Козметични рецепти » Косата – повече обем, блясък и жизненост

 Косата – повече обем, блясък и жизненост

Всички мечтаем за здрава, гъста и мека като коприна грива. Възможно е да го постигнем, като полагаме редовни грижи и използваме подходящи продукти. Първо обаче трябва да си поставим точна диагноза, после да действаме, съобразявайки се с конкретното състояние на косата си и с препоръките на добрите фризьори.

Цъфтящи краища

Проблемът засяга най-вече средно дългите и дългите коси. Краищата им се разделят на две, т. е. цъфтят, заради постоянното триене в дрехите и заради това, че себумът, произвеждан от мастните жлези в скалпа, не достига до тях.

Какво не бива да правите?
Не късайте с пръсти цъфтящите крайчета - оказва се, че много жени го правят, за да не съсипете още повече косата си.

Подходящата грижа
Използвайте някой от многобройните серуми за цъфтяща коса, предлагани на пазара. Съдържащите се в тях силико-ни ще подобрят видимо състоянието й.

Прическата
Помолете фризьора си да скъси косата ви с 2 - 3 см и да я изравни, след което тя ще изглежда много по-жизнена и по-добре поддържана, а вие ще забравите за цъфтежа.

Фина коса

Наследили сте я от баща си и майка си, затова ще трябва да се примирите с факта и да приемете като даденост липсата на обем и трудността да се запази задълго дори най-простата прическа.

Какво не бива да правите?
Боядисвайте се на 30 дни, не по-често - фината коса е много по-чувствителна от плътната. Рядко я опъвайте в кок и не я връзвайте на опашка, тъй като може да започне да се къса.

Подходящата грижа
Сушете косата си с глава, наведена надолу, отлепвайки я с пръсти от скалпа. Сушенето с кръгла четка също създава желания обем,

Прическата
Без значение дали носите косата си дълга или къса, ориентирайте се към стъпаловидно подстригване, което ще й придаде по-голяма въздушност.

Без блясък

Депресия, постоянен стрес, умора - в резултат люспите на косъма се отварят, той престава да отразява светлината и косата ви губи естествения си блясък.

Какво не бива да правите?
Да държите шампоана си цяла вечност на главата и после набързо да го изплаквате. Във вашия случай продължителното обливане с големи количества вода е от първостепенно значение.

Подходящата грижа
Спомнете си съветите на нашите баби - сутрин и вечер четкайте косата си, наведени надолу, за да отстраните замърсяванията и остатъците от стилизиращи продукти, задушаващи косъма. Чудесно ще бъде и ако слагате няколко супени лъжици ябълков оцет в последната вода за изплакване.

Прическата
Можете да се подстрижете както си искате, но непременно се сушете с четка и сешоар - при тази процедура люспите на косъма се затварят и той възвръща блясъка си. Не забравяйте обаче да насочвате топлата струя на уреда в посока отгоре надолу, а не обратно.

Пълно изтощение

Въпреки че ваканционните дни са вече минало, слънцето, хлорът в басейните и солената морска вода са оставили своя отпечатък върху косата ви, която се къса и изглежда като проскубана.

Какво не бива да правите?
Не чакайте проблемът да се реши от само себе си - колкото повече отлагате, толкова по-зле за вас.

Подходящата грижа
Два пъти седмично слагайте подхранващи маски. След като нанесете продукта, увийте главата си в затоплена хавлиена кърпа или в алуминиево фолио - така активните съставки ще проникнат в дълбочина и ще подействат по-бързо.

Прическата
В случая тя няма особено значение, много по-важни са грижите за доброто състояние на косата. За да не допуснете някоя грешка, консултирайте се с дерматолог или опитен фризьор.

Боядисана коса

Отделяйте й повече внимание, за да се радвате не само на нейния наситен цвят, но и на жизнеността й.

Какво не бива да правите?
Не я мийте прекалено често, и то с нормален шампоан, защото бързо ще се обезцвети. И внимавайте при сушенето с четка и сешоар, тъй като боядисаната коса става по-суха.

Подходящата грижа
Не си мислете, че до следващото боядисване ще си живеете спокойно - косата ви има нужда от специални шампоани и маски, за да се чувства и да изглежда добре. Прилагайте ги два пъти седмично.

Прическата
Както и да я подстрижете, боядисаната коса ще ви разкраси повече, отколкото ако я оставите с естествения й цвят. При условие обаче, че фризьорът ви веднъж месечно скъсява крайчетата, за да не цъфтят и да не се изтощят.

Косопад

Всеки ден се разделяме с между 30 и 70 косъма, но през преходните сезони - пролетта и есента, това количество е двойно по-голямо. Ако косопадът продължи повече от 6 - 8 седмици, консултирайте се с дерматолог.

