Още рецепти » Вълшебното мумийо

 Вълшебното мумийо

От дълбока древност приписвали на мумийото вълшебни свойства. В Индия са лекували с него бронхит, камъни в пикочния мехур, воднянка, лишей и екзема. В Бирма са наричали мумийото час-тум (кръв от планината) и са го използвали при туберкулоза, язва на стомаха и на дванадесетопръстника. В Древен Китай търговците и богомолците, пътешествениците и военните, отправяйки се на път, са вземали със себе си късче мумийо. В трактатите на Хипократ и Авицена се говори за него като за най-ефикасното средство за лечение на болести на опорно-двигателния апарат.
Наистина мумийото притежава уникални лечебни свойства. И това не е случайно: в състава му влизат повече от 80 биологично активни вещества и съединения, 30 макро- и микроелементи, 6 аминокиселини, витамини, етерични масла и мастни киселини. Нещо повече - съдържанието им е в пропорции, максимално полезни за човешкия организъм. Ето защо мумийото успешно се използва за зарастване на рани, изгаряния, трофически язви, рани от залежаване, за по-бързо зарастване на костите след фрактура. С помощта на мумийото бързо се разнасят отоци, тромби, кръвоизливи в меките тъкани. То има силно изразено жлъчегонно действие, полезно е при анемия и повишава имунитета. Освен това в състава на мумийото влизат вещества, разширяващи кръвоносните съдове и подобряващи състоянието им, затова се използва успешно за лечение на вегетативно-съдова дистония, мигрена, хипертония, инфаркт и инсулт.

Видове

Природното мумийо представлява лепкава маса, имаща специфичен мирис на смола и остър, малко неприятен вкус. На цвят обикновено е черно, жълто или тъмночервено. Съществуват различни видове мумийо в зависимост от произхода и мястото, където е открито.
В хралупите на много стари дървета, изоставени още преди столетие от пчелни семейства, може да се открие медно-восъчно мумийо - видоизменилите се за един век продукти от жизнената дейност на пчелите.
Съществува и друг вид мумийо - смола от растящите по склоновете на планините борови и смърчови дървета. Заедно с водата тя попада в почвата, смесва се с нея, минерализира се и се насъбира в пукнатините на скалите.
Битумното мумийо представлява останки от треви и други растения.
Лишейното мумийо е продукт от жизнената дейност на нисши растения, като правило лишеи.
Екскрементното мумийо произлиза от вкаменели, смесени с дъждовна и снежна вода изпражнения от малки животни, най-често от прилепи и гризачи.
Трупното мумийо се образува при бавното разлагане и мумифициране на насекоми и животни.
Най-ефикасно е минералното мумийо, което се среща само високо в планините, в скалните цепнатини, където няма животни и растения. И днес учените недоумяват как се образува. Установено е само, че това вещество е най-лековито.

Вълшебен лек при много болести

Алергия

Разтворете 5 таблетки (1 г) мумийо в литър топла преварена вода и пийте по 1/2 чаша сутрин на гладно. Ако алергичната реакция е силно изразена, преди обед може да се изпие още половин чаша от разтвора.

Ангина, грип, простуда

Два-три пъти на ден преди хранене дръжте по 1 таблетка (0,2 г) мумийо в устата, докато се разтопи. Ако трудно понасяте острия му вкус, може да го приемате с пчелен мед или шоколад. Или разтворете 20 таблетки (4 г) мумийо в 250 мл преварена вода и приемайте по 1 с.л. 2-3 пъти на ден, като се стараете по-дьлго да задържате разтвора в устата. Лечението продължава до пълното оздравяване.

Анемия, безсъние

Един-два пъти на ден преди хранене приемайте по 1 таблетка (0,2г) мумийо, разтворено в 1/2 чаша вода, сок, чай или мляко.

Атеросклероза на съдовете на главния мозък

Залейте шепа сух майоран с чаша вряща вода, оставете да кисне 3 часа и прецедете. Два пъти на ден, сутрин на гладно и вечер преди сън, приемайте по 1 таблетка (0,2г) мумийо разтворено в 1/2 чаша от настойката. Курсът на лечение е 1 месец, като след двуседмично прекъсване се повтаря. Препоръчва се за 1 година да се проведат 3-4 такива курса.

