Козметични рецепти » Красотата идва нощем

 Красотата идва нощем

Разполагаме само с няколко часа на денонощие, за да „заредим батериите си". Сънят носи почивка и ни кара да забравяме грижите, но в същото време клетките ни работят по-интензивно от всякога. Защо да не им помогнем и ние? Те със сигурност ще ни се отблагодарят със свеж тен и гладка кожа.
Главата ви потъва във възглавницата, съзнанието сякаш се изпразва, мускулите един по един се отпускат. Най-после намирате спокойствието, от което толкова много се нуждаете. Кожата ви обаче няма намерение да спи. Подложена през целия изминал ден на агресията на стреса, ултравиолетовите лъчи и замърсения въздух, тя прави всичко възможно, за да компенсира ефекта им, изработвайки еластин и колаген - фибри, които не й позволяват да се отпуска и състарява. При това микроциркулацията на кръвта се активизира, телесната температура се повишава и в резултат между 23 и 4 часа настъпва силно де-хидратиране. Кожата ни заприличва на растение, лишено от вода, а клетките й, страдащи, защото им липсва обичайната течна среда, се разрушават. Специалистите наричат явлението, при което клетките умират като след прекомерно излагане на силно слънце, осмозен шок.

Haй-добрата защита

Става ясно, че ако искаме да запазим красотата и младостта си колкото се може по-дълго, ние не бива да допускаме това да се случи. За целта на помощ ни идват нощните кремове. Разбира се, не е престъпление и вечер да използваме продукта, който нанасяме на лицето и шията си сутрин, само че дневните кремове съдържат UV филтри, а от тях ние просто нямаме нужда, докато спим. В случая най-добре е да направим едно оправдано капиталовложение и да си купим нощен крем с антиоксидантни, подхранващи и регенериращи съставки, както и с такива, които активизират лимфния дренаж.
На последния европейски конгрес на дерматолозите категорично бе доказано, че след 40-годишна възраст кожата ни по-трудно се възстановява от съня и по-бавно възвръща нормалния си вид. За да се убедите в това, достатъчно е да се погледнете сутрин в огледалото - ако по бузите ви са се отпечатали възглавницата или чаршафът и следите им не изчезнат почти веднага, очевидно кожата ви не е така еластична, както ви се иска. Дължите го на хормоналните промени - те, уви, са неизбежни, и на забавената циркулация на лимфата. За щастие вие можете да я активизирате сами, нанасяйки нощния си крем, като описвате полукръгове от ноздрите до слепоочията по цялата повърхност на бу-
зите, после намажете челото от центъра му към основата на косата и завършите с шията - там козметичният продукт се поставя в посока от брадичката надолу.
Много важно е да спите на добре изгладени чаршафи и калъфки за възглавници, да не допускате температурата в стаята ви да се повиши над 19 градуса и да проветрявате помещението всеки ден поне за 10 минути. Качеството на съня се отразява моментално върху състоянието на лицето, така че не пренебрегвайте и покупката на твърд матрак - той се сменя на всеки десет години.

Свалянето на грима

Нощният крем е незаменимо средство за запазване на красотата, но ползата от него ще е равна на нула, ако не се нанесе върху чиста кожа, току-що разгримирана с подходящи за целта тоалетно мляко и лосион или тоник. Това желязно правило важи за всички, т. е. не само за жените, владеещи до съвършенство изкуството на макиажа, но и за тези, които не слагат дори червило. Така или иначе целият човешки род страда от праха и замърсения въздух, но при нежния пол те най-очебийно рефлектират върху състоянието на епидермиса. Дерматолозите стигат още по-далеч - според тях, ако кожата не е почистена идеално, а само отгоре-отгоре, кремът, поставен върху нея, губи 30% от ефикасността си. Колкото до избора на разгримиращи средства, той е огромен, а единственото, което ни съветват специалистите, е да избягваме прекалено агресивните сапуни и лосионите, съдържащи спирт. Според визажистите правилното разгримиране започва с очите, като върху памука или специалния диск се нанася много малко количество от козметичния продукт. Свалянето на сенките и спиралата става в посока от миглите нагоре, в противен случай с течение на времето нежната кожа може да се разтегли и отпусне. При почистването на останалата част от лицето и шията най-добре е да се използват пръстите. Изсипете малко тоалетно мляко в шепа, затоплете го между дланите си, после масажирайте кожата, без да я опъвате. Завършете с тоник и нанесете нощния крем. Съветът на специалистите е жестовете ви да бъдат толкова нежни, сякаш разгримирате не себе си, а някой друг.

Внимателно с клепачите

Очите са най-нежната и уязвима част от лицето ни, затова ако нещо не е наред с тях, не може да остане скрито. На всичко отгоре реактивността на клетките, изграждащи кожата на клепачите, е три пъти по-голяма от тази на челото и брадичката нап ример. Именно с този факт се обясняват алергичните пристъпи и реакциите на непоносимост, проявяващи се със зачервяване, възпаления, сърбеж, подпухване.
За жалост срещу постоянните торбички под очите не може да се направи почти нищо, тъй като представляват мастни депа и се предават по наследство. Ако обаче се дължат на задържане на течности след прекаляване с алкохол или солени ястия, можем да ги третираме с бучка лед, обвита в марля, с охладени пакетчета запарен чай или с изстуден в камерата и разрязан на две картоф. Тези „бабешки" средства, доказали ефекта си в практиката, не могат да ни спестят употребата на специален крем за околоочния контур - той съвсем не е лукс, а необходимост. Кремът с физико-химичен състав, близък до този на сълзите, е просто задължителен за жени над 30 години, за всички, прекарващи много време на открито, за късогледи, присвиващи често клепачи, за любителки на продължителното излагане на слънце. Той се нанася в минимално количество и с леки масажни движения по посока на часовниковата стрелка. Имате ли сенки, потупвайте ги с пръсти в продължение на двайсетина секунди - така ще стимулирате циркулацията на лимфата и кръвта и ще позволите на крема да проникне в дълбочина. Ако пък след безсънна или бурна нощ ви загрозяват торбички, натискайте ги леко с длани, за да ускорите разнасянето на токсините.

Автор: Татяна Стоянова

Представяме Ви:

Правила за блондинки

Известният френски стилист Франк Авогарди има опрелени предпочитания към блондинките. И тъй като знае колко много грижи трябва да се полагат за русата коса, дава няколко разумни съвета на жените, реши...

Срещу целулита - масаж с лъжица

С помощта на най-обикновена лъжица, изстудена или гореща, дори ароматизирана, могат да се изведат излишъците течност от тъканите, да се подобрят кръвоснабдяването и лимфотокът, мускулите да станат по-...

Грим за светлооки

Кафявото, наситено бежовото и златисто ръждивото - тези три много актуални есенни нюанса са особено подходящи за гримиране на светлооки жени, тъй като благодарение на тях ирисите им изпъкват още повеч...

Освежаваща маска с аспирин

Придайте свеж вид на лицето си с маска, приготвена с таблетки аспирин и ще се изненадате от получения резултат и релаксиращия ефект за вашата кожа. Маската е изключителна подходяща за всякакъв тип кож...

Начало