Още рецепти » Гърбът – проблеми и решения

 Гърбът – проблеми и решения

Изчислено е, че 70% от хората поне един път в живота си са изпитвали болка в гърба, а 1/3 от тях страдат постоянно от нея. Защо се получава така и как да се борим с това “слабо място”?

Експрес диагноза

Застанете между две огледала, пуснете ръцете и внимателно огледайте своя гръб. В норма раменете се намират на едно ниво, плещите са разположени симетрично, естествените извивки на гръбначния стълб са изразени умерено.
Проверете не се ли отклонява едната ръка от тялото повече от другата? Така се получава при сколиозата!
А сега погледнете корема. Той трябва да бъде прибран. Ако имате излишно тегло, при което центърът на тежестта е изместен напред, или плоски стъпала, за хубава осанка не може да мечтаете.

5 ГЛАВНИ ВРАГОВЕ

1. Депресия.

Осанката се разваля от лошото настроение: при жизнерадостния човек раменете са разположени така, като че ли зад тях ще израснат криле, а огорченият от нещо човек веднага ще го познаеш по отпуснатата глава и неволно извития гръб. Когато не сме в дух, “мускулният корсет”, благодарение на който се държи и осанката, става малък за гръбнака и той загубва правилната си форма.

Вашите действия.

Елементарни упражнения за разтягане ще ви помогнат максимално бързо и ефикасно да свалите мускулния спазъм, заради който се изкривява гръбнакът.
Изходно положение - седнали или прави, ако изпълнявате упражнението на работното място. Вплетете пръстите пред гърдите и с усилие изпънете ръцете напред, едновременно закръгляйки гърба и стремейки се да го отдръпнете назад. Запазете тази поза, като броите до 10.
Изходно положение - същото. Съединете ръцете зад гърба и силно ги отдръпнете назад и дайте гърдите напред. Останете в това положение, бройте до 10.
Изходно положение - седнал. Изпънете ръцете зад гърба и хванете с тях облегалката на стола, без да се накланяте към нея. Изправете раменете и бройте до 10. Дишането не намалявайте!
Изходно положение - същото. Отпуснете главата надолу, а ръцете опрете в коленете. Бройте до 10 и след това изправете главата и изпънете раменете. Повторете 10 пъти.

2. Стрес.

Стегнатите в менгемето на работния стрес мускули на шията и раменния пояс със съпътстващите изгърбеност и болка в зоната на врата и гърба е ужасно състояние за всички, които работят в офис и буквално не си изправят гърба. Нервното пренапрежение, а също многото отрицателни емоции многократно усилват и удължават мускулния спазъм, закрепвайки го в качеството на обикновено патологично състояние.

Вашите действия.

След работа вземете топла вана с настойка от мента или морска сол, или направете масаж на шията, раменете и гърба.

3. Принудителна поза.

С часове висите на телефона, задържайки слушалката с рамото, докато готвите, гладите или се занимавате с други домакински работи, а после се учудвате защо осанката не става по-добра. Така може да стигнете и до изкривяване на шията!
Принудителната поза постепенно се затвърдява - лявото рамо (а именно обикновено с него си помагаме в случаи, когато трябва да освободим дясната ръка) се издига нагоре, гръбнакът се изкривява на нивото на шията и, за да се компенсира тази патологична дъга, се образува друга, извивайки се в противоположно направление вече в гръдния отдел. При това прешлените се деформират, развива се остеохондроза на гръбначния стълб и шипове - гръден радикулит.
Техните признаци са болки в шията, в областта на плещите, гърба, главата и сърцето, шум в ушите, виене на свят, слабост, гадене, мушици пред очите, чувство на тежест в тила, в зоната на врата, раменния пояс и ръцете. Подобни неприятности възникват не само поради прищипване на шийните коренчета, но и вследствие на нарушеното кръвоснабдяване на мозъка: хранещите го артерии на прешлените преминават в костните канали, разположени в шийния отдел на гръбнака. Когато той се изкривява, кръвотокът по него се затруднява.

Вашите действия.

Не вършете няколко работи заедно. То е за сметка на вашето здраве. Ако ръцете са заети, да се придържа слушалката на телефона с глава е неудобно. Купете наушници или специален държател за слушалката от ортопедичен тип, който я фиксира между ухото и рамото.

