсипваме още горещите картофи в дълбока тавичка и отгоре разпределяме тънки резенчета масло. Печем около 45 мин в умерена фурна, като доливаме по малко вода, ако е необходимо.

Кашник с праз и картофи

Продукти за 4 порции: 3 стръка праз, 7-8 картофа, 1 к.ч. олио, 11/2 к.ч. прясно мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме картофите и ги сваряваме цели. Обелваме ги и ги намачкваме. Нарязваме праза на кръгчета и го размесваме с картофите. В отделен съд сгорещяваме олиото. Зачервяваме го с червения пипер и го изсипваме при картофите. Разбъркваме, разреждаме с прясното мляко и малко вода, посоляваме на вкус и запичаме в умерена фурна.

Кюфтета от стар фасул и картофи

Продукти за 4 порции: 250 г фасул, 1 глава лук, магданоз, галета, 300 г картофи, 1 с. л. брашно, мазнина.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме фасула, отцеждаме и го прекарваме през месомелачка, заедно със сварените и обелени картофи. Настъргваме лука и го добавяме към пюрето заедно със ситно нарязания магданоз, брашното, сол и черен пипер на вкус. Омесваме гладко тесто, от което правим продълговати кюфтета. Овалваме ги в галета и ги редим в намаслена тавичка. Върху тях поръсваме малко масло. Печем в умерена фурна.

Леща с картофи на фурна

Продукти за 4 порции: 60 г червена леща, 400 г картофи, 150 мл вода, 3 стръка пресен лук, 1 главичка стар лук, 2 с.л. маргарин, сол, черен и червен пипер, суха чубрица, магданоз, 6 белтъка, 200 мл прясно мляко, 1 щипка шафран, 1 с.л. сусам

Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата със студената вода и киснем 30 мин, за да набъбне. Нарязваме пресния лук на парченца по 1 см. Стария лук наситняваме. Нарязваме картофите на филийки. Сгорещяваме в тефлонов тиган 1 с.л. маргарин и задушаваме двата вида лук. Намасляваме тавичка, нареждаме картофите и прибавяме лещата, лука и изброените подправки. Разбиваме белтъците с млякото, подправяме със сол и шафран и заливаме зеленчуците. Слагаме тавичката в друга по-голяма с топла водаи печем на водна баня при 180°С 40 мин. Наръсваме сусама и печем още 15 мин.

Манастирска яхния

Продукти за 4 порции: 80 г маслини, 1глава лук, 250 г картофи, 1 морков, 1 парче целина, 200 г арпаджик, 150 г пресни гъби, 50 г ориз, 2 домата, 80 мл олио, 10-12 зърна черен зърна черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, морковите и целината и ги задушаваме до омекване в сгорещената мазнина и малко вода. Прибавяме арпаджика, почистените от костилките маслини, нарязаните на ивички гъби и половината от черния пипер. Заливаме с топла вода, колкото да се покрият зеленчуците, посоляваме и варим на слаб огън до омекване на зеленчуците. Прибавяме ориза и обелените и нарязани на кубчета картофи, а след 10 мин - обелените и настъргани домати. Печем ястието в глинен съд при умерена температура. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз и черен пипер.

Мусака от зеле с картофи

Продукти за 4 порции: 1 средно голяма зелка, 500 г картофи, 250 мл олио, черен пипер, сол; зa заливката: 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на тънки ивици, посоляваме го, намачкваме го с ръце и го оставяме да престои 1 час. В 1 к.ч. олио изпържваме нарязаните на филийки и посолени картофи. В останалата мазнина и 1 к.ч. вода задушаваме зелето на слаб огън, докато омекне. В намаслена тавичка нареждаме последователно пласт задушено зеле, пласт картофи, отново зеле и отново картофи. Отгоре заливаме с разбитите в прясното мляко яйца, посоляваме леко и запичаме в умерена фурна.