Безплодие, импотентност, фригидност

Един-два пъти на ден, сутрин на гладно и вечер преди лягане, приемайте по 1-11/2 таблетки (0,2-0,3 г) мумийо, разтворено в 2 с. л. сок от моркови, облепиха или черни боровинки. Лечението продължава 25 дни, след 10 може да се повтори.

Бронхиална астма

Правете гаргара с разтвор на мумийо (1 таблетка мумийо на чаша вода). Освен това сутрин на гладно приемайте мумийо с отвара от сладък корен: залейте с 2-3 чаши вода 1 шепа наситнени корени от билката, кипнете за 10-15 минути. Охладете и прецедете. Разтворете 2 1/2 таблетки (0,5г) мумийо в отварата и пийте по 1 чаша сутрин след закуска, до подобряване на състоянието.
Може да съхранявате отварата до 2 дена в хладилник, след което се налага да си приготвите нова. За деца под 8 години дозата се намалява 1 1/2-2 пъти.

При чести пристъпи на астматична кашлица

Залейте с 1 литър вряща вода 3 с.л. счукано ленено семе, оставете да престои 10 мин, като разбърквате периодично, и прецедете. Добавете 1 таблетка (0,2 г)мумийо, 1 с.л. наситнети корени от билката сладък корен, 2 с.л. семена от анасон и чаша пчелен мед. Всичко това разбъркайте, похлупете съда и загрейте до кипване (без да завира). Охладете, прецедете и приемайте по 1/2 чаша 2 пъти на ден преди хранене.

Синузит, ринит, аденоид

Разтворете в половин чаша преварена вода 15 таблетки (3 г) мумийо и капвайте по 1 -2 капки във всяка ноздра 3-4 пъти на ден. След като издухате носа и почистите ноздрите, още един път капнете от разтвора. За да попадне лекарството в синусите, леко наклонете глава назад. Освен това разтворете в чаша преварена вода 20 таблетки (4 г) мумийо и приемайте по 1 с. л. от разтвора сутрин на гладно. Курсът на лечение е 10 дни. След почивка от 10 дни повторете лечението. Трябва да се направят не по-малко от 3-4 курса на лечение.

Гастрит, гастродоуденит

Разтворете в 2-З чаши топла преварена вода 10 таблетки (2 г) мумийо и приемайте по 1 с.л. сутрин на гладно. Лечението продължава 10 дни. След 5-дневна почивка може да се повтори.

Хемороиди

Два пъти на ден (сутрин на гладно и вечер преди сън) приемайте по 1 таблетка (0,2 г) мумийо, разтворено в 2 с.л. растително масло (най-добре прасковено) или стопена говежда лой. Лечението продължава 25 дни, след почивка от 10 дни се повтаря. Едновременно с това сутрин мажете хемороидите със сместа, а вечер преди лягане правете с нея микроклизми (за процедурата ви е необходима 1 с.л. смес). Курсът на лечение продължава 3-4 месеца, като след всеки 3 седмици се прави почивка от 7 дни.

Хипертония

Един път на ден, вечер, приемайте по 1 таблетка (0,2 г) мумийо, разтворено в 1/4 чаша преварена вода. Лечението провеждайте по следната схема: пиете мумийо 10 дни, след това правите почивка от 5 дни и повтаряте още 2 пъти лечението. За 1 курс на лечение ще са ви необходими 6 г мумийо. След прекъсване от 1 месец може да се повтори.

Глаукома

Два-три пъти на ден 30 мин преди хранене приемайте по 1 таблетка (0,2 г) мумийо, разтворено в 1/2 чаша преварена вода. Лечението продължава 10 дни. След прекъсване от 5 дни повторете лечението. И така - 3-4 пъти.

Гнойни рани

В продължение на 5-6 мин внимателно изтривайте поразените места със спиртен разтвор на мумийо (5 таблетки мумийо на 100 г водка). Правете процедурите 20 дни. При необходимост може да направите почивка от 10 дни и да повторите лечението.