4. Компютърна прегърбеност.

Да се седи цели дни наврян в компютъра е много вредно за гръбнака! Набирате текста на клавиатурата - гръбнакът усеща ударите по клавишите - дневно ние ги натискаме средно няколко десетки хиляди пъти. Ефектът се сумира и гръбнакът се износва, осанката се разваля...
Вглеждайки се в изведения на екрана текст, ние инстинктивно протягаме шията напред, а ако мониторът е монтиран високо или напротив - доста ниско, то вдигаме или навеждаме главата, което способства за изкривяване на шийните прешлени и формиране на прегърбеност.

Вашите действия.

Регулирайте височината на поставката на монитора (трябва да ви бъде удобно) и проверете зрението: ако то е по-ниско, вие сами не забелязвате това, започвате да се прегърбвате и да изпъвате шията си. Трябва да изберете съответни очила и да избирате по-едър шрифт.

5. Седящ начин на живот.

Много хора мислят, че когато седиш, практически не се изморяваш. Обаче учените са изчислили: ако вие стоите прави, прешлените изпитват налягане около 150 кг, ако седите с изправен гръб - 200 кг, изгърбени - 275 кг. За да не се разваля осанката, научете се да седите правилно, т.е. активно: облягайте се, плътно притискайки гръбнака към облегалката на стола, леко напрягайки мускулите на корема. При това мускулите на шията, раменния пояс и гърдите не трябва да се пренапрягат.

Вашите действия.

Необходим ви е работен стол с широка облегалка, на колелца, с достатъчно висок и пружиниращ гръб, здрави подлакътници, въртяща се седалка с фиксираща кръста издаденост. Ако ли не, слагайте плоска възглавничка или се снабдете със специален стабилизатор на кръста, който се закрепва на гърба.


20 въпроса за гръбнака

1. Имате ли навършени 40 години?
2. В норма ли е теглото ви или тежите 10 килограма повече?
3. По-голямата част от времето прекарвате зад компютъра или на волана?
4. Пренебрегвате фитнеса?
5. Увличате се с работа на вилата?
6. Носите тежки чанти?
7. Не ходите пеша?
8. Походката е загубила лекотата си?
9. Движенията са станали сковани, неловки?
10. Изпитвате затруднение при накланяне?
11. В юношеството сте били с по-висок ръст няколко сантиметра?
12. Пушите?
13. Обичате сладко, торти?
14. Пиете малко течности (по-малко от 1,5 литра дневно)?
15. Постоянно сте в стрес?
16. Страдате от плоско стъпало?
17. Често имате главоболие?
18. При протягане и наклоняване чувствате леко прещракване в гръбнака?
19. Периодично имате болки в шията и/или гърба?
20. Прегърбвате се?

Отговорите:

ДА = 10 точки. НЕ = 5 точки

По-малко от 120 точки
С вашия гръбнак всичко е наред. Само не забравяйте да държите гърба изправен.

От 125 до 160 точки
Шията, гърбът и кръстът са вашите слаби места, но вие още не подозирате за това. Укрепвайте гръбнака с помощта на гимнастика, плувайте - това е най-доброто за гърба.

От 165 до 200 точки
Вие имате проблеми с гърба. Може да развиете остеопороза и/или остеохондроза. Направете консултация с невролог и ортопед.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Растителни отвари гонят вредителите

През пролетта, особено ако се случи да е много горещо, по зеленчуковите лехи, ягодите, малините и дръвчетата връхлитат цели пълчища от всевъзможни гъсеници, листни въшки, акари. За ликвидирането им мо...

Вълшебното мумийо

От дълбока древност приписвали на мумийото вълшебни свойства. В Индия са лекували с него бронхит, камъни в пикочния мехур, воднянка, лишей и екзема. В Бирма са наричали мумийото час-тум (кръв от плани...

Фантазии с бутер тесто

Соленки на фурна Прoдукти: 500 г готово бутер тесто, 1 жълтък, 50 г сирене, 1 ч.л. ким, 1 ч.л. сол. Нaчин на приготвяне: Разстиламе готовото тесто и го намазваме с жълтъка, който сме разбил...

Домашни милинки

Кръгли милинки Прoдукти: 500 г брашно, половин пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио. Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, ...

Начало