Мусака от картофи с моркови

Продукти за 5 порции: 750 г картофи, 4-5 моркова, 1 к.ч. олио, 2 глави лук, 3 к.ч. прясно мляко, 3 яйца, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на филийки. В половината от олиото задушаваме до омекване морковите, нарязани на кубчета или кръгчета, и ситно нарязания лук. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Нареждаме половината от картофите в намаслена тавичка, а върху тях разстиламе морковите. Отгоре нареждаме останалите картофи. Поръсваме ястието с останалата мазнина и го заливаме с прясното мляко, в което сме разбили яйцата. Посоляваме. Печем мусаката в силна фурна, докато се зачерви.

Мусака от леща и картофи

Продукти за 5 порции: 1 кг леща, 500 г картофи, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. доматен сок, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата в подсолена вода, отцеждаме и я пресоваме. Запържваме 1 с.л. брашно в 1 с.л. олио и сипваме запръжката при лещата. Поръсваме със ситно нарязан магданоз, подправяме с черен пипер и сол и разбъркваме. Обелваме картофите, нарязваме ги на филийки и ги изпържваме в останалото олио. Посоляваме. Разстиламе на дъното на намаслена тавичка половината от лещеното пюре, разпределяме отгоре изпържените картофи и покриваме с останалото пюре. Заливаме с разредения доматен сок и печем в гореща фурна, докато ястието попие течността. Малко преди да извадим от фурната заливаме със смес от млякото, яйцата и останалото брашно.

Мусака от праз и картофи

Продукти за 4 порции: 6-7 стръка праз, 750 г картофи, 4-5 с.л. краве масло, 3-4 с.л. олио, 2 ч.ч. прясно мляко, 50 г кашкавал, 2-3 яйца, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на кръгчета и го запържваме в сгорещеното олио. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги размачкваме. Прибавяме половината от прясното мляко и 1 с.л. масло. Разбиваме, докато получим еднородна смес, след което варим 4-5 мин на тих огън. Разстиламе половината от това картофено пюре на дъното на намаслена тавичка. Отгоре разстиламе на равномерен пласт запържения праз. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Покриваме с останалото картофено пюре, поръсваме с настъргания кашкавал и останалото разтопено масло. Заливаме с яйцата, които сме разбили в останалото мляко. Запичаме в силна фурна.

Мусака с кисело зеле с картофи

Продукти за 4-5 порции: 1 средно голяма кисела зелка, 5 с.л. олио, 1 глава лук, 5-6 картофа, 10-12 зърна черен пипер, 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, сол.
Накисваме киселата зелка за половин час в студена вода. Изстискваме и я нарязваме на тънки ивички.
Нaчин на приготвяне: Отначало задушаваме зелето с 2 с.л. олио, а след 15 мин слагаме останалото олио заедно със ситно нарязания лук, разбъркваме добре и продължаваме да задушаваме. Отделно варим картофите до полусваряване и ги обелваме, докато са още топли, а след като изстинат ги нарязваме на кубчета. Когато зелето омекне, прибавяме картофите и черния пипер. Изсипваме сместа в намаслена тавичка, наливаме 1 ч.ч. топла вода и печем в умерена фурна. След 20 мин заливаме с яйцата, които сме разбили с прясното мляко. Оставяме ястието още малко във фурната, за да се запече заливката.

Паприкаш в тава

Продукти за 4-5 порции: 1 кг чушки, 4-5 глави лук, 3-4 моркова, 6-7 картофа, 5-6 домата, 1 парче целина, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в по-голямата част от мазнината и малко вода. Прибавяме нарязаните на кръгчета целина и моркови, а след като омекнат - и обелените и едро нарязани домати. Продължаваме задушаването. В останалата мазнина задушаваме обелените и нарязани на кръгчета картофи и нарязаните на ивички пиперки. Прибавяме ги към останалите зеленчуци, поръсваме със ситно нарязан магданоз, черен и червен пипер и посоляваме. Поръсваме сместа с брашното, изсипваме я в тавичка и запичаме в умерена фурна.