Какво не бива да правите?
Не се стряскайте излишно от косата, останала по възглавницата, гребена и четката, а в продължение на 3 месеца вземайте комбинирани витамини, които ще доставят на организма ви необходимите му полезни вещества.

Подходящата грижа
Всяка вечер, преди да си легнете, масажирайте скалпа си с кръгови движения на пръстите, за да активизирате циркулацията на кръвта в него. Скоро ще установите, че косата ви е укрепнала и вече не пада както преди.

Прическата
Не носете косата си прекалено дълга, за да не я изтощите още повече.

Непокорни къдрици

Къдравата коса е много суха и се поддава трудно на оформяне в прическа.

Какво не бива да правите?
Не използвайте традиционен сешоар, за да не сплескате красивите си букли - нуждаете се от сешоар с дифузер. Ако пък се харесвате повече с гладка коса, имайте предвид, че честото изправяне изсушава още повече.

Подходящата грижа
Дерматолозите и фризьорите са единодушни - маслените бани със зехтин са най-доброто средство за хидратиране и подхранване на къдравата коса.

Прическата
Избягвайте подстригвания, които ще направят прекалено голяма главата ви - освен че не са модерни, те нарушават и хармонията в силуета.

Прекомерно омазняване

Залепнала за черепа, неприятно лъщяща, без никаква форма и обем, мазната коса си е истинска напаст. Остава чиста най-много два дни след измиването с шампоан, после загубва добрия си вид, тъй като мастните жлези в скалпа буквално я „удавят” в себум. Проблемът може да е наследствен, а може да се дължи и на стрес, умора, хормонални проблеми.

Какво не бива да правите?
Всекидневното или през ден миене води до прекомерно омазняване и така порочният кръг се затваря. Освен това не си мислете, че ще подобрите състоянието на косата си, ако обръщате внимание само на нейните корени и пренебрегвате краищата й - много често те са сухи, цъфтящи, изтощени.

Подходящата грижа
По време на миене не слагайте прекалено много шампоан и не го дръжте върху главата си повече от минута. Също така не масажирайте продължително и силово скалпа си, за да не предизвикате свръхпроизводство на себум. Изплаквайте много добре.

Прическата
Заложете на актуалното каре, оформено стъпаловидно на тила - то ще придаде нужния обем на мазната коса.

Само за блондинки

Със златист, платинен, меден или пепелив оттенък, русият цвят - както естествен, така и дължащ се на химията, се поддържа трудно. Негови най-големи врагове са варовитата вода, замърсената околна среда, ултравиолетовите лъчи.

Какво не бива да правите?
Да не обръщате достатъчно внимание на цвета си - капризен и създаващ много проблеми

Подходящата грижа
За да не позволите на варовика да повлияе зле върху блясъка и наситеността на русия ви цвят, завършвайте измиването на косата си, обливайки я с минерална вода.

Прическата
Най-добре изглеждат или много дългите и гладки руси коси, или съвсем късите, придаващи момчешки чар на дамите от различни възрасти.

Тайните на професионалистите

* Шампоанът не бива да се нанася с агресивен масаж върху скалпа. Сложете много малко количество в едната си длан, разпенете с другата и едва тогава се измийте.
* Използвайте много пестеливо стилизиращите продукти, особено ако косата ви е фина, за да не постигнете ефект, обратен на желания, т. е, да я лишите от всякакъв обем.
* Докато се сушите, не допирайте сешоара до косата си - ще я увредите.
* Оформянето с четка и сешоар дава перфектни резултати само ако се прави на полусуха ко са. Четката, с която се обработват корените и бретона, трябва да е с по-малък диаметър от тази за дължините.

Автор: Светла Костадинова

Представяме Ви:

Хранителна козметика

При недостиг на витамин С в организма кожата на лицето става суха, бледа и грапава, появяват се подкожни кръвоизливи и пигментни петна. Отварата от шипки, използувана вътрешно и външно, а също и в съ...

Гимнастика за свръхзаети жени

Каквито и ангажименти да имате през деня, 10 минути са ви напълно достатъчни, за да намалите обиколката на талията си и я доближите до тази на топмоделите. Как? Като стегнете поотпуснатата си коремна ...

Самомасажът

Блясък, свежест, отпочинало изражение, no-малко бръчки - коя жена не мечтае за всичко това! Освен с помощта на правилно подбрана козметика красотата се постига и по други начини - чрез самомасаж напри...

9 стъпки към перфектния есенен грим

Световноизвестните законодатели в областта на макиажа са убедени, че най-добрият избор, който представителките на нежния пол могат да направят през есента, е да се ориентират към максимално естествени...

Начало