Главоболие, световъртеж, треска

Два пъти наден, сутрин на гладно и вечер преди сън, приемайте по 1 таблетка (0,2 мумийо, разтворено в 3 с.л. мляко или мед. Курсът на лечение е 25 дни, след седмица може да се повтори.

Запек

Разтворете 5 таблетки (1 г) мумийо в половин литър преварена вода и приемайте по 1/2 чаша сутрин на гладно, като заедно с разтвора пиете и филтрирана непреварена вода. Лечението продължава 10 дни.

Болести на черния дроб и бъбреците

Разтворете в 1 литър преварена вода 5 таблетки (1 г) мумийо и приемайте по 4 ч.л. три пъти на ден 30 мин. преди хранене, като едновременно с него пийвате 1/3 чаша сок от червено цвекло (преди употреба со-кьттрябва да престои не по-малко от 2 часа в хладилник). Провеждайте лечението по схемата: пиете мумийо 10 дни, почивате 3 дена и т. н. Необходими са ви 15 г мумийо.

Жлъчнокаменна болест

Разтворете 5 таблетки (1 г) мумийо в 1 литър вода и пийте по 1 чаша от разтвора 3 пъти на ден половин час преди хранене. Лечението провеждайте по схемата: 10 дни пиете мумийо, 5 дни почивате. За целия курс на лечение ще ви трябват 12 г мумийо.

Инсулт

През първите 2 седмици след изписване от болница 2 пъти на ден, сутрин на гладно и вечер преди сън, давайте на болния по 1 ч. л. мумийо, разтворено в сок от алое (на 25 таблетки, или 5 г мумийо, 3/4 чаша сок). Вместо сок от алое може да се използва сок от каланхое или широколист живовлек. В такъв случай на 25 таблетки се взема половин чаша сок. След това се прави прекъсване от 2 седмици, по време на което болният трябва да приема 3 пъти на ден по 20-30 капки аптечна настойка от прополис. Повторете курса на лечение, като редувате мумийо и прополис.
Едновременно с това 1 път наден давайте на болния по 1-2 г (1-2 ч.л.) цветен прашец. Лечението продължава 5-10 дни.
Гореописаното лечение трябва да се провежда не по-малко от 2-3 пъти в годината, защото това значително намалява риска от втори инсулт.

ВНИМАНИЕ! Не се препоръчва при онкологични заболявания да се лекувате с мумийо!

Ако в процеса на лечение изведнъж се влоши състоянието на болния или се появи алергична реакция (дерматит, оток, повдигане и др.), веднага намалете дозата на мумийото 2 пъти.

Полезни съвети

Най-добре е да се снабдите с мумийо от аптека. В противен случай задължително проверете дали не е фалшиво. Обърнете внимание на външния му вид: истинското мумийо е пластично и лепкаво, понякога - чупливо, приличащо на колофон или на тъмен кехлибар. Подръжте късчето мумийо в ръката си - след няколко минути то ще се размекне от топлината. Ако това не се случи, значи е фалшификат. Освен това направете следния експеримент. Разтворете късче мумийо в 1 ч. л. вода и добавете малко хлебна сода или някаква друга основа. Ако мумийото е истинско, цветът и консистенцията на разтвора няма да се изменят. Ако течността стане по-тъмна или по-светла, или се появи утайка - не трябва да го използвате за лечение.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

ГОДЖИ БЕРИ има уникални свойства!

Според китайската медицина, годжи бери (лициум, мерджан) е плод, който е сладък на вкус и с неутрален характер; влияe на дробовете, бъбречните канали и засилва Ин енергията. Плодовете могат да се ядат...

Пазете очите си!

Непрекъснато подложени на външни агресии, очите ни приличат на деликатен механизъм, към който трябва да се отнасяме много внимателно. Как да ги предпазваме и лекуваме, кога да потърсим компетентна пом...

Растения ни пазят от вредни влияния

Способността на стайните растения да даряват своите собственици с по-добро самочувствие е отдава известна. Поначало тази особеност се приписва на магическите свойства на цветовете, енергията на нежния...

Градинските пътеки

Това са нашите мълчаливи пътеводители. Те определят маршрута ни за движение по участъка, помагат бързо да се преместим от един ъгъл на градината в друг, свързват различните зони, постройки и елементи ...

Начало