Печени картофи със сирене

Продукти за 4 порции: 1 кг картофи, 200 г овче сирене, 40 г краве масло, 40 г кашкавал, олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Избираме по-едри картофи, обелваме ги, посоляваме и ги печем цели в умерено силна фурна. Издълбаваме вътрешността им и я смесваме с настърганото сирене и маслото. Разбиваме всичко на пюре и с него пълним издълбаните картофи. Отгоре настъргваме кашкавал и нареждаме картофите в намаслена тавичка. Запичаме отново в умерена фурна.

Пирян

Продукти за 4-5 порции: 1 кг картофи, 3-4 домата, 1 глава чесън, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. оцет, 5-6 зърна черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на резенчета. Нареждаме ги в намаслена тавичка, разстиламе отгоре ориза, посоляваме и поръсваме с червения пипер и ситно нарязания магданоз. Покриваме с нарязаните на кръгчета домати, заливаме с мазнината и малко топла вода и печем в умерена фурна. Малко преди да извадим ястието от фурната, подправяме с чесъна, който сме счукали с оцета и малко сол.

Прясно зеле с гъби и картофи

Продукти за 4 порции: 1 прясна зелка, 1 кг картофи, 250 г гъби, 1 к.ч. олио, 2-3 с.л. брашно, 2-3 ч.ч. зеленчукова отвара или подсолена вода, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги варим в подсолена вода, докато поомекнат. Нарязваме гъбите на едро и ги задушаваме в част от мазнината и малко вода. Нарязваме зелето на едро и го попарваме с вряща вода, към която сме прибавили лимонов сок и сол. Отцеждаме и леко го изстискваме. В намаслена тавичка разстиламе половината от отцеденото зеле. Върху зелето разстиламе гъбите, а върху тях – картофите. Покриваме с останалото зеле. От брашното и останалото масло приготвяме светла запръжка, която разреждаме със зеленчуковата отвара. Подправяме получения сос със сол и лимонов сок, оцветяваме с червения пипер, кипваме на огъня и го изсипваме върху ястието. Печем в умерена фурна, докато зелето омекне. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.

Пълнени картофи на фурна

Продукти за 5 порции: 1,5 кг картофи, 350 г лук, 50 г чесън, 50 г магданоз, 1 пакетче краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Подбираме кръгли картофи със средна големина. Обелваме ги, подрязваме ги малко отдолу, за да могат да се закрепят прави, а отгоре ги издълбаваме. Нарязваме лука на тънки филийки и го смесваме със ситно нарязаните магданоз и чесън. Посоляваме и пълним картофите с тази смес. Нареждаме ги в тавичка, заливаме с разтопеното масло, захлупваме печем в умерена фурна, докато станат златисти.

Пълнени картофи с гъби

Продукти за 5 порции: 1 кг картофи, 200 г пресни печурки, 100 г краве масло, 100 г кашкавал, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Полусваряваме картофи в подсолена вода и ги обелваме. Отрязваме им дъно, за да могат да се закрепват и ги издълбаваме. Нарязваме издълбаната вътрешност на дребни кубчета и задушаваме в част от маслото заедно с гъбите, нарязани на филийки. Подправяме сместа със сол, черен пипер и дребно нарязан магданоз и я разпределяме в издълбаните картофи. Поръсваме със настъргания кашкавал и нареждаме картофите в намаслена тава, заливаме с останалото разтопено масло и малко гореща вода и печем в умерена фурна.

Пълнени картофи със зеленчуци

Продукти за 5 порции: 10 по-големи картофа, 1 пакетче краве масло, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1 парче пащърнак, 2-3 глави лук, 2 с.л. ориз, 3 домата, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно морковите, целината и пащърнака и ги задушаваме до омекваме. Запържваме до зачервяваме дребно нарязания лук, след което прибавяме задушените зеленчуци, ориза, част от обелените и настъргани домати и малко вода. Оставяме сместа да поври 5-6 мин. Отстраняваме от огъня и добавяме подправките. Пълним издълбаните картофи с готовата плънка, заливаме ги с кипящ доматен сос и масло и ги печем.

Пълнени картофи със сирене и яйца

Продукти за 5 порции: 1 кг картофи, 1 пакетче краве масло, 250 г сирене, 1-2 глави лук, 2 яйца, 3-4 домата, магданоз, сол; зa соса: 30 г брашно, 30 г краве масло, 50 г кашкавал, 1 жълтък.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги издълбаваме. Слагаме ги в съд с подсолена вода, за да не потъмнеят по време на подготовката. Нарязваме лука на дребно и го задушаваме, докато омекне. Отстраняваме от огъня и прибавяме част от доматите, нарязани на дребно, сиренето, яйцата и магданоза. Пълним с готовата смес издълбаните картофи и ги подреждаме в тава. Заливаме с разреден доматен сос, приготвен от останалите домати и сгорещено масло, и печемв умерена фурна. Заливаме опечените картофи със сос, приготвен от брашното, маслото, настъргания кашкавал и жълтъка и леко запичаме.

Пълнени пиперки с картофи

Продукти за 5 порции: 10 пиперки, 4-5 картофа, 1 ч.ч. брашно, 1 морков, 1 парче целина, 1-2 корена от магданоз, 3 домата, 1-2 глави лук, 1 ч.ч. кисело мляко, червен и черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Варим за малко нарязаните на дребно картофи, заедно със ситно нарязаните морков, целина и корени от магданоз. Задушаваме лука до омекване и заедно със ситно нарязаните домати го прибавяме към останалите зеленчуци, като ги оставяме да поврат заедно. Пълним изчистените пиперки с изцедената смес от зеленчуци, без да ги препълваме. Нареждаме в тава, заливаме със зеленчуковия бульон и със соса от останалите домати и печем, докато водата изври.

Руло от картофи

Продукти за 5 порции: 1 кг картофи, 1 сурово яйце, 2 твърдо сварени яйца, 50 г настърган кашкавал, 2 с.л. краве масло, 3-4 сварени моркова, 3 с.л. галета, 3-4 с.л. прясно мляко, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме. Прибавяме 1 разбито яйце, настъргания кашкавал и ситно нарязан магданоз. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, омесваме много добре и разстиламе сместа върху навлажнена правоъгълна кърпа. Леко поръсваме с 2 с.л. галета, прибавяме ситно нарязаните моркови и сварените яйца, нарязани на дребни кубчета. Поръсваме с наситнен магданоз и посоляваме. С помощта на кърпата навиваме руло, което слагаме в намаслена тавичка. Намазваме го с маслото, поръсваме го с млякото и останалата галета и печем в умерена фурна.

Бъркани яйца с картофи

Продукти за 4 порции: 4 големи картофа, 3-4 с.л. олио, 8 яйца, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и ги обелваме, докато са още топли. Оставяме да изстинат и ги нарязваме на кубчета, които запържваме в мазнината. Държим картофите на огъня, докато се зачервят. При непрекъснато бъркане прибавяме яйцата, разбити със сол на вкус. Когато белтъците побелеят, отстраняваме ястието от огъня.

Картофи с яйца, печени на тиган

Продукти за 4 порции: 4-6 картофа, 3-4 яйца, 1-2 с.л. олио, 2 с.л. настърган кашкавал, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме картофите на едро ренде. Прибавяме разбитите с малко сол и червен пипер яйца. Изсипваме сместа в тиган, където сме загряли олиото. Похлупваме и оставяме на тих огън за 10 мин. Обръщаме и запичаме до зачервяване и от другата страна. Поръсваме готовото ястие с настърган кашкавал.

Омлет по родопски

Продукти за 4 порции: 5-6 яйца, 8 картофа, 2 глави лук, 100 г сухо сирене, половин пакетче краве масло, джоджен, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, настъргваме ги и ги смесваме с много ситно нарязания лук. Прибавяме натрошеното сирене и яйцата, разбити с малко сол. Подправяме с джоджен и черен пипер. Разбъркваме и изсипваме в тиган със загрятата мазнина. Пържим без да разбъркваме. Щом омлетът хване коричка отдолу, внимателно обръщаме и продължаваме да пържим, докато хване коричка и от другата страна.

Суфле с кашкавал и картофи

Продукти за 4 порции: 300 г кашкавал, 2 картофа, 1 бучка краве масло, 3 яйца, 3 мл прясно мляко, 3 с.л. брашно, сол.

Нaчин на приготвяне: В част от маслото запържваме брашното, като бъркаме енергично. Разреждаме с млякото и при непрекъснато бъркане прибавяме разбитите жълтъци. Сваляме от огъня и бием сместа, докато се охлади. Последователно прибавяме настъргания кашкавал и разбитите белтъци. Разбъркваме внимателно и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Слагаме отгоре парченца масло и печем в умерена фурна.

Картофи с юфка

Продукти за 6 порции: 500 г картофи, 1 глава лук, 250 г юфка, 3-4 с.л. олио, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме картофите и също ги запържваме. Наливаме малко вода, поръсваме червения пипер и задушаваме на умерен огън. Когато картофите омекнат и почти се размият, прибавяме юфката, която сме сварили в подсолена вода и сме попарили със сгорещеното масло. Задушаваме още 2-3 мин като непрекъснато бъркаме. Преди да поднесем поръсваме с черен пипер.

Мусака от картофи с макарони

Продукти за 4 порции: 750 г картофи, 4 с.л. настъргано сирене, 200 г макарони, 4 с.л. разтопено краве масло, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на филийки. Нареждаме половината на дъното на намаслена тавичка, поръсваме с 2 с.л. настъргано сирене и разстиламе върху тях макароните, които предварително сме сварили в подсолена вода, отцедили сме и сме ги попарили с 1 с.л. сгорещено масло. Поръсваме макароните с 2 с.л. настъргано сирене и нареждаме върху тях останалите картофи. Заливаме ястието с доматеното пюре, което сме запържили в олиото и сме разредили с 1 ч.ч. топла вода. Поръсваме с останалото разтопено масло и запичаме в силна фурна.

Зеленчуков бифтек

Продукти за 4 порции: 500 г картофи, 1 к.ч. ориз, 2 с.л. краве масло, 2 моркова, половин глава целина, 500 г грах от консерва, магданоз, 6 яйца, счукан сухар, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме. Сваряваме ориза в 300 мл подсолена вода и го поливаме с маслото, което предварително сме запържили. Нарязваме морковите и целината, сваряваме ги в малко подсолена вода и отцеждаме. Прибавяме ги към пасираните картофи заедно с ориза и граха. Прибавяме също така ситно нарязан магданоз, 2 яйца, сол и черен пипер на вкус. Омесваме добре. С мокри ръце оформяме 4 бифтека, които овалваме в счукан сухар и ги изпържваме до златист цвят от двете страни в силно сгорещена мазнина. Отделно изпържваме останалите яйца на очи и върху всеки бифтек слагаме по 1 яйце.

Картофени суджучета с доматен сос

Продукти за 4 порции: 1 кг картофи, 1 к.ч. галета, 3 яйца, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, магданоз, сол; за соса: 5 с.л. доматен сок, 2 главички лук, 2 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 5 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пресоваме. Размесваме с разбитите яйца, брашното, ситно нарязания магданоз и сол на вкус. Ако сместа е рядка, прибавяме още малко брашно. Правим малки топчета, овалваме ги в галета и ги оформяме като суджучета. Пържим ги в сгорещена мазнина до златист цвят. Отделно в 1 к.ч. вода варим 20 мин едро нарязания лук, черния пипер, бахара и дафиновия лист. Запържваме брашното за соса в мазнината, прибавяме доматения сок и прецедения бульон, който сме приготвили от лука и подправките. Сервираме картофените суджучета, залети с доматения сос.

Кюфтета от грах и картофи

Продукти за 4 порции: 500 г сварени картофи, 500 г сварен грах, 3 яйца, 2 филии сух хляб /без кората/, черен пипер, сол, брашно за овалване, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Пресоваме сварените картофи и ги смесваме с целите зърна сварен грах. Прибавяме накиснатия и изстискан хляб, 2 яйца, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре и оформяме от сместа кюфтенца. Овалваме ги в брашното, потапяме ги в разбитото яйце и пържим в сгорещената мазнина.

Кюфтета от картофи и карфиол

Продукти за 4 порции: 400 г картофи, 1 кг карфиол, 150 мл олио, 50 г брашно, 3 яйца, 50 г галета, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме карфиола, прецеждаме и го нарязваме много дребно. Прибавяме сварените и настъргани картофи, яйцата и подправките. Омесваме всичко много добре и от получената смес правим кюфтета, които овалваме в брашно и пържим в гореща мазнина.

Кюфтета от картофи и ориз

Продукти за 5 порции: 6 картофа, 2 к.ч. ориз, 2 яйца, 50 г сирене, 1 глава лук, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол, брашно за овалване, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме. Отделно в подсолена вода сваряваме ориза. Размесваме го с картофеното пюре, яйцата, натрошеното сирене, нарязаните на ситно лук и магданоз. Подправяме със сол и черен пипер. Разбъркваме сместа добре и оформяме кюфтетата, които овалваме в брашно и пържим в силно сгорещено олио.

Кюфтета от праз и картофи

Продукти за 4 порции: 1 кг праз, 300 г картофи, 50 г кашкавал, 2 яйца, 2-3 с.л. галета, черен пипер, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме праза в олиото. Правим пюре от сварените картофи, смесваме ги с праза, яйцата, настъргания кашкавал, черния пипер и солта. Омесваме добре, ако е необходимо добавяме галета. Оформяме кюфтета, овалваме ги в галета и ги пържим в гореща мазнина.

Кюфтета от цвеклови листа и картофи

Продукти за 4 порции: 30-40 млади листа от цвекло, 4 картофа, 1 връзка магданоз, 2 с.л. галета, 2 яйца, 3 к.ч. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Попарваме листата, отцеждаме и ги накълцваме. Стриваме сварените и обелени картофи, наситняваме лука, прибавяме подправките, яйцата, солта. Омесваме добре зеленчуковата каша и я оставяме да престои 10 минути. Правим кюфтета, овалваме ги в галета и пържим в силно сгорещена мазнина.

Пържени топки от яйца и картофи

Продукти за 4 порции: 1 кг картофи, 4 яйца, магданоз, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите необелени. Обелваме ги и още топли ги пресоваме. Прибавяме разбитите яйца, ситно нарязан магданоз и сол. Омесваме добре, за да получим средно гъста каша. С лъжица вземаме от кашата и пържим в тиган с леко сгорещена мазнина.

Олимпийски кюфтета

Продукти за 10 порции: 1 кг картофи, 600 г целина (глави), 600 г моркови, 200 г масло, 100 г лук, 150 г ориз, 10 яйца, 100 г брашно, 250 г мляко, сол, черен пипер, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на кубчета и ги пържим, като най-напред слагаме морковите, после целината и накрая картофите. От половината брашно с част от млякото и маслото правим гъст сос бешамел, които добавяме към зеленчуците, заедно с настъргания лук. Слагаме солта, сварения ориз, част от яйцата и подправките. От полученото тесто правим кюфтета, които панираме в брашно и яйца. Пържим в гореща мазнина.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Чикаго – ветровитият град

Първото усещане е, че участваш във филм. Сред гигантските сгради улиците са като тесни планински проходи. Динамика. Цветове. Заплашително намръщеният бик сякаш те дебне от всяка витрина. Светва зелено...

Запазете си свежи рози за зимата

Ако обичате цветята, сигурно държите на това винаги в дома си да се радвате на букет от свежи стръкове. Това наистина е много хубаво, но за съжаление излиза доста скъпо удоволствие, като се имат предв...

12 съвета за перфектните домакини

Ползата от тяхното прилагане е голяма, усилията - минимални, резултатът - повече от блестящ. Сигурни сме, че нашите съвети за идеални и не толкова идеални домакини, желаещи да постигнат съвършенството...

Залцбург – градът на Моцарт

Околностите на Залцбург, Неапол и Константинопол са най-красивите на света - пише Александър фон Хумболт. Прозрачни като сълза алпийски езера, стръмни планини, зелени склонове – това триединство стои ...

Начало